Nesprejemljivo visoka inflacija v ZDA, Fed z novimi obljubami

Obstaja tveganje glede prekomerne upočasnitve gospodarstva z višanjem obrestnih mer, vendar »to ni največje tveganje za [ameriško] gospodarstvo«.
Fotografija: Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell in predsednik ZDA Joe Biden, 31. maj 2022. Foto: Leah Millis / Reuters
Odpri galerijo
Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell in predsednik ZDA Joe Biden, 31. maj 2022. Foto: Leah Millis / Reuters

Govori o recesiji v ZDA so se letos okrepili, saj inflacija ostaja nesprejemljivo visoko, ameriška centralna banka (Fed) pa sprejema agresivne ukrepe proti njej. Predsednik Fed-a namerava nadaljevati agresiven način zaostrovanja denarne politike, čeprav priznava, da obstaja večje tveganje za ameriško gospodarstvo.

Inflacija naj bi se v prihodnjih mesecih upočasnila

Mnogi pričakujejo, da bo kombinacija odporne potrošniške porabe in rasti števila delovnih mest ohranila ZDA pred recesijo. »Pričakujem, da se bo gospodarstvo upočasnilo,« je v nedavnem intervjuju dejala ameriška ministrica za finance Janet Yellen.

image_alt
Recesija bo!

»Raslo je zelo hitro, saj si je gospodarstvo, trg dela, opomoglo in smo dosegli polno zaposlenost. Naravno je, da zdaj pričakujemo prehod k stabilni in ustaljeni rasti, vendar menim, da recesija nikakor ni neizogibna,« je po navedbi CNBC-ja pojasnila Yellenova.

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen, 8 junij 2022. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
Ameriška finančna ministrica Janet Yellen, 8 junij 2022. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Čeprav se je finančna ministrica zdela optimistična glede izogibanja recesiji, pa se bo svetovno gospodarstvo v prihodnjih mesecih še vedno soočalo z resnimi grožnjami zaradi nadaljevanja vojne v Ukrajini, naraščajoče inflacije in pandemije covida-19. »Jasno je, da je inflacija nesprejemljivo visoka,« je še dejala.

Fed z novimi obljubami

Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell je v sredo, 29. junija, na forumu Evropske centralne banke (ECB) obljubil, da oblikovalci ameriške politike ne bodo dovolili, da bi inflacija dolgoročno zajela gospodarstvo. »Tveganje obstaja, da bi zaradi številnih šokov začeli prehajati v režim višje inflacije. Naša naloga je, da to dobesedno preprečimo, in to bomo preprečili,« je dejal Powell in dodal: »Ne bomo dovolili prehoda iz okolja nizke inflacije v okolje visoke inflacije.«

image_alt
ECB obljublja pomoč južnim evropskim državam v krizi

V govoru na forumu ECB skupaj s svojimi mednarodnimi kolegi je Powell nadaljeval z ostrimi besedami o inflaciji v ZDA, ki je trenutno najvišja v več kot 40 letih, povzema CNBC. Za bližnjo prihodnosti je Fed napovedal večkratno zvišanje obrestnih mer, da bi poskušal zajeziti hitro rast cen. Toda Powell je dejal, da je pomembno tudi dolgoročno zajeziti inflacijska pričakovanja, da se ne bi utrdila in ustvarila »samouresničujočega se cikla«.

Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 15. junij 2022. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters

 
Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 15. junij 2022. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters  

Odkar je Fed marca letos začel zviševati obrestne mere, so se tržni kazalniki inflacijskih pričakovanj sicer precej znižali. Merilo napovedi za naslednjih pet let, ki primerja inflacijsko indeksirane državne obveznice s standardnimi zakladnimi menicami, je padlo s skoraj 3,6 odstotka konec marca na 2,73 odstotka ta teden.

Trg ima drugačna pričakovanja

Vendar pa druge ankete kažejo, da potrošniki pričakujejo, da se bodo cene še naprej zviševale. Ena od teh raziskav, ki jo je izvedla Univerza v Michiganu, je pripomogla k temu, da je Fed na zasedanju v začetku tega meseca zvišal svojo referenčno obrestno mero za 0,75 odstotne točke. Fed mora zdaj ta pričakovanja znižati, hkrati pa ne sme zrušiti gospodarstva, pojasnjujejo strokovnjaki. Powell je dejal, da je prepričan, da se bo to zgodilo, čeprav je priznal, da so pred njim tveganja.

image_alt
Ni še konec; se zgodovina ponavlja?

»Trdno smo odločeni, da bomo uporabili naša orodja za znižanje inflacije. Način, kako to doseči, je upočasniti rast, v idealnem primeru pa jo ohraniti pozitivno. Ali obstaja tveganje, da bi šli predaleč? Vsekakor obstaja tveganje. [Vendar] se ne bi strinjal, da je to največje tveganje za gospodarstvo. Večja napaka bi bila, če ne bi uspeli ponovno vzpostaviti stabilnosti cen,« je pojasnil prvi mož ameriške centralne banke.

Več iz rubrike