Inflacija v območju evra marca navzgor

Območje z evrom je marca beležilo 1,3-odstotno letno stopnjo inflacije, potem ko je februarja ta znašala 0,9 odstotka, marca lani pa 0,7 odstotka.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach

 V EU je bila letna inflacija marca 1,7-odstotna, potem ko je bila februarja 1,3-odstotna, marca lani pa 1,2-odstotna, je sporočil Eurostat.

Med državami članicami je marca Grčija beležila dvoodstotno deflacijo, Portugalska, Malta, Irska in Slovenija pa 0,1 odstotno inflacijo. Na drugi strani so najvišjo rast cen imele Poljska (4,4 odstotka), Madžarska (3,9 odstotka) ter Romunija in Luksemburg (po 2,5 odstotka), kažejo podatki evropskega statističnega urada.


Glede na februar se je letna stopnja inflacije znižala v treh državah, ostala stabilna v treh državah in se zvišala v 21 državah članicah.

Marca so k inflaciji v območju z evrom največ prispevale podražitve storitev (0,57 odstotne točke), sledile so podražitve energije (0,43 odstotne točke), hrane, alkohola in tobaka (0,24 odstotne točke) ter neenergetskih industrijskih dobrin (0,09 odstotne točke).

Več iz rubrike