Inflacija v ZDA se je aprila končno malce umirila

Poročilo ameriškega ministrstva za delo je pokazalo, da se je rast inflacije v ZDA prejšnji mesec prvič po avgustu 2021 upočasnila, vendar le za odtenek.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden, 11. maj 2022. Foto: Tom Brenner / Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden, 11. maj 2022. Foto: Tom Brenner / Reuters

Kljub temu, da so se cene življenjskih potrebščin še vedno zviševale, je bila rast počasnejša kot v prejšnjih mesecih. Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) se je v 12 mesecih, ki so se končali aprila, povečal za 8,3 odstotka, je v sredo, 11. maja, sporočil Urad za statistiko dela. To je sicer nekoliko več, kot so napovedovali ekonomisti, vendar se je indeks primerjavi z marcem, ko je znašal 8,5 odstotka, kar je bila najvišja raven v več kot 40 letih, znižal.

Inflacija postaja vedno bolj trdovratna

Ob neupoštevanju bolj nestanovitnih kategorij izdelkov, kot sta hrana in energija, je indeks CPI v aprilu znašal 6,2 odstotka, kar je manj kot marca, ko je znašal 6,5 odstotka. Povečanje osnovne inflacije sicer povzroča zaskrbljenost ekonomistov. »Inflacija ni več omejena na dobavno verigo,« je dejala glavna ekonomistka družbe Jefferies Aneta Markowska.

image_alt
Fed je izvedel največji dvig obrestnih mer v zadnjih dvajsetih letih

Podjetja kopičijo zaloge, kar pripomore k osnovni inflaciji na strani blaga, medtem ko cene v storitvenem sektorju rastejo, saj se Američani vračajo k potovanjem in drugim prostočasnim dejavnostim. Slednje bo po mnenju Markowske verjetno prispevalo k bolj trdovratni inflaciji, ki bo potrebovala več časa, da se ponovno zniža, povzema CNN Business.

Foto: Jihed Abidellaoui / Reuters
Foto: Jihed Abidellaoui / Reuters
»Inflacija ostaja široko razširjena, zato jo je še toliko težje zajeziti,« sta podobno v obvestilu strankam zapisala ekonomista banke Wells Fargo Sarah House in Michael Pugliese in dodala: »Na letni ravni je bila osnovna inflacija CPI aprila še vedno več kot trikrat višja od 2-odstotnega cilja [ameriške centralne banke].«

In čeprav nedavni podatki kažejo, da je inflacijski vrh že za nami, kot so upali ekonomisti, ameriška centralna banka (Fed), Bela hiša in Američani, še vedno ostaja veliko dejavnikov, ki bodo poleti poskrbeli za povišane cene, navaja CNN Business. Vojna v Ukrajini je povzročila pritisk na cene energentov in hrane, medtem pa ponovne zapore na Kitajskem, povezane s covidom, grozijo, da bodo poslabšale težave v dobavni verigi, o čemer smo že pisali.

Inflacija ostaja »nesprejemljivo visoko«

Predsednik ZDA Joe Biden je včeraj inflacijo označil za »nesprejemljivo visoko« in v izjavi, objavljeni po izidu poročila o indeksu cen življenjskih potrebščin, zapisal, da je »njeno znižanje moja glavna gospodarska prednostna naloga«. »Boj proti težavam v svetovni dobavni verigi, povezanim s pandemijo in zvišanjem cen Putina, se bo nadaljeval vsak dan,« je dejal po navedbi medijev.

image_alt
Podcenjen vpliv korona-krize na Kitajskem bo ponovno pretresel svet

Energija se je v ZDA od marca sicer pocenila za 2,7 odstotka, od aprila lani pa podražila za 30,3 odstotka, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Bencin se je aprila v primerjavi z marcem v ZDA pocenil za 6,1 odstotka, kar je bilo še vedno 44 odstotkov več kot aprila lani.

Hrana se je od aprila lani podražila za 10,8 odstotka, kar je največja rast od leta 1980, hrana v restavracijah pa se je podražila za 0,6 odstotka na mesečni in 7,2 odstotka na letni ravni. Naravni plin se je aprila nekoliko pocenil, narasle pa so cene letalskih prevozov in hotelskih nočitev kot tudi novih avtomobilov in najemnin.

Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke (ECB) in Boštjan Vasle guverner Banke Slovenije, na prireditvi ob 30. letnici neodvisnosti Banke Slovenije, Ljubljana, Slovenija, 10. maj 2022. Foto: Jure Eržen / Delo
Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke (ECB) in Boštjan Vasle guverner Banke Slovenije, na prireditvi ob 30. letnici neodvisnosti Banke Slovenije, Ljubljana, Slovenija, 10. maj 2022. Foto: Jure Eržen / Delo

Biden je v odzivu na podatke poudaril, da je Fed neodvisna ustanova in dejal, da se strinja z njenim predsednikom Jeromom Powellom, da je inflacija največja grožnja gospodarstvu. Prav tako je izrazil prepričanje, da se Fed tega zaveda. O grožnji inflacije in načrtovanih ukrepih Evropske centralne banke (ECB), pa je v sredo, 11. maja, spregovorila tudi predsednica ECB Christine Lagarde, ko se je mudila na konferenci o 30 letih neodvisnosti Banke Slovenije.

Lagardova je spregovorila o pričakovanem dvigu obrestnih mer v območju evra, poroča STA, ki povzema, da bi lahko ECB neto nakupe obveznic zaključila v začetku tretjega četrtletja, dvig obrestne mere pa bi lahko temu sledil v nekaj tednih. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je med izzivi, ki jih bo pomagala nasloviti centralna banka, ob inflaciji izpostavil druge družbene fenomene, med drugim pospešeno digitalizacijo družbe in zlasti finančnega sektorja ter demografske in podnebne spremembe.

image_alt
ECB je potrdila ukinitev finančnih spodbud v tretjem četrtletju

Več iz rubrike