Christine Lagarde: prehitro zvišanje obrestnih mer je lahko nevarno

Lagardova je dejala, da bi se, če bi centralna banka danes zvišala obrestne mere, učinek poznal šele čez šest do devet mesecev.
Fotografija: Christine Lagarde. Foto: Thomas Lohnes/Pool via REUTERS
Odpri galerijo
Christine Lagarde. Foto: Thomas Lohnes/Pool via REUTERS

Prehitro zvišanje obrestnih mer prinaša nevarnosti, saj bi se okrevanje gospodarstva po besedah predsednice Evropske centralne banke Christine Lagarde upčasnilo. Če bi centralne banke danes zvišale obrestne mere, bi se učinek pokazal šele čez šest do devet mesecev, je Lagardova povedala za radio France Inter.

image_alt
Trgovska veriga za oblačila in izdelke za dom prihaja v Slovenijo

Prva dama ECB je ob tem ponovila oceno centralne banke, da se bo inflacija v letu 2022 stabilizirala in postopoma zniževala. Po zadnjih ocenah banke bo v območju z evrom letos znašala 3,2 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Cilj ECB je omejiti inflacijo v območju z evrom na dva odstotka, vendar so vsaj začasno pripravljeni sprejeti odstopanja. Na banko sicer po poročanju dpa letijo kritike, da s svojo zelo ohlapno denarno politiko spodbuja inflacijo.

image_alt
Pet knjig, ki jih Bill Gates priporoča v branje

Več iz rubrike

finance

Bayer v prvem četrtletju beleži močno rast dobička

Vojna v Ukrajini ni imela negativnega vpliva na poslovne rezultate, saj obe državi skupaj predstavljata le okoli tri odstotke prihodkov kemičnega velikana.

finance

Koliko je treba privarčevati za dostojno pokojnino?

Koliko denarja bi sploh potrebovali, da bi lahko rekli, da gre za udobno upokojitev?

finance

Inflacija v ZDA se je aprila končno malce umirila

Poročilo ameriškega ministrstva za delo je pokazalo, da se je rast inflacije v ZDA prejšnji mesec prvič po avgustu 2021 upočasnila, vendar le za odtenek.

finance

Vrednost bitcoina prepolovljena, 40 % investitorjev globoko pod vodo

Bitcoin je upadel za skoraj 55 %. Je to bankrot številnih investitorjev? In še: zdaj se ve, kriptovalute ne deluje kot varovalka pred inflacijo.

Komentarji: