Od države do države: Koliko stane ustanovitev podjetja?

Stroški ustanovitve podjetja se od države do države razlikujejo. Kje so najvišji in kje najnižji?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Odločitev za ustanovitev podjetja vsekakor ni enostavna, vendar pa je vse več ljudi na neki točki v življenju pripravljenih sprejeti to potezo. Živimo namreč v časih hitrih sprememb in številnih priložnosti. Odprtje podjetja je glede na izzive, ki podjetnika čakajo v prihodnje, lažji korak. Obsega številne administrativne postopke, za katere je možno odšteti precej denarja. Na spletni strani Business Financing so objavili podatke, kolikšni so stroški odprtja po posameznih državah.
image_alt
To so najbolj obiskane hrvaške plaže

Podjetnik bo imel najvišje stroške z ustanovitvijo podjetja v Združenih arabskih emiratih, kjer bo za postopek odštel kar 6327 evrov. Državi z najnižjimi stroške odprtja sta Ruanda in Slovenija. V Ruandi bo podjetnik v prvih dveh letih posloval zastonj, v Sloveniji pa ni pristojbin, le zahteva po začetnem kapitalu.

Ustanovitev podjetja stane v Kazahstanu 10 evrov, kar v tamkajšnjem okolju pomeni dva odstotka povprečne mesečne plače. Kongo bodočim podjetnikom zaračuna stroške v višini 1047 evrov; to je dvakrat več, kot zasluži njihov povprečni prebivalec.
 

Na ravni Evrope cene precej variirajo


Stroški odprtja podjetja se glede na evropske države precej razlikujejo. Medtem ko znašajo pristojbine v 12 državah manj kot 85 evrov, so v 12 državah višje od 850 evrov.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Še posebej visoki stroški pristojbin so v Italiji, Avstriji, na Nizozemskem in v Belgiji. V Italiji boste za ta korak odšteli 4160 evrov, kar je dvakrat več od povprečnega mesečnega dohodka Italijana. Poleg Slovenije so stroški odprtja podjetja najnižji v Združenem kraljestvu; le 14 evrov. Tudi v Belorusiji so stroški nizki; zgolj 15 evrov.
 

Ustanovitev podjetja v ZDA 616 evrov, v Kanadi pa 141 evrov


V ZDA stane ustanovitev podjetja 616 evrov, v Mehiki 1244 evrov, v Kanadi pa 141 evrov. Za prebivalce ZDA to pomeni 16 odstotkov njihove povprečne plače, za Mehičane pa dve povprečni mesečni plači in pol. Na Bahamih znašajo tovrstne pristojbine 1539 evrov.

Podjetje je v Venezueli možno odpreti za 18 centov, medtem ko so pristojbine v Ekvadorju, Boliviji in Urugvaju precej visoke.
 

Nova Zelandija – najbolj enostaven postopek ustanovitve


Ustanovitev podjetja stane v Somaliji 765 evrov, v Južni Afriki pa manj kot 11 evrov. V Pakistanu znašajo pristojbine 17 evrov, v Siriji pa skoraj 1190 evrov. Katar (3360 evrov) in Saudova Arabija (1077 evrov) prav tako nista poceni za ustanovitelje podjetja.
image_alt
Bitka za medijsko in telekomunikacijsko dominacijo

Nova Zelandija naj bi bila po ocenah Svetovne banke tista, ki se lahko pohvali z najbolj enostavnim postopkom odprtja podjetja. Podjetnik lahko začne s poslovanjem v manj kot enem dnevu od prijave. Prav tako se lahko pohvali z nizkimi stroški ustanovitve. To stane zgolj 37 evrov.
 

Več iz rubrike