Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Maleziji (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Malezijo.
Fotografija: Penang, Malezija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Penang, Malezija. Foto: Shutterstock

Registracija podjetja v Maleziji ni zapletena. Če želite registrirati svoje podjetje, morate slediti nekaj preprostim korakom. Najprej razmislite o vsaj treh imenih podjetij, nato preverite njihovo razpoložljivost. Nato izpolnite obrazec »BORANG PNA 42« za registracijo trgovskega imena podjetja in obrazec »BORANG A« za registracijo vašega podjetja. Pojdite na sedež SSM in predložite dva obrazca. Ne pozabite prinesti osebne izkaznice (IC) in RM70 za pristojbine za registracijo podjetja in tiskanje poslovnih podatkov.

Registracija poslovnega subjekta pri Malezijski komisiji za podjetja (SSM) je prva zahteva za zakonito poslovanje v Maleziji. Registracije podjetij urejajo različni zakoni, na izbiro pa je sedem poslovnih subjektov.

Trajanje postopka registracije podjetja v Maleziji se lahko razlikuje glede na pravno osebo družbe. Tako je na primer samostojnega podjetnika posameznika mogoče registrirati bistveno hitreje, saj je le nekaj zahtev za vključitev, medtem ko bodo kompleksnejše strukture morale iti skozi večje število postopkov.

Za zagon podjetja v Maleziji obstajajo trije koraki:

 • 1. korak: priprava na registracijo
 • 2. korak: registracija
 • 3. korak: naknadna registracija

Nekaj informacij pri ustanovitev podjetij:

Predlagati ime podjetja

Postopek se lahko zaključi v približno 24 urah

Zbiranje dokumentov, potrebnih za registracijo

Lahko traja približno 2-3 dni

Oddaja prijavnih obrazcev

To lahko traja tudi približno en dan

Izdaja digitalnega certifikata o vključitvi

se lahko izda v 1 dnevu

 

Predpogoj za registracijo podjetja

Priprava na registracijo: Prvi korak pri registraciji podjetja je odločitev o osnovnih zahtevah in sicer izbira ustrezne poslovne strukture za vaše želeno podjetje, izbira imena podjetja, odločitev in imenovanje usposobljenih uradnikov, sedež in kapitalske zahteve.

Izbira poslovne strukture: glejte tudi vodnik po vrstah poslovnih subjektov v Maleziji.

Pri ustanovitvi podjetja v Maleziji morate najprej izbrati ustrezen poslovni subjekt. O vsakem subjektu se morate pozanimati, da se odločite, kateri najbolj ustreza vašim ciljem. Za registracijo tujega podjetja je morda potreben drugačen nabor zahtev.

Ko izberete ustrezen poslovni subjekt, morate nato izbrati ime podjetja. Acclime bo na podlagi posredovanih informacij pomagal pri iskanju imena vašega podjetja. Ko je preverjanje imena končano, lahko ime registrirate pri SSM. Po odobritvi bo ime rezervirano za vaše podjetje.

Odločite se za uradnike in delnice svojega podjetja:

·       Direktorji (najmanj en direktor, navzgor neomejeno. Direktor mora biti fizična oseba, stara 18 let ali več).

·       Delničarji (najmanj en delničar, navzgor neomejeno (omejeno na 50 za zasebno družbo z omejeno odgovornostjo); posameznik mora biti star 18 let in več).

·       Tajnica

·       Najmanj en sekretar podjetja, ki je član kateregakoli strokovnega organa ali ima licenco SSM.

Za prejemanje uradnih sporočil in dokumentov od vlade morate imeti naslov sedeža. Poštni nabiralniki niso dovoljeni.

<p>Sabah, Malezija</p>

Sabah, Malezija

Osnovni kapital: najmanj RM 1, navzgor neomejeno

Ko končate pripravljalno fazo, bo naslednji korak registracija vašega podjetja pri sorodnih organih v Maleziji. Ta korak vas bo vodil skozi to, kar morate storiti, da registrirate svoje podjetje in katere dokumente boste potrebovali. Ime podjetja mora biti registrirano pri SSM. Ko bo ime odobreno, bo rezervirano 30 dni od dneva potrditve in ga lahko podaljšate za nadaljnjih 30 dni za 50,00 RM.

Dokumenti, potrebni za ustanovitev vašega podjetja, vključujejo: »ustava« podjetja (neobvezno), izjava direktorja ali promotorja pred imenovanjem, izjava o skladnosti, kopija osebne izkaznice vsakega direktorja.

Zadnji korak vključuje zahteve in obveznosti, ki jih morate izpolniti, potem ko ste podjetje uspešno registrirali pri SSM. Ta stopnja se bo osredotočila predvsem na odpiranje poslovnega bančnega računa, spoznavanje, katere poslovne licence boste potrebovali, registracijo v zavarovalni sklad, imenovanje revizorjev in določitev vaših davčnih obveznosti.

Ko registrirate svoje podjetje v Maleziji, lahko odprete bančni račun podjetja. Priporočamo raziskavo za ustrezno banko, saj različne banke ponujajo različne ugodnosti in provizije.

Izbirate lahko med številnimi lokalnimi in mednarodnimi bankami. Nekatere med njimi so: Maybank, CIMB banka, Javna banka Berhad, RHB banka, Hong Leong Bank Berhad, UOB banka in HSBC Bank.

Za odprtje bančnega računa podjetja so potrebni naslednji dokumenti: izpolnjene bančne vloge; uvodno pismo in priporočilo obstoječe stranke banke (nekatere banke to zahtevajo, nekatere ne); gumijasti žig podjetja; fotokopija direktorjev in pooblaščenih podpisnikov; resnično kopijo, overjeno pri sekretarju družbe; odločitev upravnega odbora o odprtju računa in seznamu pooblaščenih podpisnikov; vsi obrazci za ustanovitev podjetja.

Družbe v Maleziji se morajo registrirati za licence in dovoljenja v zvezi z njihovo naravo poslovanja.

Obstajajo tri vrste poslovnih licenc: splošne licence, sektorske / panožne licence ter dovoljenja za posebne dejavnosti.

Splošne licence so licence, ki jih potrebujete pri ustanavljanju podjetja v Maleziji. Te vključujejo: registracija podjetja; registracija davka na dohodek podjetja in zaposlenega; sklad za zaščito zaposlenih (EPF); organizacija za socialno varnost (PERKESO); sklad za razvoj človeških virov; licence za poslovne prostore in licence za napise.

Sektorske / panožne licence so licence, ki so potrebne za določeno industrijo ali sektor, ki jih določi malezijska vlada.

 • Dovoljenja v zvezi s proizvodnim sektorjem
 • Dovoljenja za veleprodajo in maloprodajo
 • Licence v zvezi s telekomunikacijskim sektorjem
 • Dovoljenja v zvezi s sektorjem radiodifuzije
 • Dovoljenja v zvezi z raziskovanjem nafte
 • Dovoljenja v zvezi z gradbenim sektorjem
 • Dovoljenja v zvezi z bančnim sektorjem
 • Licence v okviru oddelka BLESS, Ministrstvo za razvoj podjetništva (MED)
 • Licence na podlagi Oddelka za varnost in zdravje pri delu Malezije (DOSH)
 • Licence po Nacionalni komisiji za vodne storitve (SPAN)

Licence za posamezne dejavnosti so licence, ki urejajo posebne dejavnosti in se lahko uporabljajo za več kot eno panogo ali sektor. Tovrstna licenca vključuje: potrdilo o ustreznosti certificiranih strojev; odobritev izseljenskih delovnih mest; odobritev namestitve, namestitve ali spreminjanja opreme za nadzor onesnaženosti zraka; odobritev gradbenega načrta; odobritev prometnega davka.

Vaše davčne obveznosti se bodo razlikovale glede na obseg dajatev, oprostitev, odbitkov in drugo. Malezija ne zaračunava davka na mednarodno prodajo, razen za banke, zavarovalnice, letalske družbe in ladijske družbe.

Vsako podjetje mora imenovati revizorja pred prvo letno skupščino. Za delniške družbe letne skupščine niso obvezne. V primeru novo ustanovljenih družb upravni odbor imenuje prvega revizorja najmanj 30 dni pred koncem obdobja za predložitev prvih računovodskih izkazov.

Delodajalci se morajo prijaviti pri  EPF  v sedmih dneh od dneva, ko je zaposleni zaposlen. Dokumenti, ki so potrebni za delodajalce v zasebnem sektorju (Sdn Bhd, registriran na SSM, podjetja, registrirana na SSM, podjetja, povezana z državo ali investicijske družbe, povezane z državo, in banke, ki jih odobri banka Negara), so: Obrazec KWSP 1; Obrazec 49; Kopija potrdila o registraciji podjetja/podjetja iz SSM, oziroma Oddelek 15  - obvestilo o registraciji; Oddelek 14  - Vloga za registracijo podjetja; Oddelek 17  - potrdilo o ustanovitvi zasebnega podjetja; Kopija identifikacije samostojnega podjetnika/partnerja/direktorja (MyKad ali potni list).

Delodajalec bo moral delavce prijaviti pred prvim prispevkom.

Pristojbine za registracijo malezijskih podjetij

Rezervacija imena podjetja

50 RM za vsakih 30 dni, največ 180 dni

Vloga za spremembo imena podjetja

100 RM

Vloga za informacije v zvezi s podjetjem:

· Preko elektronskih sredstev

· Z drugimi sredstvi, razen elektronskimi

· 20 RM

· 30 RM

Vloga za izdajo katerega koli potrdila ali kopije potrdila, ki se nanaša na podjetje

20 RM

Vloga za kakršno koli potrditev registrarja v zvezi s podatki o podjetju

50 RM

Vloga za spremembo imena tujega podjetja

250 RM

Še nekaj pomembnih informacij:

 • Podjetje registrirajte najkasneje v tridesetih (30) dneh od datuma začetka poslovanja.
 • Nova registracija podjetja lahko velja eno leto (1) in ne presega pet (5) let pri vsaki registraciji.
 • Narava registriranega podjetja ne bi smela biti v nasprotju z nobenim zakonom in se ne sme uporabljati v nezakonite namene ali kakršne koli namene, ki škodijo ali so nezdružljivi z varnostjo federacije, javnim redom ali moralo.
 • Potrdilo o registraciji podjetja je mogoče pridobiti v eni (1) uri po plačilu.
 • Oseba, ki posluje brez registracije podjetja, stori prekršek v skladu z ROBA 1956 in če se spozna za krivega, se kaznuje z globo, ki ne presega 50.000,00 RM, ali zaporno kazen do dveh (2) let ali oboje.
 • Čeprav so podjetja registrirana pri SSM, so lastniki podjetij odgovorni za pridobitev dovoljenj ali pisem o odobritvi drugih ustreznih organov za vodenje svojega podjetja.

Za več informacij obiščite uradno spletno stran SSM: https://www.ssm.com.my/Pages/Home.aspx

Vir: malaysia.gov; skeneur.com

<p>Kuala Lumpur, Malezija</p>

Kuala Lumpur, Malezija

Sedem vrst poslovnih subjektov v Maleziji:

 • Samostojno podjetje
 • Partnerstvo
 • Družba z omejeno odgovornostjo
 • Delniška družba
 • Poslovalnica
 • Predstavništvo
 • Hčerinsko podjetje

Kategorija registracije poslovnega subjekta

Pravo

Poslovni subjekt

Odgovornost

Prispevek kapitala

Davki

Registracija podjetja (ROB)

Registracija poslovnega zakona iz leta 1956

(velja samo za Zahodno Malezijo)

- Samostojno podjetje

- Partnerstvo

Ni ločena pravna oseba, neomejene odgovornosti lastnikov podjetij.

Lastni / partnerski prispevek

Dohodnina

Registracija podjetja (ROC)

Zakon o gospodarskih družbah iz leta 2016

- zasebna družba z omejeno odgovornostjo (Sdn Bhd)

- družba z omejeno odgovornostjo (CLG)

- neomejena družba (Sdn)

- delniška družba (Bhd)

- tuja družba

Ločena pravna oseba z obveznostmi družbe, ločena od direktorjev in delničarjev.

(razen za Sdn in CLG)

Osnovni kapital

(razen CLG)

Davek od dohodkov pravnih oseb

(razen za CLG)

Partnerstvo z omejeno odgovornostjo (LLP)

Zakon o partnerstvu z omejeno odgovornostjo 2012

- Partnerstvo z omejeno odgovornostjo (LLP)

Kombinacija partnerstva in zasebne družbe z omejeno odgovornostjo.

Prispevek partnerja

Davek od dohodkov pravnih ose

 

V primeru družbe z omejeno odgovornostjo (LLC) v Maleziji je treba pričakovati naslednje:

 • Sdn Bhd (družbe z omejeno odgovornostjo):

Družba LLC je zasebno podjetje, omejeno z delnicami (poslovnimi vložki). Gre za ločeno pravno osebo, ki je sposobna zaslužiti dohodek, imeti v lasti nepremičnine, podpisovati pogodbe, tožiti drugo osebo in biti tožena na svoje ime ter ločiti svoje obveznosti od podjetja samega. Odkar so začele veljati posodobitve Zakona o gospodarskih družbah 2016 , lahko kot edinega direktorja in delničarja družbe brez drugih poslovnih partnerjev vključite Sdn Bhd.

Vsakdo, ki želi voditi podjetje za mala in srednja podjetja v Maleziji, bi moral vključiti svoje podjetje kot Sdn Bhd. Edina omejitev je, da mora v državi prebivati ​​vsaj en direktor.

Prednosti Sdn Bhd: Registracija je relativno poceni; Slediti je razmeroma preprosto; Ločuje vaše osebne obveznosti od podjetja samega; Lahko se poveča s povečanjem vplačanega kapitala in izdajo delnic vlagateljem; Lahko je 100-odstotno v tuji lasti.

Slabosti Sdn Bhd: Ne more se razširiti na več kot 50 delničarjev; Ne more zbirati sredstev od javnosti; Prenos delnic je omejen.

Vir: companyincorporationmalaysia.com; foundingbird.com

Davčno okolje

Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT):

6 odstotkov

DDV v Maleziji, znan kot davek na promet in storitve (SST), je bil uveden 1. septembra 2018, da bi nadomestil GST (davek na blago in storitve). Fiksna stopnja je le šest odstotkov in nekatere vrste blaga in storitev so lahko oproščene tega davka, druge pa so obdavčene po drugačnih stopnjah.

Glavna stopnja DDV Malezije znaša šest odstotkov, druge stopnje, vključno z 0 odstotka pa se lahko uporabljajo za nekatere transakcije. Davek na blago in storitve (GST) upravlja Kraljevski malezijski carinski oddelek (RMCD), v Kuala Lumpurju in velja za večino nakupov blaga v Maleziji.

Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax):

24 odstotkov

Dolgoročno se bo po ekonometričnih modelih malazijska stopnja davka od dohodkov pravnih oseb leta 2022 gibala okoli 24 odstotkov.

Kako deluje davek od dohodkov pravnih oseb v Maleziji? Stopnja davka od dobička za podjetja nerezidenta je obdavčena po pavšalni stopnji 24 odstotkov ne glede na njihovo strukturo kapitala.

Dohodnina (Income tax) – fizične osebe

30 odstotkov

Dolgoročno se bo malezijska stopnja dohodnine po ekonometričnih modelih leta 2022 gibala okoli 30 odstotkov.

Kdo mora vložiti davek na dohodek? Vsak posameznik, ki zasluži najmanj 34.000 RM po odbitkih EPF, mora registrirati davčno datoteko. To pomeni približno 2833 RM na mesec po odbitkih EPF ali približno 3000 RM neto. Treba je opozoriti, da se pri tem upoštevajo vsi vaši dohodki in ne le plača iz delovnega razmerja.

Kako prijavim davek od dohodka v Maleziji 2021? Če še niste vložili davkov na e-vlaganje davka na dohodek Malezija 2021, pojdite na https://edaftar.hasil.gov.my/ in kliknite gumb Daftar Individu. Nato boste morali izpolniti spletni obrazec in naložiti nekaj dokumentov za preverjanje.

Ali moram prijaviti dohodek iz tujine v Maleziji? Večina držav na svetu obdavčuje dohodek posameznikov na svetovni ravni. Dohodek, pridobljen zunaj Malezije in prejet v Maleziji, je bil posebej izvzet iz davka na dohodek v Maleziji. Malezija ne obdavčuje kapitalskih dobičkov, razen dobičkov iz naslova nepremičnin s sedežem v Maleziji.

Malezijski odbor za notranje prihodke je 19. avgusta 2021 napovedal dodatno enomesečno podaljšanje roka za vložitev napovedi o dohodnini za leto 2021.

Davčni zavezanec

Koledarsko leto / zaključno obračunsko obdobje

Podaljšano obdobje odloga za prijavo

Posamezniki (rezidenti / nerezidenti, vključno z znanjem / strokovnimi delavci), partnerstva, združenja, posesti pokojnih oseb in hindujske skupne družine, ki poslujejo

Koledarsko leto 2020

Do 30. septembra 2021

 • Podjetja, zadruge, vseživljenjske družbe in organi zaupanja
 • Obdavčljiva oseba v skladu s členom 30A Zakona o nafti (davek od dohodka) iz leta 1967 (raziskovanje) in oddelkom 30 zakona o nafti (davek od dohodka) iz leta 1967 (proizvodnja)

Računovodsko obdobje, ki se konča od 1. novembra 2020 do 31. januarja 2021

Tri mesece od zakonsko določenega roka za prijavo (31. oktober 2021 do 31. decembra 2020)

Računovodsko obdobje, ki se konča od 1. februarja 2021 do 30. aprila 2021

Dva meseca od zakonsko določenega roka za prijavo

Podaljšanje ali 'obdobje mirovanja' velja tudi za plačilo preostalega dolga, če obstaja.

Vir: home.kpmg

Več iz rubrike