Evropski trg: Evro je nazaj!

Evro se je v četrtek vrnil nad pariteto z dolarjem, saj se je nedavna rast ameriške valute iztekla
Fotografija: V četrtek bodo v Evropi objavljeni ključni podatki o poslovnem ozračju, in sicer nemški podatki IFO in zapisnik julijskega zasedanja Evropske centralne banke, ko je ta zvišala obrestne mere za 50 bazičnih točk FOTO: Delo
Odpri galerijo
V četrtek bodo v Evropi objavljeni ključni podatki o poslovnem ozračju, in sicer nemški podatki IFO in zapisnik julijskega zasedanja Evropske centralne banke, ko je ta zvišala obrestne mere za 50 bazičnih točk FOTO: Delo

Evro se je v četrtek vrnil nad pariteto z dolarjem, saj se je nedavna rast ameriške valute iztekla, vlagatelji pa so čakali, ali bo predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell ponovno naravnan bolj kot ne jastrebovsko.

Bikovsko razpoloženje na trgih je pomagalo tudi evru, pa tudi valutam, povezanim s splošnim razpoloženjem vlagateljev, kot je avstralski dolar, ki se je okrepil za skoraj 1 %.

Vlagatelji so se pripravljali tudi na to, da bo Fed na letnem srečanju v Jackson Holeu v Wyomingu, kjer naj bi Powell spregovoril, podvojil svojo zavezo k zatiranju inflacije.

Smer gibanja tečaja evro/dolar so ta teden v veliki meri narekovale rastoče cene zemeljskega plina, ki so zaradi odvisnosti regije od plina za svoje energetske potrebe v korelaciji s šibkejšim evrom. Zaradi zaskrbljenosti glede svetovnega gospodarstva so se vlagatelji v začetku tega tedna usmerili v dolarje.

Evro se je v četrtek vrnil nad pariteto z dolarjem, saj se je nedavna rast ameriške valute iztekla FOTO: Delo
Evro se je v četrtek vrnil nad pariteto z dolarjem, saj se je nedavna rast ameriške valute iztekla FOTO: Delo

"Glavno gonilo šibkosti ameriškega dolarja čez noč je bilo začasno zmanjšanje skrbi glede svetovne rasti," je dejal Lee Hardman, analitik pri banki MUFG, sklicujoč se na poročila medijev, da kitajske oblasti krepijo ukrepe gospodarske podpore z več načrtovanimi sredstvi za infrastrukturo.

Do 8.10 po srednjeevropskem času se je ameriški dolarski indeks, ki meri zeleno valuto v primerjavi s šestimi primerljivimi valutami, znižal za 0,4 % na 108,17, vendar je ostal nedaleč od najvišje vrednosti po septembru 2002 (109,29), ki je bila dosežena sredi julija.

image_alt
Svetovno gospodarstvo leta 2022 – Kaj lahko pričakujemo?

Evro je bil za 0,4 % višji in je znašal 1,001 USD, potem ko je ta teden dosegel 20-letno najnižjo vrednost pod pariteto.

Avstralski dolar se je zvišal za 1,1 % na 0,6983 USD , japonski jen pa za 0,4 %, britanski funt pa za pol odstotka.

FOTO: Stockphoto
FOTO: Stockphoto

Do močnejšega avstralskega dolarja je prišlo, ko se je kitajski juan odbil z dvoletnega dna , k čemur so pripomogle trdnejše uradne smernice od pričakovanih, kar so trgovci razumeli kot znak, da so oblasti vse bolj nelagodne zaradi hitrih izgub valute.

"Kar zadeva današnji močan odboj AUD, se zdi, da je očiten katalizator odboj CNH zaradi močnejše določitve od pričakovane," je dejal Sean Callow, strateg pri Westpacu v Sydneyju.

image_alt
5 navad s katerimi po nepotrebnem zapravljate denar

"Pozitivno razpoloženje na delniških trgih v večjem delu regije pa v ozadju pomaga avstralskemu dolarju."

V četrtek bodo v Evropi objavljeni ključni podatki o poslovnem ozračju, in sicer nemški podatki IFO in zapisnik julijskega zasedanja Evropske centralne banke, ko je ta zvišala obrestne mere za 50 bazičnih točk.

Več iz rubrike