Odpiramo vrata tujine: Življenje v Franciji (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Francijo.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Nakupovanje


 
V centrih mest so cene zelo visoke. Raje se zapeljite na obrobje mesta v kakšno veliko veleblagovnico, kjer boste našli vse po kar občutno nižjih cenah,  npr. La Defence, Metro 1, itd. Francija ima hrano v trgovinah skorajda enako drago, kot v Sloveniji. Cene v restavracijah so dokaj visoke, samo tehnični izdelki malce cenejši kot pri nas. Cene se lahko zbijajo tudi pri uličnih prodajalcih (predvsem na stojnicah, kjer prodajajo razne spominke).

Zakonsko dovoljen odpiralni čas trgovin: ponedeljek-petek: od 10:00 do 19:00/20:00.

Uporaba kreditnih kartic je  zelo razširjena; z običajnimi karticami (npr. MasterCard in Visa) je moč plačevati v številnih hotelih, restavracijah, trgovinah ter na skoraj vseh bencinskih črpalkah. V številnih trgovinah in storitvenih obratih lahko plačujete tudi s plačilno kartico Maestro. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (glede na kartico). V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak primer.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.
 

Hrana


 
Young stylish woman in red beret having a french breakfast with coffee and croissant sitting oudoors at the cafe terrace
Young stylish woman in red beret having a french breakfast with coffee and croissant sitting oudoors at the cafe terrace
Francoska kuhinja je najslovitejša na svetu, a ni enovita, saj se razlikuje od pokrajine do pokrajine, tako so obalne pokrajine znane po ribjih oziroma morskih jedeh, npr. bouillabaisse, Provansa slovi po zelenjavnih jedeh, npr. ratatatuille, itd. Odlikuje jo pestrost, bogata uporaba zelenjave in sadja, priljubljenost svežih živil (rib, mesa, ipd.), ne nazadnje odličnih sirov, belega kruha (bageta) in izvrstnih vin ter francoskih rogljičev, ki so fantastično dobri. Francija je seveda dežela odlične hrane ter vin. Francozi začnejo dan z zajtrkom, nadaljujejo s kosilom, popoldne kaj prigriznejo, toda glavni hod dneva je večerja, ki se streže okoli osme ure zvečer. Značilno je, da jedo večkrat na dan, po malem in kvalitetno – tudi zaradi tega ima zelo malo Francozov preveliko telesno težo. Glede kulinaričnih običajev bi nam morali biti zgled. 
 
Tipične jedi francoske kuhinje, ki jih morate preizkusiti:
 • Ratatouille (zelenjavna jed iz paradižnika, paprike, bučk, jajčevca in začimb)
 • Salade niçoise (tuna, kapre, kuhana jajca, črne olive, paradižnik, krompir)
 • Quiche Lorraine (pita z jajci, slanino in sirom)
 • Quenelles de brochet (pasirana ščuka, oblikovana v obliki klobase, ponavadi postrežena z bogato omako iz rakov)
 • Soufflé au Grand Marnier (lahka čokoladna sladica s tekočo vsebino, začinjena s pomarančnim likerjem)
 • croissant (francoski rogljiček), crêpe (palačinka), mousse au chocolat (čokoladna pena) in macarons (polnjeni kolački).
Francoska kuhinja slovi kot ena najboljših in najbolj zdravih na svetu. Ne glede na raznolikost območij pa baguette (kruh), fromage (sir; poznajo več kot 370 različnih vrst; med najbolj znanimi so brie, roquefort in camembert) in charcuterie (suho, dimljeno, predelano meso) veljajo za »sveto trojico« francoske kuhinje.

Kuhanje in uživanje v hrani je del francoske kulture in načina življenja in Francozi hrani namenijo veliko pozornosti. Hrana je obred, užitek in družabni dogodek, za katerega si vedno vzamejo čas. Obrok je običajno sestavljen iz treh jedi: predjedi, glavne jedi ter sirov in/ali sladice.
 

Pijača


 
Ob hrani si Francozi pogosto privoščijo tudi kozarček dobrega vina, ki ima praktično že status živila. Ima izjemno dobra vina. Od pijač je vredno poskusiti:
 • vino (najbolj popularna alkoholna pijača v Franciji)
 • Pastis (popularen aperitiv znamke Ricard ali Pernod)
 • Pivo
 • kava (servirana črna, v majhnih skodelicah)
 • žgane pijače
 • Voda (povsod normalno klorirana in pitna)
 • Mleko, mlečni izdelki (pasterizirano in mlečni izdelki so varni za uživanje)

Varnost


 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Francija ima med poletnimi meseci pogoste požare na gozdnih območjih. To še posebej velja za obalo Korzike. Le - ti so običajno hitro pogašeni, vendar so kljub temu včasih potrebne začasne evakuacije prebivalstva. Podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje, ni. Svetujemo običajno previdnost. Pozorni morate biti na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef.
 

Telefon


Nujne klicne številke, ki jih uporablja Francija:
 • Policija 17
 • Brezplačna EU-št. za nujno pomoč (EEN) 112
 • Reševalna služba/dežurni zdravnik 15
 • Gasilci 18
Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni so na voljo povsod. Francija je skoraj v celoti pokrita s signalom mobilne telefonije, operaterji pa imajo podpisane pogodbe z večjimi evropskimi in svetovnimi operaterji. Mobilni telefoni v državi delujejo v omrežju frekvenčnih pasov 900 MHz in 1800 MHz. Gostujete lahko v mobilnih omrežjih Bouygues, Orange, SFR in Transatel.

Klicna številka iz Francije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Francijo je +33 + območna št. (brez 0) + klicana številka.       
 

Internet


Na voljo povsod. Dežela ima dobro pokrit širokopasovni internet. Internetne kavarne so pogoste v večjih mestih. Dostop do interneta je v ponudbi večine hotelov in hostlov. Do internetnega dostopa pa lahko brezplačno dostopate tudi v vseh mestnih knjižnicah. Francija ima brezplačno brezžično internetno omrežje omogočeno v večjih mestih, (v Parizu, Marseillu, Lyonu, Lillu, Toulousu in Nantesu). Lahko ga uporabite, če imate računalnik ali pametni telefon.
 

Pošta


Delovni čas pošt: ponedeljek-petek: od 8:00 do 17:00.

Francija omogoča poleg pošte in banke, menjavo denarja tudi v menjalnicah, na recepciji hotelov, v turističnih agencijah, na bencinskih črpalkah in v večjih trgovskih hišah. Največ sprejema od kreditnih kartic, kartice Visa in MasterCard–EuroCard.


Hoteli in nastanitve


Francija ponuja ugodne cene hotelov s petimi zvezdicami ter vse do cenejših možnosti namestitve, kot so hostli, apartmaji, kampi in druge oblike sob, tako da si lahko izberete najustreznejšo obliko namestitve.

Hoteli

Francija je turistično zelo zanimiva država in temu primerno število ima tudi prenočišč, saj lahko v popularnih mestih najdemo na stotine hotelov. Ne glede na to v kateri del Francije se odpravljate, lahko najdete veliko število hotelov, tako da se samo odpravite v kraj, kamor se odpravljate z željenim datumom in dobili boste prosta prenočišča. Od kategorije in obsega storitev, ki jih ponujajo hoteli, je odvisna tudi njihova cena, a tukaj lahko vsak najde primernega zase - za vsak okus in žep. Francija ima največ hotelov s tremi in štirimi zvezdicami ter sodobno urejene hotele glede na mednarodno klasifikacijo od ene do petih zvezdic ponujajo različne stopnje udobja, opremljenosti in storitev.

V štirizvezdičnem hotelu v Parizu boste za nočitev odšteli od 100 pa vse do 1200 evrov.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Hostli

Francija jih nudi po izjemnih cenah in niso dragi. Ni jih potrebno vnaprej rezervirati, je pa dobro vsaj kak dan prej poklicati. Če je prostor, seveda vzamejo tudi brez rezervacije. Cena je okrog 15-20 € na noč v skupnih sobah, enosobna soba pa je malo dražja. Imajo tudi t.i. Gite D'Etape, ki so malo dražji. Za 30 € dobite posteljo, z  zajtrkom in večerjo.

Kampiranje

Francija je bogata s kampi, saj jih ima na voljo veliko še posebej v zahodnem delu Camargua, to je v Malem Camargueju, vendar se je v tem prelepem predelu pametneje seliti od postajališča do postajališča za avtodome, še posebej, ker so Francozi dobro poskrbeli za svoje avtodomske obiskovalce. Obstajajo počivališča za veliko število avtodomov, tako kot pri kampih, tu pri vstopu ni nobenih formalnosti, oskrba je dobra, da pa so postajališča bistveno cenejša od kampov, ni treba posebej poudarjati.

Kampi so čisti, primerni tudi za zelo majhne dojenčke. Zabave in raznolikosti je dovolj. Plaže čistijo vsak dan in kljub polni zasedenosti, ni nikakršnih težav, če iščeš kotiček zase. Vsak kamp ima igrišče za otroke in primerno število vzdrževanih stranišč, prh in pralnic.

Francija ima cene kampa nekje med 30 in 50 € na dan (odvisno od destinacije) - za štiričlansko družino.
 

Kultura 


Francija je raj za ljubitelje kulture. Je eden izmed svetovno pomembnih centrov kulturnega ustvarjanja. Njene muzeje in galerije vsako leto obišče 50 milijonov turistov, ki so pripravljeni na vstop čakati tudi dolge ure.

Najznamenitejši francoski muzeji se nahajajo v Parizu: Musée du Louvre (tu je na ogled postavljena Mona Liza), Musée d’Orsay (z največjo zbirko impresionistov) in Centre Georges Pompidou (za ljubitelje moderne in sodobne umetnosti).

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Vsaj dvakrat je v svoji zgodovini z uveljavitvijo povsem novih slikarskih slogov, učila vihteti čopič ves svet -  impresionizem (Claude Monet, Édouard Manet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Toulouse-Lautrec) in kubizem (Georges Braque in v Parizu živeči španski slikar Pablo Picasso). Pomembno mesto v likovni umetnosti pa zaseda tudi dadaist in surrealist Marcel Duchamp, ki je leta 1917 drzno razstavil običajno straniščno školjko, jo imenoval Fontana, razglasil za umetnost in popolnoma šokiral javnost.

Poleg znamenitih del francoskih režiserjev Jean-Luca Godarda, Françoisa Truffauta in Luca Bessona pa sta v zadnjih letih največ pozornosti v tujini pritegnila filma Amélie in La Vie en Rose.


Poslovni bonton


Vljudnost, zaupanje in formalnost so kvalitete

Francoski bonton poudarja vljudnost, določeno stopnjo formalnosti in da stvari stečejo tako, kot je treba, sta potrebni spoštovanje in vzajemno zaupanje. Slednjega si boste pridobili na podlagi primernega vedenja.

Če francoščine ne znate, se opravičite in razumeli bodo, a kljub temu se potrudite priučiti nekaj glavnih fraz.

Če ne znate francosko, bo opravičilo, da ne govorite njihovega jezika, pomagalo pri razvoju odnosa. Vedno je zelo koristno, da se naučite nekaj ključnih fraz, saj to kaže na interes za dolgotrajno sodelovanje. Način, kako se Francozi sporazumevajo, pogosto temelji na njihovem socialnem statusu, stopnji izobrazbe in v katerem delu države so odraščali.

Rokovanje in dolg odmor za kosilo

Na začetku in koncu sestanka se tako tujci kot tudi znanci rokujejo. Večina podjetij ima med 12.00 in 14.00 dolg odmor za kosilo. V tem času se v številnih restavracijah, namenjenih poslovnežem, sklene veliko poslov.

Francozi so ljudje planov

Francoski poslovni svet je formalen, organiziran in profesionalen. Pričakujte, da bodo vsa srečanja načrtovana, in pričakujte, da bodo vrata urada zaprta, pa če je nekdo v službi ali ne.

»Mademoiselle« ne, »vous« ja!

Nikoli ne kličite žensk »mademoiselle« v poslovnem svetu ampak samo »madame«, moške naslavljajte zgolj s priimkom. Uporabljajte »vous«, ne glede na to, komu govorite v poslovni coni - sekretarji, kolegi, vodje, predsednik podjetja, bi morali biti obravnavani z »vous«.

Pozdravi

Preprosta "Bonjour, Madame" ali "Good morning" bo zadostovalo. Izogibajte se manj formalnim pozdravom, kot je "ça va?" ali "kako si?".

Obleke

Francija je dežela visoke mode, zato ne preseneča, da je tudi na področju poslovnega protokola obleka zelo pomemben faktor. Poslovne obleke naj bi bile iz kvalitetnejših materialov in značilna je konservativnost v oblačenju. Moški naj bi nosili temne obleke in kravate. Posebej slednja naj bi bila zelo pomembna. Obleka mora biti lepo umerjena in moderna, pričeska in ličila pa urejena po zadnji modi, saj ne smete pozabiti, da ste v Franciji v svetu mode in prestižnih znamk. Tisto, kar bi nosili na najpomembnejši dogodek svojega življenja, to morate nositi v Franciji vsak dan v pisarno.

S kulturo morate biti dobro seznanjeni

Poslovni bonton je v Franciji močno povezan s francosko kulturo in posledično s francoskim načinom življenja. Kultura je tako močno vplivala na življenje, da brez poznavanja le te ne gre računati na večje uspehe pri sklepanju poslov z Francozi.

Točnost je lepa čednost ter obleka naredi človeka

Ker prihajajo Francozi z romanskega kulturnega okolja, jim ne gre zameriti manjših odstopanj od dogovorjenega roka sestanka. Čeprav pa je tudi res, da se v poslovnem svetu kar držijo dogovorjenega časa. Dobro je to, da skušamo biti točni vsaj mi.
Ne samo rokovanje, tudi »les bises« in »small talk«

V bolj sproščenem okolju, na primer na poslovni večerji, izletu ali pri obisku poslovnega partnerja na domu, pričakujte tudi »les bises« od predstavnika oziroma predstavnice nasprotnega spola. Tu ne gre za zloglasni francoski poljub, ampak samo za dva poljuba na obe lici. Preden se Francozi lotijo resnega pogovora o poslu, se radi pogovorijo o drugih zadevah. Tako imenovani »small talk« jim ni tuj. Vprašanja o tem, od kod prihajate, kje ste delali do sedaj in kaj ste študirali, služijo kot sproščeni začetek pred resnimi pogovori oziroma pogajanji.

Hierarhija na splošno, kot tudi poslovno ter pretkana taktika gestikulacije

Prav tako kot za francosko družbo je tudi v podjetjih prisotna stroga hierarhija. Zaradi tega je včasih težko skleniti posel oziroma dobiti takojšnjo odobritev za sklenitev, če na samih pogajanjih ni prisotnega kakšnega pomembnejšega člana podjetja. Če je njihova gestikulacija močna in njihov glas visok, lahko to pravzaprav pomeni, da se močno zanimajo za posel. Prav tako je za njih značilen dolg in pogost očesni kontakt, s čimer želijo psihološko vplivati na sogovornika. Skozi pogajanja vas lahko Francozi postavijo v pozicijo tistega, ki zahteva, torej vas želijo postaviti v šibkejšo pozicijo.

Poslovna darila

Poslovna darila so pomembna sestavina posla, a nikoli jih ne smemo izročiti na prvem srečanju. Pomembno je, da darilo s svojo sporočilnostjo ne posega preveč na področje zasebnega življenja. Nematerialne stvari, kot so razne usluge, so popolnoma neprimerne kot darila, prav tako ni dobro dajati daril, ki imajo logotip našega podjetja, saj namen daril ni promocija podjetja. Za francoske poslovne partnerje so dobra darila glasbene zgoščenke, knjige ter druge stvari, s katerimi pokažemo zanimanje za kulturo, katere veliki pristaši so tudi Francozi sami. Ko prejmemo darilo, je pomembno to, da naslednji dan pošljemo zahvalo v obliki kratkega sporočila.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Poslovne vizitke so še ena pomembna sestavina poslovnega protokola

Vedno si jih izmenjamo na koncu. Dobro je, če damo za francoskega poslovnega partnerja natisniti poslovne vizitke v francoskem jeziku oziroma da je vsaj ena stran vizitke v francoščini.

Po poslovnem kosilu, še na zasebno

Pri poslovnih stikih s Francozih je zelo normalno, da po poslovnem sestanku partnerja povabimo na kosilo oziroma večerjo. Večinoma mora biti to nevtralen prostor, kar restavracija sama po sebi tudi je. Samo če nekega poslovnega partnerja poznamo že dalj časa oziroma smo z njim že mnogokrat sklepali posle, ga lahko povabimo domov. Kar pa se tiče povabila ostalih družinskih članov na večerjo, je odvisno od situacije oziroma kako blizu smo si že z določenim poslovnim partnerjem.

Tabu teme

Ne govorite o politiki, če pa že, govorite o njej abstraktno. Prav tako ne govorite o zasebnem življenju in plači. Francozi ne želijo vašega mnenja in tudi ne želijo, da bi jih vprašali za svoje mnenje. Navajanje dejstev in zahtevanje trenutnih stanj je dovoljeno. Dobre teme pogovora so zgodovina, umetnost, filozofija in kuhinja. Zlato pravilo francoskega pogovora je, da ne govorimo o stvareh, o katerih malo vemo. Držite se tem, s katerimi ste seznanjeni, in ko vas bodo vprašali o nečem, o čemer ne veste, to priznajte. Tukaj je še eno zlato pravilo in sicer Francozi imajo pridržke do tistih, ki nimajo podobnega mišljenja kot oni.

 

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih v Franciji nikakor ne smete izpustiti:

 • Pariz: mesto zaljubljencev, mesto luči, prestolnica umetnosti, mode, kulinarike. Na potovanju v Pariz vsakdo najde kaj zanimivega. Od razkošnih palač in vrhunskih umetniških del do osupljive futuristične arhitekture. Klasičen izlet v Pariz vključuje vsaj obisk Eifflovega stolpa, Slavoloka zmage in muzeja Louvre.
 • Nica: drugo mesto po popularnosti v Franciji. Je tudi druga po velikosti francoskih mest na mediteranski obali. Znamenitosti: Živahna Cours Saleya je srce starega mesta. Cerkev Chapelle de la Misericordie, bisera prefinjenega italijanskega baroka. Mestni trg Place Rossetti s katedralo Ste-Reparate iz 17. stoletja, znano po kupoli, obloženi s keramiko. Baročna palača Palais Lascaris, edina palača, ki je odprta za obiskovalce. Musee National Message Biblioteque Marc Chagall, s čudovito zbirko poznih del Marca Chagalla, itd.
 • Lyon: Lyon je tretje največje mesto v Franciji, znan po svojih zgodovinskih in arhitektonskih posebnostih in je na seznamu svetovne dediščine UNESCA. Kot kulinarična prestolnica Francija pa je to tudi mesto, ki ima ponuditi najboljšo hrano v državi. Lyon je glavno mesto regije Rhone-Alpes.
 • Bordeaux: pristaniško in administrativno glavno mesto jugozahodne francoske regije Akvitanije, občina in prefektura departmaja Gironde. Je pogosto označen kot "biser Akvitanije". Del njegovega mesta, Port de la Lune, je zaradi svoje izredne arhitekture od junija 2007 na UNESCOvem seznamu svetovne kulturne dediščine.
 • Bayeux: mesto in občina v severozahodni francoski regiji Spodnji Normandiji, podprefektura departmaja Calvados.
 • Lourdes: mesto in romarsko središče v jugozahodni Franciji, v pokrajini Hautes-Pyrénées. Vsako leto ga obišče okoli 6.000.000 romarjev in turistov. Mnogi med temi obiskovalci so bolniki, ki upajo na ozdravitev s pomočjo lurške vode, ki naj bi imela zdravilne učinke.
 • Cannes: letoviško mesto in občina v jugovzhodnem francoskem departmaju Alpes-Maritimes regije Provansa-Alpe-Azurna obala. Cannes je najbolj znan po 2,5 km dolgi peščeni plaži, ter 20 metrov širokem bulevarju (Boulevard de la Croisette).
 • Chamonix: mesto v departmaju Rhône-Alpes v Franciji. Chamonix je znano smučarsko središče, tukaj so potekalo prve zimske olimpijske igre leta 1924.
 • Morzine: zimsko-športno središče in občina v francoskem departmaju Haute-Savoie regije Rona-Alpe. Morzine je znan kot pomembno smučarsko središče.
 • Ax-en-Provence: zdraviliško mesto in občina v jugovzhodni francoski regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, podprefektura departmaja Bouches-du-Rhône. Nekdanja deželna prestolnica, velja za enega najprivlačnejših mest v Evropi. V njem še vedno prebiva duh velikega provansalskega vladarja imenovanega »le bon roi Rene d'Anjou«, ki je iz Aixa naredil svoj sedež in središče vseh umetnosti.

Skriti kotički

 • Kartica Paris Museum Pass je odlična investicija za tiste, ki si želite ogledati več pariških znamenitosti, ne da bi čakali v nepreglednih vrstah za vstopnice (imetniki kartice Paris Museum Pass namreč vstopajo pri posebej zanje rezerviranih vratih). Omogoča brezplačen vstop v več kot 60 znamenitosti in muzejev v Parizu in okolici. Poleg tega lahko isto znamenitost ali muzej obiščete večkrat. Na voljo so tri različice kartice Paris Museum Pass: za 2, 4 ali 6 dni (4 - dnevna različica stane 50 evrov).
 • Kupite jo lahko že na letališču Charles de Gaulle in na mnogih drugih prodajnih mestih v Parizu.

Aktivnosti


Francija ponuja veliko možnosti za aktivne počitnice. Je dežela sivke, odlične hrane, vin, presežkov na področjih mode, parfumov, kulture... Zapelje nas dišeča Provansa, očara dolina reke Loare, preseneti Normandija, itd. Nekatere aktivnosti so seveda odvisne od letnega obdobja. Tako pozimi vabijo smučišča, pohodi in plezanje na znanih gorah, poleti številni vodni športi in kolesarjenje, kampiranje in doživetja na zraku ob obalah. V Alpah in Pirenejih ima smučarska središča, na karibskih otokih in v Indijskem oceanu pa tropske plaže.
 

    Zanimivosti

 • Francija ima zelo dobre letalske povezave in 143 letališč
 • Obdana je z 806.000 km ceste, od tega je 7.100 km avtoceste, za katere je v večini primerov treba plačati cestnino (autoroutes à péage).
 • Za voznike, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot dve leti so cestne omejitve strožje. Izven naselja lahko vozijo največ 80 km/h, na hitrih cestah 100 km/h in na avtocestah 110 km/h.
 • Francija ima večina znamenitosti posejanih po centru mesta, tako da se med njimi zlahka premikate s kolesi Vélib’. Z malo spretnosti lahko kolo v Parizu 24 ur uporabljate samo za 1,70 €, kar je ceneje od ene same vozovnice za podzemno železnico.
 • Štiričlanska družina za stroške, brez vštete najemnine, mesečno odšteje 2.920,99 €, samska oseba pa 816,31 € 
 • Življenjski stroški v Franciji so v povprečju za 39,30% višji kot v Sloveniji .
 • Najemnina v Franciji je v povprečju za 51,63% višja kot v Sloveniji .
 • V rezidenci francoske veleposlanice Florence Ferrari na Prulah je v prednovoletnem času zelo pestro. Samo v zadnjih desetih dneh je gostila več kot sto ljudi, za vse pa je kuhal slovenski kuhar Jaka Čižman.
 • Delovni dan v Franciji se začne počasi, z delom pričnejo okoli 10.30, nato sledi dolg odmor za kosilo, tam do 15.30, delajo do 17h
 • Ne preseneča, da izraz »bonvivant« izvira iz francoščine in označuje človeka, ki rad dobro živi (išče idealno ravnovesje med delom in prostim časom, se rad prepušča kulinariki, kulturi in uživanju).
 • Sprva se vam zdi, da je francosko delovno vzdušje omejujoče, vendar se mnogi radi zaljubljajo v dolge počitke, navadijo pa se tudi na višjo stopnjo formalizma in profesionalno vzdušje, ki vas prežema v francoskih pisarnah.
 • Je največja zahodnoevropska država in hkrati druga največja država v Evropi (za Rusijo)
 • Židovska skupnost je z okoli 600.000 pripadniki, označena kot največja v Evropi. 
 • Na JZ Francije se nahaja svetovno znano romarsko središče, Lurd (Lourdes).
 • Mesto Pariz je s 16 milijoni obiskovalcev na leto za Londonom drugo najbolj obiskano mesto na svetu.
 • Francija ima avtoceste dokaj drage (odvisno kje potujete). Stranske ceste so lepo urejene in najbolje označene v celi Evropi. Na azurni obali so cestnine skoraj na vsake par deset kilometrov, v notranjosti pa ne. Francozi ljubijo krožne promete, predvsem na severu. Tam je tudi več štiripasovnih hitrih cest, ki ponekod (npr. Bretanija) nadomeščajo avtoceste. Seveda so za razliko od njih, zastonj.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
 • Pri potovanju skozi Francijo ne smemo pozabiti na tam obvezne alkoteste (elektronski ali za enkratno uporabo), ki so uzakonjeni že od lani (2013). Če tega pripomočka v avtomobilu ni, bodo vam bodo Francozi namenili globo 11 evrov.
 • Vse francoske čezmorske regije so del EU (Guadeloupe, Martinique, francoski del Saint Martina, Saint Barthelemy (St Barts), Sainte Pierre and Miquelon, Reunion, Mayotte, Fr. Polinezija, New Caledonia (Nouvelle Caledonie), Wallis, Futuna in Francoska Gvajana). Francosko mesto Strasbourg je eden od treh uradnih sedežev evropskih institucij. Drugi dve sta Bruselj in Luxembourg.
 • Ni posebnosti pri oblačilih. Vreme zna biti spremenljivo in temperature se lahko hitro spremenijo, zato priporočamo oblačila v plasteh. Vodoodporna vetrovka in dežnik za morebitne plohe sta koristna ne glede na letni čas.
 • Analitiki napovedujejo, da bo francoski trg hibridnih in električnih avtomobilov v obdobju 2020-2024 rasel po 19,9 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 dosegel vrednost 11,3 milijarde evrov
 • Analitiki napovedujejo, da bo francoski trg IT storitev v obdobju 2020-2024 rasel po 15,6 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 ustvaril vrednost 74,2 milijarde evrov
 • Najslavnejša slika na svetu Mona Liza, ki visi v Louvru, ni francoska, saj jo je naslikal italijanski renesančni umetnik in izumitelj Leonardo da Vinci.
 • gotska arhitektura, ki so jo povzeli po vsej Evropi, je po svojem izvoru, francoska.
 • Francija je država, kjer so se pričeli razvijati prvi koraki klasičnega baleta na dvoru Ludvika XIV. Vsi baletni koraki so se razvili v francoščini, svetovni jezik baleta je zato prav francoski!
 • Francozi so narod, ki se lahko pohvali z največ Nobelovimi nagrajenci za književnost (nazadnje jo je leta 2008 prejel avtor Le Clézio)
 • Francija je rojstna dežela šansona (chanson), popevke, kjer je v ospredju predvsem besedilo pesmi. Tematika šansonov je zelo raznolika, od politične, komične, ljubezenske, satirične. Med najslavnejše šansonjerje sodijo: Édith Piaf, Belgijec Jacques Brel in Serge Gainsbourg.
 • V Franciji se je začela filmska zgodovina. Brata Lumière sta leta 1895 posnela in predvajala prvi film na svetu. Canski filmski festival vsako leto gosti največje zvezde.

Več iz rubrike