Nizozemci so pripravljeni blokirati AstraZeneco

V skladu z uredbo o nadzoru izvoza, uvedeno januarja in nedavno podaljšano do konca junija, lahko države EU blokirajo pošiljke cepiv.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic

V sporu glede morebitne ustavitve izvoza cepiv proti covidu-19 v Veliko Britanijo britanski premier po nizu opozoril z Otoka v zadnjih dneh sedaj stavi na pogovore, poroča STA.

Voditelji držav članic se bodo v četrtek sestali na virtualnem vrhu, na katerem naj bi govorili tudi o težavah zaradi bistveno manjše dobave cepiva podjetja AstraZeneca od predvidene. Johnson želi še pred tem preprečiti morebitno sprejetje odločitve o ustavitvi izvoza tega cepiva na Otok.

Na seznamu voditeljev, na katere se bo v teh prizadevanjih obrnil, sta med drugimi Angela Merkel in Emmanuel Macron, navaja britanski časnik Financial Times.
FOTO: REUTERS/Nyimas Laula
FOTO: REUTERS/Nyimas Laula


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč minuli konec tedna v luči spora zaradi bistveno manjših dobav od dogovorjenih AstraZeneci zagrozila s prepovedjo izvoza njenega cepiva iz EU.

»Imamo možnost prepovedati načrtovan izvoz. To je sporočilo AstraZeneci: Najprej izpolni pogodbo z Evropo, preden začneš izvažati v druge države,« je dejala von der Leynova.
 

Cepilni nacionalizem in protekcionizem


AstraZeneca ima v EU dva proizvodna obrata - enega v Belgiji in enega na Nizozemskem. Prav iz zadnjega naj bi EU glede na navedbe neimenovanega predstavnika unije želela ustaviti izvoz v Veliko Britanijo.

image_alt
Nova študija potrjuje, da se nekateri ljudje starajo počasneje

EU naj ne bi dovolila izvoza od tam, dokler AstraZeneca ne izpolni svojih pogodbenih obveznosti do unije, je za agenciji Reuters in Bloomberg dejal predstavnik. Namesto da bi dovolili njihov izvoz, bi lahko tam proizvedene odmerke po njegovih besedah razdelili med države članice.

EU je sicer že januarja v luči težav z dobavo cepiv in posledično počasnim tempom cepljenja vzpostavila mehanizem za nadzor izvoza cepiv. Če podjetje ne izpolni obveznosti do EU, izvoza ni mogoče dovoliti. V začetku meseca je mehanizem v primeru izvoza cepiva iz Italije v Avstralijo tudi prvič uporabila.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je že v nedeljo unijo opozoril, da bila ustavitev izvoza cepiva kontraproduktivna in bi škodila ugledu unije. Britanska državna sekretarka za zdravje Helen Whately pa je EU po poročanju BBC posvarila pred »cepilnim nacionalizmom in protekcionizmom«.

image_alt
Države evro območja želijo nove finančne injekcije

Velika Britanija je sicer pri cepljenju uspešnejša od EU in je minuli konec tedna z vsaj enim odmerkom cepila že polovico vseh odraslih prebivalcev.
 

Nizozemska pripravljena blokirati izvoz

 
Nizozemska je pripravljena blokirati pošiljke cepiva družbe AstraZeneca, če se Združeno kraljestvo ne bo strinjalo s sporazumom o pravičnejši izmenjavi cepiv z EU, so za POLITICO povedali nizozemski vladni uradniki.
FOTO: REUTERS/Pedro Nunes
FOTO: REUTERS/Pedro Nunes

 
»Če se sporazum med EU in Združenim kraljestvom izkaže za nemogočega in bi se Komisija odločila, da bo blokirala izvozno prošnjo, lahko pričakujemo, da bo nizozemska vlada Komisiji sledila v razsodbi,« je dejal nizozemski diplomat.
 
Čeprav je Nizozemska 'načeloma' naklonjena ohranjanju prostega pretoka cepiv čez meje, si tudi prizadeva zagotoviti, da AstraZeneca ne bi zlorabila položaja le za to, da bi izpolnila pogodbo z Združenim kraljestvom, piše POLITICO.
 
V skladu z uredbo o nadzoru izvoza, uvedeno januarja in pred kratkim podaljšano do konca junija, lahko države EU blokirajo pošiljke cepiv, potem ko zaprosijo Komisijo za mnenje o tem, ali tak izvoz predstavlja tveganje za naročila EU, znana kot vnaprejšnji nakupni sporazumi. AstraZeneca ni izpolnila svojih obljub o dostavi cepiv v EU.
 

Več iz rubrike