Dodatni instrument za izvajanje monetarnih politik na Kitajskem

Azijska velesila si želi sodobnih monetarnih prijemov, ki bi bili učinkovitejši in bi se hitreje odzivali na razmere na finančnih trgih.
Fotografija: Na Kitajskem želijo povečati zaupanje posojilodajalcev. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Na Kitajskem želijo povečati zaupanje posojilodajalcev. Foto: Reuters

Kitajska uporablja 20 različnih orodij za nadzor in izvajanje monetarnih politik; za primerjavo, ameriški FED rokuje samo s šestimi. Zaradi kompleksnosti Kitajskega centralno bančnega sistema, ta zdaj modernizira svoja orodja z namenom lažjega nadzora finančnega trga.

The Economist piše o uvedbi novega načina postavitve obrestne mere za komercialne banke, imenovanega »Loan Prime Rate (LPR)«. Višina obrestne mere za posojila bo objavljena mesečno in bo temeljila na povprečju obrestne mere, ki jih 18 izbranih bank ponuja svojim najuspešnejšim klientom. V končno obrestno mero bodo vključeni še stroški, ki jih imajo komercialne banke ob izposoji denarja od centralne banke. Komercialne banke bodo na podlagi tega lahko oblikovale ponudbo posojil za podjetja.

Obrestne mere za podjetja so se lani gibale tudi pod 1%, letos pa so nekje presegle tudi 4%. Komercialne banke so pred spremembo oblikovale svojo ponudbo na podlagi enoletne obrestne mere, ki jo je postavila centralna banka. Kitajska želi vliti dodatno upanje v posojilodajalce, vendar mora za to storiti še veliko več kot le spremeniti način oblikovanja obrestne mere, še dodajajo pri The Economist.

Več iz rubrike

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

finance

Največji zaslužkar lani plačal več kot milijon in pol evrov dohodnine

Medtem ko je polovica zavezancev za dohodnino že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale to še čaka. Do sredine tega tedna morajo doplačati dohodnino zavezanci iz drugega svežnja informativnih …

finance

Bitcoin po dveh mesecih spet nad 10.000 dolarjev

Po nekaj tednih trgovanja v ozkih razponih je bitcoin v nedeljo prvič od začetka junija prebil »magično mejo« 10.000 dolarjev.

Komentarji: