Na stotine milijard evrov izgube za evropske banke

Izgube evropskih bank, zaradi poslabšanja razmer s pandemijo covid-19, bi lahko nanesle 800 milijard evrov, dobički pa se bodo v treh letih zmanjšali za 30 milijard evrov, je zapisano v poročilu svetovalne družbe Oliver Wyman.
Fotografija: Letos se lahko - ob upoštevanju izgub iz posojil - dohodek evropskih bank zmanjša za 180 milijard evrov. FOTO: AFP / ARIS MESSINIS
Odpri galerijo
Letos se lahko - ob upoštevanju izgub iz posojil - dohodek evropskih bank zmanjša za 180 milijard evrov. FOTO: AFP / ARIS MESSINIS

Ena vodilnih svetovalnih družbe je predstavila dva scenarija razvoja dogodkov. V izhodišču se bo obseg slabih posojil povečal na 400 milijard evrov, kar je 2,5-krat več kot v preteklih treh letih. V najslabšem primeru se bo delež slabih posojil dvignil še 10 odstotkov, obseg slabih posojil pa podvojil glede na prvi scenarij.

Letos se lahko - ob upoštevanju izgub iz posojil - dohodek evropskih bank zmanjša za 180 milijard evrov.


Leta 2022 se bo kazalnik vrnil na raven leta 2019


Po ocenah strokovnjakov bo čisti obrestni dohodek leta 2021 za 8 odstotkov nižji kot leta 2019, povprečna donosnost kapitala pa se bo šele leta 2022 dvignila na 5,3 odstotka.Banke v srednji Evropi in Veliki Britaniji se že več kot desetletje borijo z okrevanjem po krizi iz leta 2008, ko je donosnost v konkurenčnem okolju upadala. Vendar so v primerjavi z ameriškimi bankami še vedno na pol manj dobičkonosne.

V bližnji prihodnosti se bodo kazalniki osnovne finančne trdnosti evropskih bank v primerjavi s povečanjem števila slabih posojil in padca dobičkonosnosti zmanjšali s 15 odstotkov na 3,8.

Oliver Wyman banke poziva, naj znatno zmanjšajo stroške in spremenijo svojo politiko glede problematičnih posojil. Vendar družba priznava, da brez podpore vlade tega verjetno ne bo mogoče doseči.

Janus Henderson je pred tem napovedoval, da bodo zaradi pandemije covida-19 podjetja na globalni ravni letos zapadla v dolgove v skupnem obsegu do 9,3 bilijona dolarjev oziroma dobrih osem bilijonov evrov.
 

Več iz rubrike

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

finance

Največji zaslužkar lani plačal več kot milijon in pol evrov dohodnine

Medtem ko je polovica zavezancev za dohodnino že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale to še čaka. Do sredine tega tedna morajo doplačati dohodnino zavezanci iz drugega svežnja informativnih …

finance

Bitcoin po dveh mesecih spet nad 10.000 dolarjev

Po nekaj tednih trgovanja v ozkih razponih je bitcoin v nedeljo prvič od začetka junija prebil »magično mejo« 10.000 dolarjev.

Komentarji: