Evropske borze v rdečem, vse bližje izenačitev evra in dolarja

Tečaj evra v primerjavi z dolarjem še naprej izgublja. Vlagatelji vse bolj pričakujejo, da bo območje z evrom zapadlo v recesijo.
Fotografija: Vrednost evra v primerjavi z dolarjem je na udaru tudi zaradi denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve. FOTO: JURE ERŽEN/Delo

 
Odpri galerijo
Vrednost evra v primerjavi z dolarjem je na udaru tudi zaradi denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve. FOTO: JURE ERŽEN/Delo  

Borzni indeksi po Evropi so v uvodu današnjega trgovanja obarvani v rdeče, potem ko je vse bližje izenačitev vrednosti dolarja in evra, kar se od leta 1999, ko je nastala skupna evropska valuta, še ni zgodilo.

Vlagatelji sicer vse bolj pričakujejo, da bo območje z evrom zapadlo v recesijo.

Vrednost evra pa se po navedbah francoske tiskovne agencije AFP niža tudi zaradi zmanjšanega obsega dobave ruskega plina v Evropo. Foto: Lisi Niesner/Reuters
Vrednost evra pa se po navedbah francoske tiskovne agencije AFP niža tudi zaradi zmanjšanega obsega dobave ruskega plina v Evropo. Foto: Lisi Niesner/Reuters

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je do okoli 9.50 po srednjeevropskem času padel za 0,97 odstotka.

image_alt
Twitter: Elon Musk si je premislil

V Frankfurtu indeks DAX izgublja 1,09 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 0,82 odstotka. V Londonu je FTSE 100 0,48 odstotka pod gladino.

Tečaj evra v primerjavi z dolarjem še naprej izgublja. Dopoldne je bilo treba na frankfurtski borzi za skupno evropsko valuto odšteti 1,0005 dolarja, kar je 0,39 odstotka manj kot v ponedeljek, s čimer je vse bližje izenačitev vrednosti obeh valut. ECB je v ponedeljek določila referenčni tečaj pri 1,0098 dolarja.

Vrednost evra v primerjavi z dolarjem je na udaru tudi zaradi denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki se je v boju proti naraščajoči inflaciji odločila za agresivnejšo politiko kot na drugi strani Evropska centralna banka, ki namerava obrestne mere dvigovati počasi.

image_alt
Zakaj je hrana dražja za vse

Vrednost evra pa se po navedbah francoske tiskovne agencije AFP niža tudi zaradi zmanjšanega obsega dobave ruskega plina v Evropo, ki je posledica vzdrževalnih del plinovoda Severni tok 1, ki so se začela v ponedeljek, kar povečuje strah pred recesijo.

Azijske borze so današnje trgovanje prav tako sklenile s padci. Tokijski Nikkei 225 je izgubil 1,77 odstotka, sydneyjski All Ordinaries je trgovanje sklenil 0,08 odstotka pod ponedeljkovo zaključno vrednostjo, V Seulu pa je Kospi izgubil 0,96 odstotka vrednosti.

Negativno so bili razpoloženi tudi vlagatelji na Kitajskem. Hongkonški Hang Seng je izgubil 1,27 odstotka, v Šanghaju pa je indeks SSE Composite padel za 0,97 odstotka.

Več iz te teme:

Več iz rubrike