Kriptopreiskava: Vlagatelji v podjetje Celsius kličejo na pomoč

Stranke podjetja Celsius prosijo za pomoč južno okrožje New Yorka
Fotografija: Celsius svojim uporabnikom trenutno dolguje približno 4,7 milijarde dolarjev FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Celsius svojim uporabnikom trenutno dolguje približno 4,7 milijarde dolarjev FOTO: Reuters

1,7 milijona strank podjetja Celsius, ki so se ujeli v domnevno goljufijo, zdaj neposredno prosijo južno okrožje New Yorka, naj jim pomaga dobiti nazaj svoj denar

Celsius Network, nekoč titan v svetu kripto posojilnic, je v stečajnem postopku in se sooča s obtožbani, da je izvajal Ponzijevo shemo, saj je zgodnjim vlagateljem plačeval z denarjem, ki ga je dobil od novih uporabnikov. Nekateri posamezniki od 1,7 milijona strank, ki jih je ujela domnevna goljufija, zdaj neposredno prosijo južno okrožje New Yorka, naj jim pomaga dobiti nazaj svoj denar.

Po besedah izvršnega direktorja Alexa Mashinskega je imel kripto posojilodajalec oktobra 2021 na vrhuncu svojega delovanja v upravljanju 25 milijard dolarjev sredstev. Zdaj je Celsiusu zmanjkalo 167 milijonov dolarjev "gotovine v blagajni" za katero pravi, da bi lahko zagotovila "zadostno likvidnost" za podporo poslovanju med postopkom prestrukturiranja.

Celsius svojim uporabnikom trenutno dolguje približno 4,7 milijarde dolarjev.

Iz te prijave je razvidno tudi, da ima podjetje Celsius več kot  100.000 upnikov, od katerih so nekateri platformi posodili denar brez kakršnega koli zavarovanja. Na seznamu 50 največjih nezavarovanih upnikov sta trgovsko podjetje Alameda Research Sama Bankmana-Frieda in investicijsko podjetje s sedežem na Kajmanskih otokih. Ti upniki bodo verjetno prvi v vrsti za vračilo svojega denarja, manjši mali vlagatelji pa bodo ostali na cedilu.

image_alt
Komisija za vrednostne papirje in borzo razkrila 11 kripto goljufij

V nasprotju s tradicionalnim bančnim sistemom, ki običajno zavaruje vloge strank, ni uradne zaščite potrošnikov, ki bi zaščitila sredstva uporabnikov, kadar gre kaj narobe.

Celsius v svojih pogojih poslovanja navaja, da vsako digitalno sredstvo, preneseno na platformo, predstavlja posojilo uporabnika podjetju Celsius. Ker družba Celsius ni dala nobenega zavarovanja, so bila sredstva uporabnikov v bistvu le nezavarovana posojila platformi.

V drobnem tisku Celsiusovih pogojev je tudi opozorilo, da v primeru stečaja "katerega koli upravičenega digitalnega premoženja, uporabljenega v storitvi zaslužka ali kot zavarovanje v okviru storitve izposoje, morda ne bo mogoče izterjati" in da stranke "morda nimajo nobenih pravnih sredstev ali pravic v zvezi z obveznostmi družbe Celsius". Razkritje se bere kot poskus splošne imunitete pred pravnimi prekrški, če bi se stvari kdaj zapletle.

V nasprotju s tradicionalnim bančnim sistemom, ki običajno zavaruje vloge strank, ni uradne zaščite potrošnikov, ki bi zaščitila sredstva uporabnikov, kadar gre kaj narobe FOTO: Delo
V nasprotju s tradicionalnim bančnim sistemom, ki običajno zavaruje vloge strank, ni uradne zaščite potrošnikov, ki bi zaščitila sredstva uporabnikov, kadar gre kaj narobe FOTO: Delo

Celoten postopek razkriva, kako velik del regulacije kriptovalut v ZDA poteka z izvršbo.

Družba Celsius je 19. julija objavila dokument, v katerem so podrobno opisani naslednji koraki za stranke. V njem je platforma navedla, da bo njen stečajni načrt iz 11. poglavja "strankam omogočil, da po svoji izbiri izterjajo bodisi denar s popustom bodisi ostanejo 'dolgo' kriptovaluto", vendar ni jasno, ali bodo stranke še kdaj videle svoj denar.

Komisija za vrednostne papirje in borzo je dejansko postala eden glavnih regulatorjev te panoge v državi, tudi s tem, da je izločila Ponzijeve in piramidne sheme, in zdi se, da bo v prihodnjih mesecih, ko bodo zakonodajalci na Kapitolu razpravljali o uradni zakonodaji, na ameriških stečajnih sodiščih vzpostavljen določen precedens.

Več iz rubrike