Bitcoin padel pod mejo 40.000 dolarjev

Vrednost bitcoina je pod to mejo padla prvič po lanskem septembru.
Fotografija: Foto: EDGAR SU/Reuters
Odpri galerijo
Foto: EDGAR SU/Reuters

Vrednost bitcoina je včeraj prvič po lanskem septembru padla pod mejo 40.000 dolarjev (okoli 35.300 evrov). Popoldne se je njegova vrednost na borzi Bitstamp gibala pri okoli 39.559 dolarjev (34.889 evrov), kar je približno 40 odstotkov pod rekordno vrednostjo okoli 69.000 dolarjev (60.854 evrov), ki jo je dosegel 10. novembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vrednost najstarejše kriptovalute je medtem sicer že nekoliko okrevala in se je včeraj zvečer na borzi Bitstamp gibala pri okoli 41.300 dolarjev (36.424 evrov).

image_alt
Kriptovalute: Napoved za leto 2022

Pod pritiskom so bile tudi druge pomembne kriptovalute. Tako je kriptovaluta ether tekom dneva padla pod 3000 dolarjev (2645 evrov) a jo je v nadaljevanju trgovanja znova presegla.

Padci povezani z denarno politiko ZDA

Padci so po pojasnilih analitikov povezani z denarno politiko ZDA. Ameriška centralna banka Federal Reserve naj bi namreč obrestne mere dvignila prej, kot je bilo pričakovano. Banka Goldman Sachs letos pričakuje celo štiri zvišanja obrestnih mer, od katerih bi se lahko prvo zgodilo že marca, poroča dpa.

image_alt
Ob objavi Fedovih zapiskov padli svetovni delniški trgi, tudi zlato

Vlagatelji še naprej obračajo hrbet visoko tveganim sredstvom in tako varujejo svoje premoženje, je ocenil analitik Timo Emden. Dodal je, da je meja 40.000 dolarjev 'psihološko pomembna'.

Poleg pričakovanih potez ameriške centralne banke na bitcoin vplivajo tudi razmere v Kazahstanu, saj država predstavlja pomembno svetovno središče za rudarjenje te kriptovalute. Vlada je zaradi nemirov v državi občasno prekinila internetne povezave v državi, kar je povečalo negotovost vlagateljev, je še poročala dpa.

image_alt
Minimalna plača odslej višja, GZS odločno proti

Več iz rubrike