Skrite moči v človeku

Vsi si želimo trajno srečo. A kako se iztrgati iz spremenljivega toka usode in potešiti globoko notranje hrepenjenje po sreči in harmoniji?
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Človek se že od nekdaj sprašuje o smislu svojega obstoja. Izkušnje nas učijo, da je življenje vedno znova povezano s trpljenjem, da ni vedno prijetno. Vsi si želimo trajno srečo. A kako se iztrgati iz spremenljivega toka usode in potešiti globoko notranje hrepenjenje po sreči in harmoniji?

image_alt
Največja grožnja za naslednje generacije

Smo res le drobne travne bilke, ki jih vihar nespremenljivih in naključnih dogodkov raznaša naokrog? Če bi to sprejeli, bi pomenilo, da življenje resnično ne bi imelo nobenega smisla. Da bi na bogove in demone gledali kot na usmerjevalce naše usode, nam naš razumski način mišljenja današnjega časa ne dopušča več. Vendar tudi moderna znanost še ni našla odgovora na to osrednje vprašanje človeštva.

Pred tisočletji so veliki indijski jasnovidci in modreci s pomočjo božjega navdiha in vizij v meditaciji zasnovali znanost joge, ki osvetljuje naša vprašanja o usodi. Ta spoznanja, ki so se najprej prenašala z ustnim izročilom, tvorijo osnovo vseh religij sveta. Posebnost nauka joge ni le zbirka teoretičnih trditev, njegova posebnost je uporabnost in izkustvenost, s katero nas vodi po poti do osvoboditve.

Teze jogijskega nauka so:

- vsakdo je sam odgovoren za svojo usodo in življenjsko srečo

- znotraj nas obstaja sposobnost, da se osvobodimo trpljenja

- trajno srečo najdemo le v združitvi z Božansko Bitjo

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Svet, ki ga zaznavamo s čutili, je le delček spektra vsebine naše zavesti; prave korenine našega mišljenja in delovanja tvorijo nezavedne in nevidne energije in moči. Prvo stopnico na poti k samospoznavanju in samouresničenju predstavlja zavedanje še nezavednih ravni osebnosti ter vplivov in zakonov, ki nam vladajo. To pa tudi pomeni, da korak za korakom odlagamo številne ovoje svojega malega, utesnjujočega ega – ovoje vzgoje, navad in šeg, tradicije in prepričanj in sledimo božanski Biti, ki je naše resnično bistvo.

Smisel in naloga našega življenja sta v spoznanju in uresničenju naše prave in nesmrtne Biti. Vsak človek nosi v sebi osnove za izpolnjeno, srečno bivanje in vsakomur, ki z vso resnostjo išče Resnico, se bo odprla pot do nje. Da bi pa lahko sledili tej poti, potrebujemo napotke in vodstvo samorealiziranega Učitelja. Ta pot zahteva disciplino in delo na sebi. Šele takrat, ko smo se naučili obvladovati same sebe, smo sposobni usmerjati svojo usodo.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Moči ne smemo iskati izven sebe, temveč jih moramo prebuditi znotraj sebe. Te moči so notranja energijska središča, ki jih moramo prebuditi in odpreti dostop do njih.

Ljudje smo duhovno najvišje razvita živa bitja na tem planetu. Le mi imamo edinstveno sposobnost reševati težave in premagovati ovire, pred katere nas postavljata zunanji svet in usoda. Samo ljudje smo sposobni razumeti procese in povezave med njimi, občutiti sočutje in razumeti druge. V vsakomur izmed nas obstajajo še drugi čudoviti potenciali, ki pa se jih večina izmed nas ne zaveda. S tem, ko aktiviramo svoje notranje izvore energije, lahko vse uspavane moči v nas uporabimo v svoje dobro in v dobro vsega sveta.

Vir:Dr. Gunter Reisel

image_alt
Srečni bogataši

Več iz rubrike