Je srebro res naložba desetletja?

Srebro je bilo v preteklosti znano kot zlato »majhnega« človeka, v nekem delu zgodovine pa je bilo v primerjavi z zlatom celo enakovredno.
Fotografija: silver. FOTO: Phawat / Shutterstock
Odpri galerijo
silver. FOTO: Phawat / Shutterstock

V časih gospodarske negotovosti se ljudje vedno znova obračamo k naložbam, ki slovijo kot zaščita realnih vrednosti. Zgodovina je pokazala, da so največjo in najboljšo zaščito ljudem prinašale plemenite kovine, kot sta zlato in srebro, a zdi se, da v trenutkih slabših gospodarskih obetov zlato vedno znova prevzema celotno pozornost ljudi, medijev in velikih investitorjev, medtem ko srebro ostaja v ozadju in »čaka« na svojo priložnost. Je ta zapostavljenost srebra upravičena?

Srebro je bilo v preteklosti znano kot zlato »majhnega« človeka, v nekem delu zgodovine pa je bilo v primerjavi z zlatom celo enakovredno. Stoletja je bilo razmerje zlato/srebro relativno konstantno, okoli 1:15, a leto 1873 je pomenilo prelomnico, saj je pomenilo začetek demonetizacije srebra. S tem letom je srebro pričelo izgubljati vlogo denarja, ki ga je imelo skozi dolga stoletja ter hkrati tudi boj z zlatom, saj se je dolgoletno razmerje med njima pričelo rušiti. Razmerje med njunima vrednostma je bilo 18. marca 2020 celo najvišje v vsej zgodovini in je znašalo 1:126, kar z drugimi besedami pomeni, da je bilo zlato v marcu celo 126x dražje kot srebro. V teh 150-ih letih se je srebro vedno znova približevalo svoji pravi monetarni vrednosti, posebej pa lahko omenimo leti 1919 in 1980, obdobji za kateri je bila značilna izjemno visoka inflacija.


Ker se zaradi trenutno ekonomske situacije v svetu nezadržno peljemo po poti do visoke inflacije, obstaja velika verjetnost, da lahko srebro zopet pridobi svoj pretekli ugled ter se približa zgodovinskemu povprečju 1:15. Trenutno razmerje med zlatom in srebrom znaša 1:81, zato lahko sklepamo, da srebro utegne v prihodnje tudi do 5-krat bolj naraščati kot cena zlata. Naj navedem primer. Če bi cena enote zlata 31,10 g (unča) v prihodnje dosegla 5.000 dolarjev, (danes cca. 2.000 dolarjev) potem bi lahko srebro doseglo naslednje vrednosti:
 • Ob razmerju 1:60, bi cena srebra znašala 83 dolarjev.
 • Ob razmerju 1:40, bi cena srebra znašala 125 dolarjev.
 • Ob razmerju 1:15, bi cena srebra znašala 333 dolarjev.
V tem trenutku cena srebra res znaša zgolj 24 dolarjev za 31,10 g (unča), a ob predpostavki, da cena zlata v prihodnje res doseže 2,5x trenutne vrednosti (5.000 dolarjev), se potencial rasti cene srebra poveča od 3-krat pa vse do 13-kratnika trenutne vrednosti, vse je seveda odvisno od prihodnje finančne situacije v svetu. Zgoraj omenjene vrednosti srebra se v tem trenutku zdijo nedosegljive, pa so res?


Srebro ima monetarno ter industrijsko vlogo


Čeprav je srebro v obdobju ponovnega pridobivanja svoje »odvzete« monetarne vloge, pa ima izjemno vlogo v industriji. V primerjavi z ostalimi kovinami in surovinami edinstvene ima lastnosti, zaradi katerih se v največji meri uporablja v industrijske namene, le okoli 20 odsotkov pa ga je namenjenega za naložbene namene. Nekaj njegovih ključnih lastnosti:
 • Srebro ima največjo električno prevodnost.
 • Srebro ima najboljšo toplotno prevodnost.
 • Srebro ima najboljšo svetlobno odbojnost.
 • Srebro ima izjemno prožnost.
 • Srebro ima antibakterijske učinke.
Zgoraj omenjene lastnosti delajo srebro tako edinstveno, da je uporabljeno v več kot 1.300 patentih ter več kot 42.000 produktih po svetu, načini njegove uporabe pa z leti naraščajo. Srebro je 2. najpomembnejša surovina na svetu, zaradi te izredne vloge pa jo uvrščajo med strateško najpomembnejše surovine sveta. Izjemno pomembno vlogo bo denimo imelo v 5G tehnologiji, ki v tem trenutku prihaja v ospredje.

Po podatkih organizacije The Silver Institute, povpraševanje po srebru za namen te tehnologije trenutno znaša 7.5 milijonov unč srebra, leta 2025 naj bi povpraševanje znašalo 16 milijonov, do leta 2030 pa že 23 milijonov unč. To pomeni 206 odstotno povišanje povpraševanja v prihodnjih 10-ih letih, samo iz tega področja.

Posebej smo lahko v prihodnjem obdobju pozorni na investicijsko povpraševanje po srebru.  V zadnjem desetletju (2010-2019) se je za razliko od desetletja poprej, povpraševanje po srebru v naložbene namene potrojilo. V letu 2019 je bilo povpraševanje po srebru kar 12 odstotkov višje od leta 2018, v letu 2020 pa trenutno spremljamo eksplozijo investicijskega povpraševanja, kar pa predstavlja šele začetek.

Na drugi strani ponudba srebra upada že 4. leto zapored. Srebro je v glavnini stranski produkt rudarjenja bakra, svinca in cinka, samo 2 odstotkov srebra se ga pridobi neposredno iz rudnikov srebra. Zanimivo je, da je z izbruhom svetovne epidemije covid-19 v letu 2020, prav trg srebra utrpel daleč največjo izgubo proizvodnje izmed vseh surovin. Glavna razsežnost upada ponudbe fizične oblike srebra, pa bo prav gotova dobro vidna v naslednjih mesecih, kar lahko pomeni izjemen »katalizator« vrednosti srebra tudi v prihodnje
Upad proizvodnje surovin v letu 2020, zaradi covida-19. FOTO: Global's data mining intelligence center
Upad proizvodnje surovin v letu 2020, zaradi covida-19. FOTO: Global's data mining intelligence center

Zakaj investirati v srebro?


V primerjavi z delnicami in ostalimi naložbenimi razredi, naložba v srebro omogoča dobro izbiro v obdobjih finančne nestabilnosti, v primerjavi z zlatom pa tudi cenejšo in večini ljudi bolj dostopno obliko naložbe. Za srebro lahko rečemo, da je v tem trenutku najcenejša surovina na svetu, naložba vanj pa skoraj nujna za vsak posamezen portfelj. Zakaj je naložba v srebro smiselna ravno v teh trenutkih? 

Svetovne ekonomije se v tem trenutku »poplavlja« z enormnimi količinami denarja preko stimulativnih finančnih ukrepov za zajezitev recesije, ki pa se bodo neposredno pokazali skozi povišano inflacijo v prihodnje. Kot sem že omenil na začetku. V zadnjih 150-ih letih se je srebro svoji monetarni in »pravi« vrednosti približalo ravno v časih izredno visoke inflacije, najbolj v letih 1919 ter 1980, zato se upravičeno sprašujemo ali bomo v srednjeročnem obdobju doživelo ponovitev te zgodbe…

Ameriška centralna banka je v prejšnji recesiji 2008-2009 kot del stimulativnih ukrepov dodatno natisnila za 1.200 milijard dolarjev, srebro je nato v naslednjih 3. letih (do leta 2011) zabeležilo 440 odstotno rast. Kakšna je slika danes?

Ameriška centralna banka je v 4-ih mesecih  letošnjega leta dvignila svojo bilanco stanja že za 2.850 milijard dolarjev, prav gotovo pa bomo v letošnjem letu priča dodatnemu zviševanju, saj trgi mrzlično potrebujejo svež kapital. Verjamem, da bomo v prihodnjih letih videli novo najvišjo vrednost te kovine.
Vpliv dviga bilance stanja Ameriške centralne banke na vrednost cene srebra. FOTO: Bloomberg
Vpliv dviga bilance stanja Ameriške centralne banke na vrednost cene srebra. FOTO: Bloomberg

Za konec podajam nekaj ključnih razlogov, ki poudarjajo potencial srebra v prihodnje:
 • Srebro tako kot zlato predstavlja »pravi« denar.
 • Samo fizično srebro predstavlja »pravo« srebro in pomeni varnost.
 • Srebro predstavlja izredno podcenjeno naložbeno možnost.
 • Investicije v srebro predstavljajo zgolj 2% celotne vrednosti potencialnih investicij v zlato.
 • Srebro v naraščajočih trendih preseže donos zlata.
 • Ponudba srebra je v upadanju.
 • Industrijska uporaba srebra je v naraščanju.
 • Investicijsko povpraševanje po srebru se je v zadnjem desetletju povečalo za 3x.
 • Razmerje zlato/srebro sporoča večji potencial rasti srebra kot zlata.

Pravočasno spoznajte lastnosti naložbe v srebro


Ob vsem zgoraj omenjenem pa za srebro nedvomno drži naslednje. Srebro se v začetku najprej »zasveti«, nato pa njegovi naraščajoči ceni sledi eksplozija vrednosti, praviloma z eksponentno rastjo. Ker so lahko  nihaji v ceni te plemenite kovine lahko nekoliko višji v primerjavi z ostalimi naložbenimi razredi, pred naložbo v srebro priporočam posvetovanje s finančnim strokovnjakom s katerim se boste lahko ustrezno pogovorili o prednostih in slabostih te naložbe za vas osebno. Za mnoge lahko ta naložba predstavlja »priložnost desetletja«.
 
 
 

Več iz rubrike