Gospodarska rast v 3. četrtletju 2018 4,8- odstotna

BDP je bil v 3. četrtletju 2018 za 4,8 odstotka višji kot v 3. četrtletju 2017, v treh četrtletjih 2018 pa za 4,5 odstotka višji kot v treh četrtletjih 2017
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Domače trošenje se je v tretjem četrtletju 2018 glede na tretje četrtletje 2017 povečalo za 3,5 odstotka. Končna potrošnja se je povečala za 0,7 odstotka, bruto investicije pa za 13,4 odstotka. Na visoko rast bruto investicij so pozitivno vplivale tako bruto investicije v osnovna sredstva kot tudi spremembe zalog; te so tokrat k rasti BDP prispevale 0,5 odstotne točke, so izračunali na Statističnem uradu.

Najpomembnejši komponenti domačega trošenja sta končna potrošnja gospodinjstev in bruto investicije v osnovna sredstva. Končna potrošnja gospodinjstev je bila enaka kot v istem četrtletju leta 2017.

Bruto investicije v osnovna sredstva so se v tretjem četrtletju 2018 glede na isto četrtletje prejšnjega leta povečale za 12,0 odstotkov. K rasti bruto investicij v osnovna sredstva so pozitivno prispevale investicije v zgradbe in objekte (te so se povečale za 19,6 odstotka) in investicije v stroje in opremo (te so se povečale za 6,7 odstotka). Med investicijami v zgradbe in objekte so se tudi v tem četrtletju izraziteje povečale investicije v nestanovanjske zgradbe; investicije v te zgradbe naraščajo že od začetka leta 2017. Med investicijami v stroje in opremo so se izraziteje povečale investicije v transportno opremo, in sicer za 10,2 odstotka; investicije v drugo opremo in stroje so se povečale za 5,4 odstotka.

Rast izvoza in rast uvoza počasnejši kot v zadnjih dveh letih

Vrednost izvoza in tudi vrednost uvoza sta v tretjem četrtletju 2018 naraščali nekoliko počasneje kot v zadnjih dveh letih. Izvoz se je okrepil za 5,7 odstotka (izvoz blaga se je povečal za 4,3 odstotka, izvoz storitev pa za 11,0 odstotkov). Uvoz se je povečal za 4,3 odstotka (uvoz blaga se je povečal za 5,0 odstotkov, uvoz storitev pa za 0,9 odstotka). Kljub nižji rasti izvoza in uvoza je zunanje povpraševanje ugodno vplivalo na gospodarsko rast. Zunanjetrgovinski presežek je h gospodarski rasti prispeval 1,7 odstotne točke.

Zaposlenost višja za 2,8 odstotka

Skupna zaposlenost je v tretjem četrtletju znašala 1.022.053 oseb in se je glede na isto četrtletje prejšnjega leta povečala za 2,8 odstotka. Največ oseb se je zaposlilo v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu, trgovini in strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih.

Več iz rubrike

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

finance

Kako inflacija poje vse pod vašim vzglavnikom

Nekateri denar raje nalagajo pod vzglavnik kot v delnice. Je denar varna naložba?

Komentarji: