McKinsey opaža »zlovešče« znake azijske dolžniške krize

Več kot dve desetletji je minilo od azijske dolžniške krize, svetovno svetovalno podjetje McKinsey pa opozarja, da so vidni znaki ponovitve.
Fotografija: Ugotovili so tudi, da korporacije pretežni delež svojega zaslužka uporabljajo za poplačilo dolga. Na fotografiji v ozadju kitajska banka. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Ugotovili so tudi, da korporacije pretežni delež svojega zaslužka uporabljajo za poplačilo dolga. Na fotografiji v ozadju kitajska banka. Foto: Reuters

Večja zadolženost, težave pri vračilu zadolževanja, ranljivosti posojilodajalcev in slabe bančne prakse so nekateri pomisleki, ki jih je McKinsey navedel v avgustovskem poročilu, je pisal Bloomberg. Ali so ti pritiski »dovolj, da sprožijo novo krizo, še ni razvidno«, vendar morajo vlade in podjetja spremljati morebitne vzroke, so zapisali.

Opozorilni ukrep McKinseyja je posledica upočasnjevanja svetovnega gospodarstva, ki pritiska tudi na zaslužke azijskih podjetij, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko pa vlagatelje potiska v cono tveganja. Kljub temu upravljavci skladov opozarjajo na izboljšanje kreditnih meril izdajateljev azijskih obveznic v dolarjih v zadnjih letih, Moody's Investors Service pa je prejšnji teden dejal, da pričakuje, da lahko večina azijskih gospodarstev vpliv globalne upočasnitve gospodarstva izravna z ukrepi denarne in fiskalne politike.

McKinsey je do ugotovitve prišel s pregledom bilance stanja več kot 23.000 podjetij v enajstih azijsko-pacifiških državah. Med drugim so v podjetju ugotovili, da korporacije pretežni delež svojega zaslužka uporabljajo za poplačilo dolga.

Več iz rubrike

Komentarji: