Na lestvici 100 najbogatejših Slovencev tokrat tudi Luka Dončič

Stoterica najbogatejših Slovencev je bogatejša za skoraj četrtino, natančneje za 1,3 milijarde evrov, in je tako s 7,1 milijarde evrov najpremožnejša doslej.
Fotografija: Foto: Kevin Jairaj / USA Today Sports
Odpri galerijo
Foto: Kevin Jairaj / USA Today Sports

Stoterica najbogatejših Slovencev je bogatejša za skoraj četrtino, natančneje za 1,3 milijarde evrov, in je tako s 7,1 milijarde evrov najpremožnejša doslej. Največje povečanje po letu 2008 je posledica visokih vrednotenj na delniških trgih, ki so podlaga za oceno premoženja, in tudi dobrega poslovanja, razdolževanja, povečevanja denarnih blazin, v nekaterih primerih pa tudi uspešnih prevzemov.

Meja za vstop na lestvico se je tako z lanskih 20,9 milijona evrov povišala na 27,7 milijona evrov. Medtem ko je bilo dobrih 20 milijonov evrov lani dovolj za vstop med sto najpremožnejših, smo letos vsaj 20 milijonov evrov premoženja pripisali približno 150 posameznikom. Kar dobra četrtina obrazov se je zamenjala. Deseterica je novincev, 17 povratnikov, obojih pa je največ v tem desetletju. Po panogah so podjetja v lasti najbogatejših precej raznovrstna. V zadnjih letih se krepi IT-panoga.

image_alt
Nepremičnine: Kako jih kupiti za čim manj in prodati za čim več?

Podjetja v lasti najbogatejših imajo večinoma dober položaj na trgu in so v primerjavi z drugimi slovenskimi podjetji bolj odporna na šoke, kot je pandemija. Posledično se oteženo gospodarsko okolje ne odraža bistveno v njihovih izkazih.

Večina premoženja na lestvici predstavlja lastništvo v podjetjih. Pri petini so glavnina denarna sredstva, za katera pa ne vemo, kako so danes v rabi. Gre bodisi za kupnine ob prodaji podjetij – takšnih je 17 – bodisi za ocene neto zaslužkov po stroških športnikov Gorana Dragića, Anžeta Kopitarja in Luke Dončića.

Na vrhu lestvice še vedno Iza Sia in Samo Login

Na samem vrhu ni spremembe. Čeprav sta se Iza Sia in Samo Login zasebno razšla, z ekipo Login5 Fundacije še naprej skupaj delata. Vrednost premoženja je tako še vedno seštevek njunega deleža kupnine za podjetje Outfit7 in dividend, ki sta si jih v letih lastništva izplačala iz družbe.

Iza in Samo Login. Foto: Nik Kranjec
Iza in Samo Login. Foto: Nik Kranjec

Tudi na drugem mestu ni spremembe. Ocenjeno premoženje Sandija Češka in njegove partnerke Livije Dolanc znaša 355 milijonov evrov, kar je dobra polovica ocenjenega pri Loginovih. Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna.

Najvišji skok je uspel družini Šešok

Najvišji skok je uspel družini Šešok, lastnikom Iskre. Ta naj bi imela v lasti 275 milijonov evrov premoženja, kar je za približno 150 milijonov več kot lani, s čimer je zasedla tretje mesto. Poleg boljšega poslovanja in višjih vrednotenj primerljivih evropskih borznih družb so h konkretnemu povečanju ocene pripomogle napovedi. Prihodnje leto načrtujejo 385 milijonov evrov prihodkov, kar bi pomenilo trikratnik lanske prodaje, in 29,3 milijona čistega dobička. Lani je ta znašal 8,9 milijona evrov. K povišanju ocene pomembno pripomore tudi nepremičninski portfelj.

image_alt
Poročilo: Kitajska je prehitela ZDA in postala najbogatejša na svetu

Med prvo deseterico sta se s 73-odstotno rastjo ocenjenega premoženja povzpela zakonca Vesna in Dari Južna. Njun holding Perspektiva se v zadnjih letih pospešeno razdolžuje, razlog za povečanje ocene pa je tudi uspešno poslovanje novomeškega gradbenega podjetja CGP in rast tržne vrednosti Petrola, ki je v njuni približno 10-odstotni lasti.

Najbolj zanimiv novinec na lestvici: Luka Dončič

Najbolj zanimiv novinec je košarkarski as Luka Dončić. Lani se je s 16,5 milijona evrov ocenjenega premoženja uvrstil med najbogatejše Slovence do 40 let, letos pa je z 29,4 milijona evrov ujel stoterico najbogatejših.

Mesto

Ime in priimek

Sprememba 2021 (v odstotkih)

Ocena premoženja 2021 (v milijonih evrov)

1.

Iza Sia in Samo Login

0

689

2.

Sandi Češko in Livija Dolanc

3

355

3.

Šešok, družina

129

275

4.

Marko Pistotnik

0

210

5.

Lah, družina

27

209

6.

Dari in Vesna Južna

73

202

7.

Joc Pečečnik

199

8.

Damian Merlak

24

183

9.

Igor Akrapovič

25

174

10.

Tone Strnad

21

142

 Vir: Časnik Finance

image_alt
Koliko denarja je na svetu?

Več iz rubrike