Katerih dodatkov z januarjem 2020 ne bo več v minimalni plači?

Bruto minimalna plača se s 1. januarjem 2020 zviša. Kaj to pomeni za njene prejemnike?
Fotografija: S 1. januarjem 2020 bodo posebej obravnavani nekateri dodatki. Foto: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
S 1. januarjem 2020 bodo posebej obravnavani nekateri dodatki. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Plača je pomemben dejavnik zadovoljstva in motivacije zaposlenih ter najpomembnejši razlog, zakaj se odločijo zapustiti podjetje. Pa bo januarsko zvišanje minimalne plače kaj bistveno spremenilo položaj posameznika?

Slovenija se po višini bruto minimalne plače med 22 državami EU uvršča na deveto mesto in po letošnjem zvišanju sodi med države s skromnejšimi dvigi, je bilo poleti razvidno iz letnega poročila o minimalni plači v EU. Bo »skromnost« beseda, ki bo spremljala zvišanje minimalne plače z januarjem 2020?

V letu 2020 bo minimalna plača znašala 940,58 evrov bruto. Trenutno je minimalna mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času 886,63 evrov bruto. Delavec, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do sorazmernega dela minimalne plače, piše na straneh ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Iz minimalne plače so bili do zdaj že izvzeti dodatki za delo v posebnih pogojih dela: dodatek za nočno delo, dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu, a vanjo so bili vseeno vključeni dodatki, kot so: dodatek za delovno dobo, dodatek za delo v posebnih pogojih dela (izmensko delo, popoldansko delo, terensko delo ipd.) in plačilo za delovno uspešnost. Z novim letom se nekateri od teh dodatkov ne bodo več obravnavali kot del minimalne plače. Posebej bodo obravnavani naslednji dodatki: del plače za delovno uspešnost, plačilo za poslovno uspešnost, dodatek za delovno dobo in dodatki za posebne pogoje dela (izmensko delo, popoldansko delo, terensko delo), pišejo nekateri spletni mediji.

V minimalno plačo pa že od leta 2016 niti ni možno vštevati povračil stroškov, ki jih je delodajalec dolžan izplačati delavcu (npr. povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela, stroškov na službenem potovanju), kot tudi ne drugih prejemkov iz delovnega razmerja (npr. regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade).

Več iz rubrike

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

finance

Največji zaslužkar lani plačal več kot milijon in pol evrov dohodnine

Medtem ko je polovica zavezancev za dohodnino že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale to še čaka. Do sredine tega tedna morajo doplačati dohodnino zavezanci iz drugega svežnja informativnih …

finance

Bitcoin po dveh mesecih spet nad 10.000 dolarjev

Po nekaj tednih trgovanja v ozkih razponih je bitcoin v nedeljo prvič od začetka junija prebil »magično mejo« 10.000 dolarjev.

Komentarji: