So izrečene besede najbogatejšega Kitajca stale 35 milijard dolarjev?

Uvrstitev kitajskega tehnološkega velikana Ant Group na borzo je bila nenadoma ustavljena.
Fotografija: »Kot radi rečejo Kitajci, če ste si pri banki izposodili 100.000 juanov, ste prestrašeni; če si izposodite milijon juanov, ste tako vi kot banka nekoliko živčni; če pa vzamete posojilo v višini milijarde juanov, vas ni nič strah, banko je,« je tamkajšnje stanje opisal Ma. FOTO: REUTERS/Yuya Shino
Odpri galerijo
»Kot radi rečejo Kitajci, če ste si pri banki izposodili 100.000 juanov, ste prestrašeni; če si izposodite milijon juanov, ste tako vi kot banka nekoliko živčni; če pa vzamete posojilo v višini milijarde juanov, vas ni nič strah, banko je,« je tamkajšnje stanje opisal Ma. FOTO: REUTERS/Yuya Shino

Najbogatejši Kitajec Jack Ma je bil v zadnjem času izredno zaposlen s pripravo na največji IPO (prvo javno ponudbo delnic) na svetu. Bil je zaposlen tudi s pripravami na največjo štiridnevno nakupovalno ekstravaganco Double Eleven Ltd. Alibaba Group Holding Ltd. In vendar je Ma pred dvema tednoma na odmevnem finančnem forumu v Šanghaju nekako našel čas za mnenje o kitajskem bančnem sistemu in dregnil v osje gnezdo.
 
V govoru je Ma poleg tega, da je svetovni bančni sistem označil za »klub starih«, dejal, da »sistemsko tveganje« ni vprašanje na Kitajskem. Največje tveganje Kitajske je, da »nima finančnega ekosistema,« je dejal. Kitajske banke so kot »zastavljalnice«, kjer so zavarovanje in garancije trde valute. »Kot radi rečejo Kitajci, če ste si pri banki izposodili 100.000 juanov, ste prestrašeni; če si izposodite milijon juanov, ste tako vi kot banka nekoliko živčni; če pa vzamete posojilo v višini milijarde juanov, vas ni nič strah, banko je,« je tamkajšnje stanje opisal Ma.


Posledice so se pojavile ta teden. V ponedeljek so najvišji finančni nadzorniki v Pekingu poslovneža postavili pod hladen tuš. Peking je izdal osnutek pravil o spletnem mikroposojanju, ki določa strožje kapitalske zahteve in operativna pravila za nekatera potrošniška podjetja, med njimi tudi skupino Ant. Toda velik šok je Ma doživel šele v torek zvečer. Šanghajska borza je namreč dva dni pred realizacijo prekinila uvrstitev Ant-a na svoj Star - kitajska različica Nasdaqa -, kot razlog pa navedla ponedeljkovo sejo in poznejše zakonske spremembe. Ant je nato dejal, da bo začasno ustavil tudi IPO v Hongkongu. Novice so v torek v New Yorku sprožile zdrs delnic Alibabe, medtem ko so delnice drugih kitajskih podjetij, ki kotirajo na ameriškem trgu, povlekle navzdol.
 
Kar je rekel Ma, je bilo morda nekoliko predrzno. Toda imel je prav. Dejansko je bilo malim podjetjem v zadnjem desetletju tako težko pridobiti bančne kredite, da zelo pazljivo vlagajo v prihodnost. V tretjem četrtletju letošnjega leta denimo, četudi si je kitajsko gospodarstvo opomoglo in je 86 odstotkov od 300 manjših proizvajalcev, postalo donosnih, je večina ostala previdna. Rekordnih 59 odstotkov njihovih kapitalskih stroškov je bilo namenjenih zgolj za »redno vzdrževanje«, ugotavlja borznoposredniška družba CLSA.
 
V ponedeljek so najvišji finančni nadzorniki v Pekingu poslovneža postavili pod hladen tuš. FOTO: Mike CLARKE / AFP
V ponedeljek so najvišji finančni nadzorniki v Pekingu poslovneža postavili pod hladen tuš. FOTO: Mike CLARKE / AFP
Majeve besede so bile odkrite, toda te besedne zveze, ki jih je uporabil, niso njegova izmišljotina. Birokrati pri Ljudski banki Kitajske so denimo sami uporabljali iste besede. Zakaj se torej usulo prav po njem?
 
Ali je mogoče, da je Ant preveč donosen in je zdaj tarča? Ant s prodajo delnic poskuša zbrati vsaj 34,5 milijarde dolarjev. Regionalnim bankam pa še vedno primanjkuje kapitalskih rezerv.
 
Velikan zasluži veliko več kot posojilodajalci, se slišijo pritožbe iz mestnih poslovnih bank.
 
Šanghajska borza je v svoji izjavi navedla spreminjajočo se regulativno krajino kot enega od razlogov, da Ant ni več upravičen do uvrstitve na borzo. Toda v resnici se ni nič spremenilo. Od leta 2017 nadzorniki v Pekingu razpravljajo o tem, ali naj dovolijo spletnim mikroposojilodajalcem, da sprejmejo enostaven model posojil, ali naj od njih zahtevajo drugačen način poslovanja. Ta novi osnutek pravila je le nadaljevanje razprave.
 

Več iz rubrike