Odpiramo vrata tujine: Življenje v Keniji (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Kenijo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Plačilno sredstvo v Keniji je Kenijski šiling (KES,Ksh). Imajo bankovce za 50, 100, 200, 500 in 1000 Ksh ter kovance za 20, 10, 5, in 1 Ksh.
 
Menjalni tečaj: 100 Ksh = 0,84 € oziroma 1 € = 119,38 Ksh, 1 USD = 87,74 Ksh
 
Menjava denarja je priporočljiva pri vstopu v državo - že kar na letališču (tu lahko ob povratku zamenjate tudi neporabljen denar). Možna je tudi na vseh menjalnih mestih z licenco - to so hoteli, menjalnice, večje banke.
 
V večini hotelov, trgovin in restavracij sprejemajo kot plačilno sredstvo kreditne kartice kot so Eurocard/Mastercard, Visa ali American Express. V trgovskih centrih lahko na bankomatih (Barclays Bank, Standard Chartered Bank ter Equity Bank) dvignete tudi nacionalno valuto preko EC-karte ter kreditnih kartic (kar je precej dražje).
 
Potovalni čeki skoraj niso več aktualni in so redkokdaj sprejemljivi.

Splošni nasvet je, da je vedno dobro imeti s seboj nekaj malega gotovine. Za napitnino imejte s seboj dolarske bankovce manjših vrednosti (obvezno pa morajo biti izdani po letu 2002). Običajna napitnina je 5 do 10 % in pomeni v Afriki pomemben prispevek k preživetju prebivalstva. Kot primer: za nosača prtljage v hotelih je primerna napitnina 1 USD, za čistilke cca 5 USD (tedensko na osebo), vodiči na safarijih 5-10 USD na dan/na osebo.
 
V trgovinah ni običajno "barantanje" glede cen, na cestnih stojnicah ter tržnicah pa to od vas pričakujejo. Kenijci zelo radi "barantajo", so dobri, a hkrati vedno vljudni.

Cene nastanitve, hrane in transporta se nahajajo v Keniji nekje na evropskem nivoju. Proračun našega potovanja je vsekakor odvisen od planiranih aktivnosti in želenega nivoja storitev.

Hrana


Za veliko večino Kenijcev so obroki preprosti in kalorični. Ne poznajo ene skupne nacionalne jedi, saj ima vsaka etnična skupina svojo različico. Hrana, ki je največkrat in vsesplošno v uporabi kot zelo priljubljena in dostopna, je znameniti ugali. Gre za nekakšne kuhane cmoke iz belega pšeničnega zdroba, ki jih vedno pospremi ena priloga iz zelenjave z imenom sukuma wiki ter ena mesna priloga nyama choma. Meso je navadno ovčje ali kozje in pripravljeno na žaru ali v omaki.
 
Sicer je v Keniji možno poizkusiti različne specialitete. Vedno več je vplivov kuhinj drugih dežel, še posebej iz Indije in Kitajske. Ti se najbolj kažejo v prigrizkih kot sta samosa ali čapati (indijski kruh). Sezonsko je na voljo tudi sveže tropsko sadje.
 
Kulinarična kultura se je razvila na obali, zaradi tradicionalne povezave s trgovino na Indijskem oceanu pa so njene glavne sestavine riž in ribe, izboljšane s kokosom, tamarindo in eksotičnimi začimbami.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Za obiskovalce in premožnejše Kenijce je v velikih mestih in na turističnih območjih dovolj restavracij; najpogosteje ponujajo pečeno meso, morsko in italijansko hrano, najdete pa lahko vse od argentinske do tajske kuhinje. V bolj osnovnih lokalnih restavracijah si lahko privoščite dostojen obrok za manj kot 200 kenijskih šilingov (manj kot dva evra). Boljši obroki v turističnih krajih redko stanejo več kot 2.000 šilingov (20 evrov) na osebo. Deluje pa tudi veliko restavracij, v katerih lahko zapravite več kot 5.000 šilingov za obrok.
 
Pri preverjanju računa ne pozabite, da je potrebno povsod (razen v najmanjših lokalih) za hrano in pijačo obračunati 16-odstotni DDV in 2 odstotka za vladno dajatev za usposabljanje zaposlenih. V večini lokalov so davki obračunani v ceni, le ponekod jih obračunajo dodatno, tako da morate v meniju prišteti približno petino cene. Nekateri zaračunavajo tudi strošek postrežbe, vedno pa lahko dodate še napitnino.
 
Tipične jedi kenijske kuhinje, ki jih morate preizkusiti
 
Poleg že omenjenih nacionalnih jedi lahko omenimo še sledeče:
Kachumbari - mešanica paradižnika, čebula, popra, koriandra, limoninega soka ter v nekaterih primerih še avokada
Githeri - mešanica iz kuhane čebule z dodatkom pražene čebule
Ingoho - kuhan piščanec
Pilau - kuhan riž aromatiziran z indijskimi začimbami
Wali - riž, kuhan v kokosovem mleku
Karanga - obara iz govejega mesa ter krompirja
 

Pijača


 
Med pijačami je na voljo pri brezalkoholnih pijačah pogosto mlečni čaj, kava, sveži sokovi in različne gazirane pijače. Od alkoholnih pijač je najbolj pogosto pivo, na voljo pa so tudi močnejše pijače, zvarjene iz priložnostnih žit, sadja.
 

Varnost


 
V državi obstaja kar visoka stopnja kriminala. Tatvine, kraje avtomobilov in oboroženi ropi so prisotni še posebej v večjih mestih. Tujci običajno sicer niso tarča napadov, vendar bodite vseeno raje previdni! v Keniji obstaja tudi precejšna nevarnost terorističnih napadov (to so ekstremisti povezani s somalsko islamistično skupino Al Shabaab). Previdni bodite predvsem na področjih znotraj 60 km obmejnega pasu na kenijsko-somalski meji, v okrožju Garissa, na področju Eastleigth v Nairobiju, v revnih področjih Nairobija vključno z barakarskimi naselji.
 
Večina potovanj v rezervate in turistične kraje poteka brez težav. Dobro je najeti zanesljivega turističnega operaterja. Kopanje v rekah in jezerih v narodnih parkih je prepovedano, drugod pa ni priporočljivo zaradi divjih živali in bolezni, ki se prenašajo v vodi.
 
Ko potujemo od doma, je vedno dobro, da se zavedamo svoje okolice. Pri potovanju po Keniji ni nič drugače. Bodite pazljivi na javnih krajih, še posebej v nočnem času. V primeru morebitnega ropa o tem takoj obvestite najbližjo policijsko postajo.
V Keniji imajo Center za turistično varnost in komunikacijo, ki ima turistično telefonsko številko aktivno 24ur na dan 02-604 767. Kadarkoli jih lahko pokličemo v primeru pomoči. Prav tako so na voljo glede aktualnih informacij, potovalnih priporočil, razmer na cestah, zdravstvenih vprašanjih in varnosti na sploh. Pred potovanjem je vsekakor dobro spremljati aktualne informacije o dogajanju v Keniji. Prebivalcem turizem veliko pomeni, zato so zainteresirani za varnost svojih gostov.
 

Telefon


Telefonske pogovore lahko opravite iz hotelov ter vseh poštnih uradov. Mobilni telefoni so zelo priljubljeni in imajo dobro razvita mobilna omrežja. Če boste mobilni telefon uporabljali pogosteje, vam priporočamo nakup predplačniške kartice kenijskega mobilnega operaterja kot je npr. Safari.com. Njihove SIM kartice lahko vstavite v vsak evropski mobilni telefon.
 

Internet


V internetnih kavarnah v turističnih centrih, hotelih ter tudi manjših mestih lahko proti plačilu dokaj dobro surfate po internetu. Pričakujete lahko ceno 0,5-1 Ksh/minuto. V nekaterih hotelih ter kavarnah obstajajo tudi brezplačni Wi-Fi.

Pošta


Pošte najdete v vseh večjih krajih, vključujoč tudi nakupovalne centre. Odprte so od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00, v soboto pa od 9:00 do 12:00. V manjših mestih so preko poldneva zaprte. Poštne znamke lahko kupite na poštah, recepcijah hotelov ter v trgovinah s suvenirji. Pomembno je, da dodate na pisemske pošiljke nalepko "Air Mail", da bodo pošiljke odpremljene letalsko (s tem bo pošta prispela v Evropo že v tednu dni). Cena razglednic je 80 Ksh, pisem pa 110 Ksh.
 

Hoteli in nastanitve


Namestitve v Keniji so zelo raznovrstne, od kampov in lokalnih penzionov za nekaj 100 Ksh (nekaj €) na noč do luksuznih hiš in butičnih kampov, kjer so cene tudi več 100 USD na noč.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Večina letoviških hotelov in safarijskih prenočišč ima visoko sezonske, srednje sezonske in nizko sezonske cene (slednje imenujejo tudi cene zelene sezone). Ponekod imajo tudi praznično sezono, ki traja samo med božičnimi in novoletnimi počitnicami. Cene v nizki sezoni so od 30 do 50 odstotkov nižje od cen v visoki sezoni. Nekateri manjši kampi in penzioni se zaprejo od sredine marca do sredine aprila (takoj po veliki noči) in junija, včasih pa tudi novembra. Razporeditev sezon se med namestitvami zelo razlikuje, odvisno od populacije, na katero ciljajo.
 
Hoteli

Na izbiro imate veliko število hotelov. Največ se jih nahaja v večjih turističnih območjih. Cene namestitev se razlikujejo od lokacije in vrste hotela (glede na število zvezdic). Na primer - v Nairobiju najdemo preko 100 različnih hotelskih nastanitev. Za ceno v dvoposteljni sobi boste odšteli okrog 36 € v hotelih nižjega razreda, pa vse do 300 € in več v luksuznih hotelskih namestitvah.

Hostli

Zelo ugodne nočitve so možne v različnih hostlih po državi. Cene nočitev so možne že za manj kot 10 €.

Kampiranje

V osnovi je v Keniji, z izjemo narodnih parkov, dovoljeno kampirati kjerkoli. Iz varnostnih razlogov divje kampiranje ni priporočljivo. Obstaja veliko privatnih kampov. Le-ti pogosto nimajo urejenih sanitarij, niti tekoče vode. Vse življenjske potrebščine ter vodo morate prinesti s seboj. Niso pa izključeni obiski divjih živali.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Cene in življenje v Keniji (vzorčni primer)


1 KSH = 0,0076 EUR
 
Restavracije
Obrok, poceni restavracija 450,00 KSh
Obrok za 2 osebi, restavracija srednjega razreda, trije hodi 3.200,00 KSh
McMeal v McDonaldsu (ali enakovredni kombinirani obrok) 600,00 KSh
Domače pivo (0,5 litra) 220,00 KSh
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 300,00 KSh
Kapučino (navaden) 259,58 KSh
Kokakola / Pepsi (steklenica 0,33 litra) 52,21 KSh
Voda (0,33-litrska steklenica) 49,60 KSh
 
Tržnice
 
Mleko (običajno), (1 liter) 90,74 KSh
Štruca svežega belega kruha (500g) 50,93 KSh
Riž (bel), (1 kg) 143,06 KSh
Jajca (navadna) (12) 164,61 KSh
Lokalni sir (1 kg) 996,83 KSh
Piščančji fileji (1 kg) 651,76 KSh
Goveje okroglo (1 kg) (ali enakovredno rdeče meso iz hrbta) 473,33 KSh
Jabolka (1 kg) 230,11 KSh
Banana (1 kg) 108,34 KSh
Pomaranče (1 kg) 162,98 KSh
Paradižnik (1 kg) 102,50 KSh
Krompir (1 kg) 99,01 KSh
Čebula (1 kg) 98,78 KSh
Solata (1 glava) 69,74 KSh
Voda (1,5-litrska steklenica) 77,69 KSh
Steklenica vina (srednja) 1.000,00 KSh
Domače pivo (steklenica 0,5 litra) 191,79 KSh
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 253,66 KSh
Cigarete 20 paketov (Marlboro) 300,00 KSh
 
Prevoz
 
Enosmerna vozovnica (lokalni prevoz) 80,00 KSh
Mesečna vozovnica (redna cena) 3.478,26 KSh
Začetek taksija (običajna tarifa) 200,00 KSh
Taksi 1 km (običajna tarifa) 200,00 KSh
Taksi 1 urno čakanje (običajna tarifa) 250,00 KSh
Bencin (1 liter) 111.30 KSh
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (ali enakovreden nov avto) 1.550.000,00 KSh
Toyota Corolla Sedan 1.6l 97kW Comfort (ali enakovreden nov avto) 1.455.555,56 KSh
 
Pripomočki (mesečno)
 
Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanja 3.956,29 KSh
1 min. lokalnih predplačniških mobilnih tarif (brez popustov ali načrtov) 3,47 KSh
Internet (60 Mbps ali več, neomejen prenos podatkov, kabel / ADSL) 5.328,92 KSh
 
Šport in prosti čas
 
Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo 4.976,19 KSh
Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna) 1.029,62 KSh
Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež 800,00 KSh
 
Varstvo otrok
 
Vrtec (ali vrtec), celodnevni, zasebni, mesečni za 1 otroka 19.696,35 KSh
Mednarodna osnovna šola, letno za 1 otroka 1.113.076,92 KSh
 
Oblačila in obutev
 
1 par kavbojk (Levis 501 ali podobno) 2.307,89 KSh
1 poletna obleka v verigi (Zara, H&M, ...) 2.537,14 KSh
1 par tekaških copat Nike (srednjega razreda) 4.640,00 KSh
1 par moških usnjenih poslovnih čevljev 4.973,14 KSh
 
Najemnina na mesec
 
Apartma (1 spalnica) v centru mesta 31.361,70 KSh
Apartma (1 spalnica) zunaj centra 15.961,54 KSh
Apartma (3 spalnice) v centru mesta 74.148,94 KSh
Apartma (3 spalnice) zunaj centra 41.961,54 KSh
 
Nakup stanovanja Cena
 
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja v centru mesta 377.277,78 KSh
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja zunaj centra 100.000,00 KSh
 
Plače in financiranje
 
Povprečna mesečna neto plača (po obdavčitvi) 43.154,17 KSh
Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero 14.31
Vir: Numbeo.com
 

Kultura 


Mediji: Najstarejši dnevni časopis je izšel prvič leta 1906 - East African Standard. Danes se imenuje The Standard. Znan je še časopis The Daily Nation, dobre potovalne nasvete pa boste našli v Destination Magazine ter v Travel News (tudi v elektronski izdaji).
 
Radio in televizija: Državna radijsko-televizijska hiša je Kenya Broadcasting Corporation. Večina ostalih je v privatni lasti: Kenya Television News (KTN), K24, Nation TV (NTV), Citizen TV, ipd.
 
Šport: Kenija je zelo znana po najboljših tekačih na svetu. Prevladujejo predvsem v olimpijskih disciplinah - v tekih na 5000m, 10000m, 3000m z ovirami. Vse bolj se uveljavljajo tudi v maratonu. Trenutni svetovni prvak v maratonu je Wilson Kipsang (rekord maratona iz leta 2013 s časom 2:03:23). Poleg njega dominira v svetovnem vrhu tudi tekač na 800m David Rudiša s svetovnim rekordom iz leta 2012.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Med pomembne kenijske osebnosti spadajo: Ngugi wa Thiong'o (1938) - kenijski pisatelj in eden najboljših pisateljev v celi Afriki; Khamis Bin Nassor Al Nabhany (1920-2003) - spada med najbolj poznane sodobne pesnike; Wangari Maathai (1941-2011) - zaščitnica živali in prejemnica Nobelove nagrade, prva črnska profesorica v Afriki; Catherine Ndereba (roj.1972) - maratonska kraljica - ima dva naslova svetovne prvakinje, dva naslova olimpijske podprvakinje, štiri zmage na bostonskem maratonu, dve na čikaškem ipd. Maja 2014 je naznanila zaključek svoje bogate kariere.
 

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih v Keniji nikakor ne smete izpustiti

 1. Nairobi: Prestolnica Kenije, svetovljansko mesto s številnimi trgovskimi centri, kinematografi, izjemnimi restavracijami s hrano iz celega sveta ter izvrstnimi nočnimi lokali.
 2. Mombasa: Največje pristanišče vzhodne Afrike in hkrati turistični raj za številne popotnike, željne sonca, peska in surfanja. Stari, arabski del mesta, leži na nizkem koralnem otoku ob obali s portugalsko trdnjavo Fort Jesus (1593) in mošejo Mandhry (ok.1570).
 3. Diani Beach: Najbolj znana peščena plaža ob Indijskem oceanu, oddaljena od Mombase 30 km.
 4. Malindi: Zelo priljubljena destinacija Evropejcev, ki jo je leta 1498 odkril portugalski raziskovalec Vasco de Gama, znana po svojih koralnih grebenih le 300 m od obale. Obisk starega mesnega jedra vreden ogleda.
 5. Watamu: Očarljiva vasica, obdana z dolgimi peščenimi plažami in številnimi hoteli namenjeni trajnostnemu turizmu. Watamu so sanje vsakega eko-turista.
 6. Kisumu: Pristaniško mesto na severovzhodu Viktorijinega jezera. Kisumu je tretje največje mesto v Keniji in glavno mesto province Nyanza.
 7. Lamu: Otok ob severno vzhodni obali Kenije in tudi največje istoimensko mesto na otoku, ustanovljeno v 14. stoletju.
 8. Ukunda: Majhno turistično mestece tik ob Mombasi.Ukunda
 9. Naivasha: Najvišje jezero v vzhodnem kraku Vzhodnoafriškega grebena s številnimi znamenitostmi je privlačna destinacija turistov.
 10. Nakuru: Glavno mesto province Rift Valley. Je četrte največje mesto v državi, leži okoli 1860 m nad morjem ob istoimenskem jezeru Nakuru. Svetovno znano po pticah vrste Flamingo.
 11. Kilifi: Znano turistično mesto 60 km severno od Mombase. Glavne znamenitosti so plaža Bofa, ruševine Mnarani ter steber Vasca de Game.
 12. Nanyuki: Leži na nadmorski višini 1986m ob vznožju Mt.Kenya (5199m) na ekvatorju.
 13. Turkana: Jezero v severni Keniji, na dnu Vzhodnoafriškega tektonskega jarka (6405km2), z rahlo slano vodo sredi pol puščavske pokrajine.
 14. Gedi: Z dvojnim obzidjem obdani ostanki arabskega trgovskega mesta (13.-18.st.) pri Malindiju, z Veliko mošejo (15.st.), obsežno palačo in stebrastimi grobovi.
 15. Bogoria: Naravni rezervat ob istoimenskem jezeru na dnu Vzhodnoafriškega tektonskega jarka, S od Nakuruja. Jezero ima sodasto vodo, vroče izvire ter velike jate flamingov.
 16. Marsabit: Narodni park na pol puščavskem SV, na osamljenem vulkanskem stožcu (1707m), v vršnem delu poraščenem z bujnim gorskim gozdom, s slikovitimi kraterskimi jezeri ter bogatim rastlinskim in živalskim svetom.
 17. Masai Mara: Naravni rezervat v JV delu, ob meji s Tanzanijo. Obsega kenijski del ravnine Serengeti, poraščen z nizkotravno savano in redkim drevjem.
 18. Mount Kenya: Narodni park in istoimenski, drugi najvišji vrh Afrike (5199m). Obsežen ugasli ognjenik, del svetovne dediščine Unesca.
 19. Samburu: Naravni rezervat ob reki Ewaso Nyiro, S od Mount Kenye. Galerijski gozd ob reki, sicer pokrit z nizkotravno savano in polpuščavo z bogatim živalskim svetom.
 20. Tsavo: Narodni park v JV delu države, razdeljen na V del - s savano poraščeno gričevje ter hribovit Z del s številnimi lavnimi tokovi in številnimi ognjeniškimi kraterji, bogat z živalskim svetom (veliki sesalci). Tu lahko še posebej ob sončnem vzhodu pogosto srečate leva.

Skriti kotički

 • Aberdares je eden najstarejših parkov v deželi in je zaradi bujnega rastja precej različen od ostalih parkov. Poleg razgibane in bujne narave daje park izvrstno zavetje številnim živalskim vrstam (slonom, bivolom, bongo antilopam, črnim nosorogom, panterjem itd.)
 • Počitniško naselje s slamo kritimi strehami imenovano Lewa Wilderness Trails v privatni lasti naravovarstvenikov Will-a in Emme Craig - tukaj sta leta 2010 slavila svojo zaroko princ William in njegova izvoljenka Kate Middleton (sedaj že princesa).

Aktivnosti

Kenija je kot dežela tisočerih naravnih čudes. Ima veličastne naravne parke, kilometre neokrnjenih plaž, mogočni koralni greben, prijetno klimo ter starodavna mesta. Kenija je pisan mozaik doživetij, kjer se prepleta raznolikost narave ter bogastvo izkušenj in tradicije njenih prebivalcev. Tu lahko doživite popolno kombinacijo obalnega oddiha in atraktivnega safarija.
 • Obisk narodnih parkov - Narodni parki v Keniji veljajo za ene najlepših v celotni Afriki: Aberdares, Amboseli, Mount kenya, Masai Mara, Tsavo itd.
 • Safari - beseda "safari" izvira iz svahilija in pomeni potovanje. Safari potovanja ponujajo spektakularne dogodivščine. Lahko se odločimo za eko-safari, jeep-safarije, safari s kamelami ali pa krajši peš-safari, ki omogoča še tesnejši stik z divjo naravo. Nove atrakcije safarijev ponujajo še safari z balonom - nepozaben safari z balonom lahko doživite v narodnem parku Masai Mara (cena okrog 330 €/osebo).
 • Adrenalinske avanture - skoki z elastiko t.i. "Bungee Jumping" v globino 60m si lahko privoščite iz enega izmed mostov na reki Tana River. Morda pa imate raje skok s padalom ali skok v tandemu. To vam ponujajo na obali Diana Beach (več informacij na The Kenya Skydivers Club). Pa to še ni vse - Kenija ponuja tudi avanture za jamarje. Imajo preko 40 jam, Kenijski jamarski klub organizira številne oglede kot npr. jame Kisula Caves v hribovju Chyulu Hiis. 40 km južno od Nairobija, v hribovju Lukenya pa vam ponujajo plezalske užitke. Mountain Club of Kenya. Prav tako ne gre brez raftinga, gorskega kolesarjenja - vodene ture v okolici Mombase si lahko privoščite celo z izkušenimi švicarskimi vodniki Bike the Coast.
 • Kopanje v Indijskem oceanu ter relaksacija v številnih wellness oazah - brez tega ne gre. Sanjske peščene plaže s kokosovimi palmami in rahlo valovanje azurno-modrega oceana imajo svoj čar.
 • Jadranje - celotno področje Indijskega oceana je veličastno za jadranje.
 • Trekingi - Kenija nudi tudi uživanje na različnih trekingih. Najbolj atraktivni so na najvišje vrhove kot so Mount Kenya, Mount Meru, Mount Elgon ter na najvišji vrh Afrike (ki se nahaja v obmejnem področju na Tanzanijski strani 5895m visoko) - Kilimanjaro
 • Spoznavanje kulture in tradicije nomadskega in pastirskega ljudstva Masajev.

    Zanimivosti

 • Imajo 11 letališč z rednim potniškim prometom, od tega sta dve mednarodni letališči – Nairobi (Jomo Kenyatta) ter Mombasa.
 • Železniških prog je 2070 km (razmik med tiri je 1000mm). Najpomembnejša in skoraj edina, ki funkcionira,je leta 1901 zgrajena železniška povezava Mombasa – Nairobi – Kampala.
 • Vlaki so v nasprotju z avtobusi dokaj sigurno in relativno točno prevozno sredstvo.
 • Cest je okrog 160.900 km (le okrog 7% je asfaltiranih). Najpomembnejše so Nairobi – Mombasa (484 km), Nairobi – Kisumu – Kampala (694 km) ter Nairobi – Dodoma (709km).
 • Razen na glavnih cestah smerokazov drugod skoraj ni. Ob dežju pa se ceste spremenijo v prave drsalnice. Če potujemo sami z avtom, moramo biti pripravljeni na nepredvidene dogodke. Dobro je, da znamo manjša popravila na avtomobilu opraviti sami.
 • Vožnja v Keniji poteka po levem voznem pasu. Omejitev v mestih je 30 km/h, izven naselij pa 100 km/h. Na nekaterih delih imajo celo mobilne radarje. V narodnih parkih lahko vozimo zgolj 40 km/h. Ceste niso asfaltirane, potrebno pa je vozilo s pogonom na vsa štiri kolesa.
 • Morebitne kazni za prekrške so zelo visoke in morajo biti takoj poravnane.
 • Zahteve ob najemu avtomobila Renta-car
 1. starost najmanj 23 let
 2. ne smemo biti starejši od 70 let
 3. mnoga podjetja dajo na izposojo avto samo osebam, ki imajo vozniški izpit že vsaj dve leti
 4. vožnjo v nacionalnih parkih večina podjetij prepoveduje (tu so namreč potreba vozila s pogonom na vsa štiri kolesa)
 5. pri prevzemu vozila potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje, potni list ter kreditno kartico
 • Mednarodna renta-car podjetja najdete v Nairobiju, Mombasi, Malindiju. Pri najemu avtomobilov pri lokalnih podjetjih pa morate biti zelo pazljivi; stanje vozila morate dobro preveriti in imeti zanj polno kasko zavarovanje. V primeru najema avtomobila s šoferjem, so stroški v primerjavi z Evropo nižji.
 • V osrednji Keniji je oskrba z bencinom neproblematična, v narodnih parkih pa je dobro imeti s seboj vedno posodo z rezervnim bencinom. Plačilo goriva v Nairobiju in Mombasi je možno delno s kreditnimi karticami, drugod pa žal ne.
 • Vsi avtobusni prevozniki so v privatni lasti.
 • V glavnem mestu Nairobi, Mombasi, večjih mestih ter v turističnih centrih na obali imajo vedno zadostno število taksijev na razpolago. Skoraj pred vsakim hotelom, na letališču, železniških in avtobusnih postajah čakajo na vas šoferji taksi prevoznikov Kenatco 
 • Predvsem na obali v Malindiju ali pri Mombasi lahko kratke razdalje premagate tudi z značilnim prevoznim sredstvom, imenovanim TUK-TUK. To je dejansko trikolesnik - rikša.
 • Kolo ni najprimernejše prevozno sredstvo za premagovanje razdalj v Keniji. Razen v primeru, da imate dovolj avanturističnega duha in ste pripravljeni na vse morebitne nevarnosti, ki lahko prežijo na vas med potjo.
 • Štiričlanska družina mesečno odšteje za stroške (brez vštete najemnine) 1.458,77 €, samska oseba pa so 407,20 € 
 • Življenjski stroški v Keniji so v povprečju za 38,00% nižji kot v Sloveniji .
 • Najemnina v Keniji je v povprečju za 44,96% nižja kot v Sloveniji .
 • Dolgoletna kenijska tradicija in geslo države - Harambee ni ime znane nižinske gorile, ki je bila 2016 ustreljena do smrti, ampak je to vrsta dogodka samopomoči, ki je globoko zakoreninjen v moralni kompas države. Beseda v kiswahiliju, kenijskem nacionalnem jeziku pomeni "vsi skupaj".
 • Po površini je država nekoliko večja od Francije in meri 582.650 km2
 • Prebivalstvo še danes pestijo številne bolezni, najhujšo grožnjo pa predstavlja okužba z virusom HIV
 • Zaradi slabega splošnega zdravstvenega stanja prebivalstva je zdravstvena oskrba in njena dostopnost zelo pomembna. Večino zdravstvenih ustanov v državi predstavljajo ambulante, ki nimajo zaposlenega zdravnika, pač pa le medicinske sestre in njihove pomočnike, zdravstvene storitve pa se opravljajo z zelo zastarelo opremo. Bolnišnice delujejo na ravni okrožij in provinc, a le glavne provincialne bolnišnice lahko nudijo prebivalcem celotno zdravstveno oskrbo.
 • V Keniji še vedno živi pod mejo revščine skoraj polovica prebivalstva, ki si ne more zagotoviti niti zadostne količine hrane, poleg vseh ostalih nujnih življenjskih dobrin.
 • Dnevna svetloba - ob ekvatorju so dnevi praktično čez vse leto enako dolgi. Svetloba je med 6:30 in 18:30. Mrak traja zelo kratek čas. Na severu Kenije je razlika med najdaljšim in najkrajšim dnevom okrog 2 uri.
 • Swahili čas - se ravna po soncu in se začne ob 7:00 uri (MEZ) po normalnem času = 1.00 po Swahili času, konča pa se ob 18:00 uri (MEZ) = 12:00 po Swahili času. Bodite pazljivi pri odhodih lokalnih avtobusov - pomembno je, za kateri čas gre!
 • Veliko hotelov se zapre po Veliki noči in jih ponovno odprejo konec junija
 • Angleščina se uporablja kot eden izmed jezikov v parlamentu (vse odločitve parlamenta morajo biti zapisane v angleščini), prav tako je zelo pomembna njegova uporaba v šolskem sistemu. Skoraj vsepovsod si boste lahko pomagali z angleščino. V hotelih na obali pa prav tako z nemščino, italijanščino ter francoščino.
 • V Keniji obstaja kar 61 različnih jezikovnih različic in dialektov (od skupno 52 narodnih skupin).
 • Med najpomembnejše se uvrščajo jeziki:kikuyu, kamba, luhya, luo, kalendjin, turkana, sheng, ki-settler itd.
 • Približno 75 % Kenijcev živi na podeželskih območjih. Vendar se je od leta 2000 število prebivalcev v mestih več kot podvojilo. Število ljudi, ki živijo v kenijskih mestih, naj bi do leta 2030 preseglo 22 milijonov in do leta 2050 doseglo približno 40 milijonov (skoraj polovica pričakovanega števila prebivalcev)3. Več kot tretjina mestnega prebivalstva živi v velikih mestih Nairobiju in Mombasi.
 • Pazite na svoj denar! Menjavo opravite raje v uglednem hotelu, deviznih uradih ali bankah.
 • Ob potovanju po deželi upoštevajte pravilo - preden začnete fotografirati hiše ali ljudi, prosite za dovoljenje! (domačini pričakujejo plačilo za fotografiranje)
 • Ne razkazujte svojih dragocenosti! Po možnosti jih imejte čim manj s seboj!
 • Na safariju pazite na izbiro oblačil! Svetle barve privabljajo divje živali in žuželke. Raje uporabljajte bolj maskirno obleko (ki pa je v nekaterih primerih tudi prepovedana - vedno se prej prepričajte o možnosti uporabe)!
 • Kenija je bila prizorišče snemanja nepozabnega in s sedmimi oskarji nagrajenega filma »Moja Afrika«.
 • Nikoli se ne približajte divjim živalim, četudi se zdijo neškodljive!
 • V vseh javnih prostorih, tudi na letališčih ter v nekaterih restavracijah, je kajenje prepovedano.
 • Nudistične plaže in nudizem  je v osnovi prepovedan in kazniv.
 • Kopalke so sprejemljive na plaži in ne v mestih.
 • Istospolna usmerjenost je v nasprotju z zakonom (a se izvaja na skrivaj).
 • Poljubljanje in pretirano ljubkovanje na javnih mestih ni zaželeno.
 • Pri obisku restavracij nikoli sami ne poiščite prostega mesta, ampak počakajte pri vhodu.
 • Na področjih, kjer je precej muslimanskega vpliva (tudi v obalni Mombasi), je nesposobno nositi kratke hlače. Na teh področjih se je bolje oblačiti bolj konservativno.
 • Uživanje in prevažanje drog je strogo prepovedano. Kazen za posedovanje drog je 10 let zapora.
 • Odsvetovano je fotografiranje javnih poslopij, vključno z ambasadami.

Več iz rubrike