Borzni komentar ob Draghijevem slovesu

Konec oktobra svoj osemletni mandat guvernerja Evropske centralne banke (ECB) končuje Mario Draghi. Italijanskega ekonomista se bo zgodovina spominjala po izjavi iz leta 2012 ..
Fotografija:
Odpri galerijo

... ko je v času razplamtele dolžniške krize v EU s svojim »karkoli bo potrebno« (angl. »whatever it takes«) postavil varnostno mrežo pod šibko evroobmočje.

Funkcija prvega bankirja mu je v letu 2014 prinesla celo laskavi naziv osmega najbolj vplivnega zemljana. Sredi prejšnjega tedna je še predzadnjič načeloval zasedanju guvernerjev ECB in po pričakovanjih napovedal nov sveženj ukrepov za zagon evrskega gospodarstva.

ECB je znižala depozitno obrestno mero z –0,4 odstotka na –0,5 odstotka, s 1. novembrom pa namerava zagnati nov program mesečnega odkupovanja obveznic v vrednosti 20 milijard evrov. Napovedanih je še nekaj ukrepov, a med bolj spornimi sta predvsem omenjena dva. Negativna obrestna mera na presežna sredstva, ki jih banke deponirajo pri ECB, je že dalj časa trn v peti vodstev bank.Opozorila o finančni represiji, ki negativno vpliva na konvencionalni bančni poslovni model, so končno zaznali v ECB, zato so poleg omenjenega znižanja depozitne obrestne mere oblikovali sistem izjem, prek katerega bodo lahko banke del svojih presežnih rezerv (do šestkratnika minimalnih rezerv) deponirale brez stroškov.Draghi je moral na novinarski konferenci več časa nameniti tudi pojasnjevanju kemije na sestanku guvernerjev, saj so imele končne odločitve močno opozicijo. Odkupu obveznic so namreč nasprotovali francoski, nizozemski, nemški, avstrijski in estonski guverner. Po številu gre sicer za manjšo opozicijo, a v državah, ki jih predstavljajo, živi približno polovica prebivalcev evroobmočja, ki ustvari polovico družbenega produkta v regiji.

Podoben »upor« je Draghi doživel tudi leta 2015, ko so začeli odkupovati obveznice. Odločitve o ponovnem spodbujanju niso presenetile vlagateljev in so posledica neustrezne inflacije (ECB cilja namreč na raven dveh odstotkov) ter šibkosti v gospodarstvu evroobmočja. Zadnje makroekonomske trende so upoštevali tudi v svojih napovedih za leto 2019, v katerih so znižali oceno inflacije na 1,2 odstotka (ter na 1 odstotek v 2020) in oceno rasti BDP na 1,1 odstotka (ter na 1,2 odstotka v 2020).

...
...


Napovedi ECB za evroobmočje so več kot skromne, in to kljub uvedenim spodbudam. A s tem se bo od 1. novembra ukvarjala nova guvernerka, Chris­­tine Lagarde. Čaka jo zahtevno obdobje, v katerem bo imela malo manevrskega prostora znotraj lastne institucije, saj bo morala najprej zgladiti omenjena nesoglasja. Prva resnejša preizkušnja utegne biti brexit, glede katerega so vse glasnejše govorice o ponovnem zamiku. V primeru tršega izhoda Velike Britanije iz EU in morebitnega pritiska na evro bodo še kako obžalovali neupoštevanje svaril nemško-nizozemsko-francoske opozicije, da bi ECB odkup obveznic morala prihraniti za resnično težke razmere.

Kakorkoli, obrestne mere ostajajo nizko, in kot kaže, bodo nizko še dolgo po Mariu Draghiju.


mag. Gorazd Belavič, CFA, direktor sektorja za analize, Triglav Skladi
 

Več iz rubrike

finance

Ena glavnih bank na svetu o težavah dolarja

Trenutna finančna politika ameriških oblasti spodkopava zaupanje v dolar in sili vlagatelje, da čim bolj aktivno kupujejo zlato. Takšen komentar je objavila ena glavnih investicijskih bank na svetu G…

finance

Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.

finance

Največji zaslužkar lani plačal več kot milijon in pol evrov dohodnine

Medtem ko je polovica zavezancev za dohodnino že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale to še čaka. Do sredine tega tedna morajo doplačati dohodnino zavezanci iz drugega svežnja informativnih …

finance

Bitcoin po dveh mesecih spet nad 10.000 dolarjev

Po nekaj tednih trgovanja v ozkih razponih je bitcoin v nedeljo prvič od začetka junija prebil »magično mejo« 10.000 dolarjev.

Komentarji: