Nemški LeanIX prevzema slovensko-ameriški Cleanshelf

Ena najhitreje rastočih podjetij v Evropi, nemška tehnološka družba LeanIX prevzema slovensko-ameriško podjetje Cleanshelf.
Fotografija: Andre Christ, direktor podjetja LeanIX je navdušen nad prevzemom podjetja Cleanshelf. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Andre Christ, direktor podjetja LeanIX je navdušen nad prevzemom podjetja Cleanshelf. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ena najhitreje rastočih podjetij v Evropi, nemška tehnološka družba LeanIX prevzema slovensko-ameriško podjetje Cleanshelf. V Ljubljani bo odslej ena od pisarn družbe LeanIX, ki bo ob koncu leta imela 500 zaposlenih. »Priložnost za vzpostavitev velikega tehnološkega podjetja je dobra. Tudi zato sem tako navdušen nad Cleanshelfom, ker ima korenine v Evropi, a močno tržno prisotnost v ZDA,« je dejal ustanovitelj družbe LeanIX André Christ.


LeanIX je ponudnik rešitve za poslovno-informacijsko arhitekturo podjetij, Cleanshelf pa ponudnik platforme za upravljanje spletnih naročnin na programsko opremo za podjetja. Cleanshelf je leta 2017 ustanovil izvršni direktor Dušan Omerčević. Družba ima sedež v San Franciscu ter podružnici v Ljubljani in Denverju. V Sloveniji zaposlujejo 25 ljudi in še 15 v ZDA, ki so glavni trg podjetja. Ta je lani od investicijskih skladov pridobil osem milijonov dolarjev kapitala.
 

Združitev dveh komplementarnih produktov


Na vprašanje, kakšni so cilji glede prevzema, je André Christ dejal: »Združili bomo dve ekipi; produktna ekipa v Ljubljani bo postala del naše produktne ekipe. Ekipa Cleanshelfa v ZDA bo postala del naše prodajne ekipe. Produkt Cleanshelfa bo postal produkt podjetja LeanIX, hkrati pa bomo izboljšali naše sedanje produkte. Cleanshelf in LeanIX sta zelo komplementarna, njuni tehnologiji odlično sovpadata, tako da je združitev obeh storitev popolna kombinacija. LeanIX ima po svetu več kot 400 strank, od tehnoloških podjetij, kot je Dropbox, do Adidasa, Volkswagna, DHL in Santanderja. Vidimo, da bodo ta podjetja potrebovala tehnologijo, ki jo nudi Cleanshelf. Platforma namreč rešuje izziv nadzora nad decentraliziranim ekosistemom programskih orodij, s katerim se v podjetjih soočajo izvršni direktorji za področje informatike in financ. Imamo veliko priložnost, da ta produkt ponudimo svojim strankam po svetu.« Celoten intervju s Christom je dostopen na delo.si.
 

V Evropi primanjkuje velikih tehnoloških podjetij


André Christ namerava zgraditi eno večjih evropskih tehnoloških podjetij: »Prepričan sem – in to si delim z Dušanom (Omerčevićem, op. p.) –, da je v Evropi premalo velikih tehnoloških podjetij. SAP so ustanovili natančno 40 let pred LeanIX in je eno od redkih velikih tehnoloških podjetij v Nemčiji. Imamo še TeamViewer, ki kotira na borzi. A to je na žalost to. Po celem svetu se pojavljajo fantastična podjetja, kot so Amazon Web Services, Zoom, Spotify in tako dalje. Priložnost za vzpostavitev velikega tehnološkega podjetja je dobra. Tudi zato sem tako navdušen nad Cleanshelfom, ker ima korenine v Evropi, a močno tržno prisotnost v ZDA.«
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Po njegovem mnenju bi v Evropi moralo biti več programov, ki bi podjetjem omogočala dostop do kapitala: »LeanIX je v devetih letih zbral 120 milijonov dolarjev kapitala, največ od ameriških vlagateljev. Goldman Sachs je vložil 80 milijonov dolarjev, še en velik ameriški vlagatelj Insight Partners 30 milijonov dolarjev. Evropski vlagatelji so precej bolj omejeni pri dostopu do kapitala.«
Večina članic Evropske unije, tudi Slovenija, je prejšnji teden podpisala deklaracijo za podporo zagonskim podjetjem v vseh fazah njihovega razvoja. Med ukrepi so poenostavljena in cenejša ustanovitev podjetja, lažje zaposlovanje tujcev in ukrepi za zagotavljanje kapitala za zagonska podjetja. V Bruslju želijo ustvariti razmere za rast tehnoloških podjetij ter poskušati držati korak z ZDA in Kitajsko, kjer je velikih tehnoloških podjetij precej več kot v Uniji. evropski komisiji. Ta si je postavila cilj, da do leta 2030 v Evropski uniji podvoji število samorogov, torej podjetij, vrednih vsaj milijardo dolarjev.

Več iz rubrike