Na račun koronavirusa letos zaslužil toliko kot 4.000 oseb zapravi v svojem življenju

Kitajska družba se je obogatila na račun koronavirusa, vodja pa je postal najhitreje rastoči »kapital« med 500 najbogatejšimi ljudmi na svetu.
Fotografija: Slika je simbolična. FOTO: GaudiLab / Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. FOTO: GaudiLab / Shutterstock

Delnice kitajskega farmacevtskega magnata Chongqing Zhifei Biological Products Co. so narasle za 80 odstotkov, odkar mu je Kitajska agencija za nadzor zdravil odobrila klinična testiranja cepiva proti covidu-19.

Vodja podjetja Jiang Rensheng je letos nabral bogastva za 19,4 milijarde dolarjev. Številka se je samo v juliju več kot podvojila. Tako je Rensheng postal najhitreje rastoči »kapital« med 500 najbogatejšimi ljudmi na svetu, piše Bloomberg.

Po nekaterih izračunih naj bi povprečen človek v svojem življenju zapravil približno pet milijonov evrov. Rensheng je torej v dobrih pol leta nabral toliko bogastva, kot ga v svojem življenju zapravi 4.000 ljudi.Z 256-odstotno rastjo v letu je delnica družbe najboljša v indeksu ChiNext, ki vključuje inovativna in visokotehnološka podjetja.

Cepivo za covid-19. FOTO: REUTERS/Bing Guan
Cepivo za covid-19. FOTO: REUTERS/Bing Guan
Podjetje sicer prodaja cepiva proti boleznim, kot sta gripa in meningitis. Čisti dohodek korporacije je v prvih šestih mesecih leta 2020 znašal 1,5 milijarde juanov (143 milijonov dolarjev), kar je 30 odstotkov več kot lani. Tudi nekdanji izvršni direktor Zhifeia Wu Guangjiang je svoje bogastvo podvojil na 4,5 milijarde dolarjev, čeprav ima v lasti le 8 odstotkov podjetja.

Letos so z izbruhom koronavirusa porasle delnice številnih proizvajalcev zdravil. Na primer, Peking Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co., katerega test za covid-19 je odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila, je od aprila pridobila 30-kratnik svoje vrednosti.

Kot smo že poročali (tukaj) bo cena cepiva, ki ga razvija ameriško podjetje Moderna, približno med 50 in 60 dolarji za dvojno dozo. Cena delnice Moderne se je letos skoraj potrojila. Druga podjetja, ki prav tako razvijajo cepivo, so svoj izdelek ponudila mnogo ceneje.
 

Več iz rubrike