ECB zaključuje z odkupom vrednostnih papirjev, vezanih na pandemijo

Ob tem bo v drugem četrtletju 2022 okrepila program nakupa vrednostnih papirjev, ki ga je oblikovala pred pandemijo covida-19.
Fotografija: Predsednica ECB Christine Lagarde. Foto: Pool/Reuters
Odpri galerijo
Predsednica ECB Christine Lagarde. Foto: Pool/Reuters

Evropska centralna banka (ECB) se je včeraj odločila, da s koncem marca 2022 zaključuje v koronski krizi oblikovan program odkupovanja obveznic. Ob tem pa bo v drugem četrtletju 2022 okrepila program nakupa vrednostnih papirjev, ki ga je oblikovala pred pandemijo covida-19. Ključna obrestna mera ostaja nespremenjena.

image_alt
Fed: Ali je inflacija zdaj večja grožnja kot pandemija?

ECB je pričakuje, da se bo v prvem četrtletju prihodnjega leta zmanjšala hitrost nakupov v okviru programa neto nakupov vrednostnih papirjev (PEPP) v skupnem obsegu 1850 milijard evrov. Nato pa bo program konec marca 2022 zaključila. »Postopno zmanjševanje portfelja v okviru tega programa se bo upravljalo tako, da se prepreči poseganje v ustrezno naravnanost denarne politike,« so poudarili.

»Svet ECB ocenjuje, da napredek pri gospodarskem okrevanju in doseganju srednjeročnega inflacijskega cilja omogoča postopno zmanjševanje obsega nakupov vrednostnih papirjev v prihodnjih četrtletjih,« so zapisali v sporočilu za javnost po včerajšnjem zasedanju.

Še vedno potrebna spodbujevalno naravnana denarna politika

Vseeno pa je po njegovi oceni še vedno potrebna spodbujevalno naravnana denarna politika, da bi se inflacija v srednjeročnem obdobju stabilizirala na ravni dveodstotnega cilja. »Ob sedanji negotovosti mora ECB ohraniti fleksibilnost in si pustiti odprte vse možnosti pri izvajanju denarne politike,« so dodali.

Da bi se izognila nenadnemu zmanjšanju nakupa obveznic, bo ECB povečala hitrost programa nakupa vrednostnih papirjev (APP), v okviru katerega je od leta 2015 odkupila za več kot 3000 milijard evrov.

Foto: Leon Vidic/Delo
Foto: Leon Vidic/Delo

V drugem četrtletju 2022 ga bo povečala s sedanjih 20 milijard na 40 milijard evrov na mesec, v tretjem četrtletju 2022 pa ga bo zmanjšala na 30 milijard evrov. Od oktobra 2022 bo svet ECB neto nakupe v okviru programa APP znova ohranil na mesečni ravni 20 milijard evrov.

»To bo trajalo, dokler bo treba, da se okrepi spodbujevalni učinek ključnih obrestnih mer. Svet ECB pričakuje, da se bodo neto nakupi končali, tik preden začne dvigovati ključne obrestne mere ECB,« so včeraj napovedali.

Ključna obrestna mera ostaja nespremenjena

Svet ECB je včeraj po pričakovanjih pustil ključno obrestno mero, ki je že skoraj šest let pri nič odstotkih, nespremenjeno. Obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita prav tako ostajata nespremenjeni pri 0,25 odstotka oz. minus 0,50 odstotka.

image_alt
Slovenci v kripto goljufijah letos izgubili milijone

»ECB pričakuje, da bodo ključne obrestne mere ECB ostale na sedanji ali nižji ravni tako dolgo, dokler inflacija ne bo dosegla dveh odstotkov precej pred koncem obdobja projekcij in bo na doseženi ravni ostala do konca tega obdobja, in dokler Svet ECB ne presodi, da je osnovna inflacija zadosti napredovala, da je skladna s stabilizacijo inflacije na ravni dveh odstotkov v srednjeročnem obdobju. To ima lahko za posledico prehodno obdobje, v katerem je inflacija nekoliko nad ciljno ravnjo,« so poudarili.

Predsednica ECB Christine Lagarde je tako na novinarski konferenci po seji sveta ECB ponovila, da je zelo malo verjetno, da bo ECB prihodnje leto zvišala obrestne mere. »Zelo malo verjetno je, da bomo leta 2022 zvišali obrestne mere,« je dejala in potrdila, da namerava ECB najprej postopoma ukiniti svoje spodbujevalne programe nakupa obveznic, šele nato se bo lotila obrestnih mer.

Več iz rubrike