Bitcoinov "sovražnik števika 1" je "stari sociopat" Warren Buffett

Ustanovitelj PayPal-a, Peter Thiel, je mogotca Warrena Buffetta označil za največjega sovražnika bitcoinov. Zakaj Buffett ne verjame v obstoj bitcoinov?
Fotografija: Nekoč povsod spoštovani, danes ponekod kritizirani magnat Warren Buffet. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Nekoč povsod spoštovani, danes ponekod kritizirani magnat Warren Buffet. Foto: REUTERS

Peter Thiel, liberalni tehnološki vlagatelj, je konec tedna izzval nekatere najmočnejše finančne osebnosti ZDA zaradi njihove kritike bitcoina in jih obtožil, da poskušajo zatreti tisto, kar je postalo močno politično gibanje.

Thiel, ki si je ustvaril ime kot odkrit nasprotnik in zgodnji vlagatelj v Facebook, je spoštovanega vlagatelja Warrena Buffetta označil  kot " sociopatnega dedka iz Omahe".

Kot del "finančne gerontokracije", ki je želela kriptovalute izključiti iz glavnega toka, je izpostavil tudi Jamieja Dimona, izvršnega direktorja JPMorgan Chase, in Larryja Finka, vodjo BlackRocka.

Thielova stališča, ki jih jih marsikdo razumel kot izbruh in nespodobno izražanje mnenj, so slišali na konferenci Bitcoin 2022 v Miamiju, kjer je množica obiskovalcev njegovo stališče nagradila z bučnim aplavzom.

Thiel je ob kritiki "finančnih old boysev, ki bojda zaradi preračunljivosti in strahu minirajo kriptosvet" dejal tudi, da je so  kriptovalute del "revolucionarnega mladinskega gibanja", ki naj bi prevrnil tradicionalne finance in ogrozil moč in bogastvo establišmenta.

Thiel: digitalne valute bi lahko nadomestile tradicionalni finančni svet

Thiel, eden od ustanoviteljev PayPal, že dolgo trdi, da bi digitalne valute lahko nadomestile trenutni finančni sistem. PayPal se je že v začetku svojega obstoja odrekel lastnim ambicijam glede digitalne valute, da bi se vklopil v obstoječi svet plačil. Čeprav je zdaj vredno 130 milijard dolarjev, je Thiel podjetje za spletna plačila opisal kot razočaranje v primerjavi s tem, kar bi lahko postalo.

Nasprotno pa je trdil, da ima bitcoin, vreden 830 milijard dolarjev, potencial, da konkurira vsemu svetovnemu zlatu, vrednem 13 milijard dolarjev.

image_alt
Bill Gates svari pred vlaganjem v bitcoin
Z naraščajočo inflacijo in upadanjem zaupanja v papirnate valute je tudi trdil, da bi se vrednost bitcoina lahko ujemala z vrednostjo vseh javnih delnic, ki so trenutno vredne 115 milijard dolarjev, tako kot se je zlato ujemalo z lastniškimi vrednostnimi papirji ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

V govoru pred številnimi gosti konference v Mijamiju je med drugim tudi trdil, da so finančni voditelji namerno poskušali zatreti bitcoin, da bi zaščitili svojo moč.

Peter Andreas Thiel je milijarder, podjetnik, tvegani kapitalist in politični aktivist. Kot soustanovitelj PayPal je "težek" 9,13 milijarde dolarjev. Foto: Reuters
Peter Andreas Thiel je milijarder, podjetnik, tvegani kapitalist in politični aktivist. Kot soustanovitelj PayPal je "težek" 9,13 milijarde dolarjev. Foto: Reuters
"Kriptosvet je gibanje in politično vprašanje je, ali bo to gibanje uspelo ali pa nas bodo sovražniki gibanja uspeli ustaviti," je dejal in nadaljeval, da je magnat "Warren Buffett  "sovražnik številka ena" bitcoina.

*Članek je povzet po časniku Financial Times.

Več iz rubrike