Napaka, ki je razpolovila vrednost Dow Jonesa

Komisija, ki dodaja in izloča delnice iz indeksa Dow Jones, je leta 1939 iz indeksa Dow Jones Industrial Average izločila delnico IBM in jo nadomestila z delnico AT&T. Če tega ne bi storila, bi bil danes indeks Dow Jones, namesto pri 21.000, pri približno 44.000 točkah.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

IBM je bil prvič dodan v indeks Dow Jones Industrial Average že davnega leta 1932, ko je bilo v indeksu zamenjanih osem delnic, med njimi sta bila dodana tudi Coca-Cola in Procter & Gamble. Leta 1939 je IBM iz indeksa izpadel, nadomestil pa ga je American Telephone & Telegraph (AT&T).

AT&T je bil že pred tem v indeksu Dow Jones, vendar ne v industrijskem indeksu, ampak v indeksu podjetij javnih dobrin (Dow Jones Utility Average). Takrat je komisija v ta indeks dodajala podjetja iz širšega sektorja javnih dobrin, tako podjetja, ki so se ukvarjala z dobavo elektrike, plina, vode in tudi telekomunikacijskih storitev. Leta 1938 pa se je komisija odločila, da bo indeks Utility Average omejila samo na podjetja iz energetskega sektorja.

Sledila je izločitev devetih podjetij iz indeksa Utility Average, skupaj z AT&T, International Telephone & Telegraph in Wester Union, ki so spadala med komunikacijska podjetja in ne med energetska. Ker pa je bil AT&T že takrat zelo veliko podjetje, ga je komisija prestavila v drug indeks – v indeks Industrial Average, kar je pomenilo, da je moralo drugo podjetje iz tega indeksa izpasti. To podjetje je bilo IBM, ki je bilo iz indeksa Dow Jones Industrials Average odstranjeno 13. marca 1939.

Pixabay
Pixabay

Kaj pa bi bilo z indeksom Industrial Average, če se komisija ne bi odločila za zamenjavo IBM z AT&T in bi IBM ostal v indeksu celotno obdobje do 29 junija 1979, ko je IBM v indeksu zamenjal podjetje Chrysler? Prav na to vprašanje so poskusili odgovoriti analitiki Global Financial Data, ki se ukvarja z zbiranjem historičnih finančnih podatkov.

Zgodovina IBM

International Business Machines ali IBM na kratko je bil ustanovljen 16. junija 1911 kot The Computer-Tabulating-Recording Co., ki je nastal z združenjem več podjetij (The Computing Scale Company of America, The Tabulating Machine Company in The International Time Recording Company of New York). Podjetje je šlo na borzo novembra 1915, leta 1924 pa je prevzelo podjetje International Business Machines in se tudi preimenovalo v IBM.

IBM je bil ustanovljen 16. junija 1911 kot The Computer-Tabulating-Recording Co., ki je nastal z združenjem več podjetij (The Computing Scale Company of America).

Delnica IBM je bila ena najdonosnejših v zgodovini borz. Če bi leta 1911 vanjo investirali en dolar, bi bila danes vredna 40.000 dolarjev, brez upoštevanja dividend. Če upoštevamo še reinvestirane dividende, bi zdaj imeli 1.434.400 dolarjev. V zadnjih sto letih je delnica IBM z reinvestiranimi dividendami narasla za več kot milijonkrat.

Zgodovina AT&T

Podjetje AT&T je bilo ustanovljeno 3. marca 1885 in je začelo kotirati na borzi maja 1900, takoj po prevzemu American Bell Telephones Co. Zaradi njegove velikosti je ameriška vlada AT&T razbila na »mamo Bell« in »otroke Bell« konec leta 1983. Leta 2005 je eden izmed »otrok Bell« (SBC Communications) prevzel »mamo Bell« in se preimenoval v AT&T.

AT&T ni bil tako donosna naložba kot IBM v zadnjih sto letih. Če bi leta 1900 investirali en dolar v delnice AT&T, bi vaša naložba zrasla do 4,26 dolarja brez upoštevanja dividend, ob upoštevanju in reinvestiranju dividend pa bi do razbitja AT&T v »mamo in otroke Bell« vrednost naložbe narasla na 639 dolarjev.

Dow Jones dvakrat višje?

Kaj bi se torej zgodilo, če komisija ne bi odstranila IBM iz indeksa Dow Jones Industrial Average in bi ohranila AT&T v indeksu Utility Average? Pri Global Financial Data so preračunali, da bi bila razlika ogromna.

Trenutno je Dow Jones pri približno 21.000 točkah, če pa dodamo teh 22.740 točk dodatnega donosa zaradi IBM, bi bil indeks vreden 43.740 točk.

Štirinajstega marca 1939, ko je nastala zamenjava, je bila cena delnice IBM 187,25 dolarja, delnica AT&T pa je kotirala pri 166,12 dolarja.

Po upoštevanju vseh razcepov cen delnic in dodatnih pravic lastnikov do novih delnic v teh 40 letih je cena delnice AT&T do junija 1979, ko je bil IBM vključen nazaj v indeks, narasla na 414 dolarjev, delnica IBM pa na 41.272 dolarjev. IBM je imel v teh 40 letih stokrat višji donos kot AT&T.

Indeks Dow Jones Industrial Average je bil 14. marca 1939 vreden 151,1 točke, 29. junija 1979 pa 841,98 točke. Značilnost indeksa je, da se delnicam v indeksu določajo uteži glede na ceno delnice, zato so lahko analitiki iz GFD preprosto izračunali, kakšna bi bila razlika, če bi iz indeksa odstranili delnico AT&T in dodali IBM.

Pixabay
Pixabay

Izračunali so, da bi bil indeks Dow Jones Industrial Average junija 1979 vreden 23.582 točk, in ne 841 točk, kot je bil v resnici. Povedano drugače, IBM bi dodal 22.740 točk k indeksu Dow Jones, če ga komisija ne bi odstranila iz indeksa.

Trenutno je Dow Jones pri približno 21.000 točkah, če pa dodamo teh 22.740 točk dodatnega donosa zaradi IBM, bi bil indeks vreden 43.740 točk. Če bi IBM ostal v indeksu celotno obdobje, odkar je bil prvič dodan, bi danes lahko brali o tem, kako se borzni trgovci sprašujejo, ali bo Dow Jones kmalu presegel 50 tisočakov. Zaradi napake komisije, ki določa strukturo indeksa, bomo za to morali počakati še kakšno desetletje. 

Več iz rubrike

Komentarji: