Inflacija v območju evra marca navzgor

Območje z evrom je marca beležilo 1,3-odstotno letno stopnjo inflacije, potem ko je februarja ta znašala 0,9 odstotka, marca lani pa 0,7 odstotka.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach

 V EU je bila letna inflacija marca 1,7-odstotna, potem ko je bila februarja 1,3-odstotna, marca lani pa 1,2-odstotna, je sporočil Eurostat.

Med državami članicami je marca Grčija beležila dvoodstotno deflacijo, Portugalska, Malta, Irska in Slovenija pa 0,1 odstotno inflacijo. Na drugi strani so najvišjo rast cen imele Poljska (4,4 odstotka), Madžarska (3,9 odstotka) ter Romunija in Luksemburg (po 2,5 odstotka), kažejo podatki evropskega statističnega urada.


Glede na februar se je letna stopnja inflacije znižala v treh državah, ostala stabilna v treh državah in se zvišala v 21 državah članicah.

Marca so k inflaciji v območju z evrom največ prispevale podražitve storitev (0,57 odstotne točke), sledile so podražitve energije (0,43 odstotne točke), hrane, alkohola in tobaka (0,24 odstotne točke) ter neenergetskih industrijskih dobrin (0,09 odstotne točke).

Več iz rubrike

finance

Celsius, velikan med kripto-podjetji, uničuje življenja

Obup je tako velik, da so nekateri obupali nad življenjem. Nekateri so ostali brez doma. Celsius, ki posoja kriptovalute, uničuje življenja.

finance

Ohlajanje gospodarstev hitrejše od ohlajanja inflacije

Evro območje je izpostavljeno t. i. »war recession«, ki se navezuje na negotovo oskrbo s plinom tekom bližajočega se jesensko-zimskega obdobja.

finance

Julija inflacija v Sloveniji 11-odstotna

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin julija na letni ravni v povprečju zvišale za 11 odstotkov, na mesečni pa za odstotek.

finance

Kitajci ne plačujejo hipotekarnih posojil za stanovanja

Se lahko kitajski trend preseli tudi k nam in tudi mi ne bomo več plačevali kreditov? Kaj bi to pomenilo za slovenske banke in gospodarstvo?

Komentarji: