Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja na Mavriciju (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Mavricij.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Mavricij, ena najbolj razvitih afriških držav, slovi kot ugodna naložbena destinacija v svetovni poslovni krajini. Čeprav pozdravlja vse vlagatelje in podjetnike, pogosto drži, da je ustanovitev podjetja na otoku lahko izziv, če človek nima lokalne pomoči. Njegova vlada je ustvarila poslovno prijazno okolje, ki spodbuja podjetništvo in podpira rast. Uprava za razvoj malih in srednje velikih podjetij (SMEDA), je paradržavno telo, pod pokroviteljstvom Ministrstva za poslovna podjetja in zadruge, ki na Mavriciju spodbuja in razvija podjetništvo.
 
Afriške države niso znane po tem, da bi najlažje poslovale, toda Mavricij je ena od držav, ki podpira ta trend. Majhna otoška država je pogosto ena od zgodb o uspehu Afrike. Ker je bližje Indiji in velikim trgom, kot sta Kitajska in vzhodna Afrika, je država svojo geografsko lego pametno uporabila kot trgovinsko pot, z namenom postati poslovno središče. Podatki kažejo, da za odprtje podjetja na Mavriciju potrebujete največ 3 dni. Če želite ustanoviti podjetje na Mavriciju, je spodaj 10 korakov, ki jih je za lažji postopek opredelila SMEDA.

1. Ustvarjanje poslovnih idej: Celoten seznam projektnih profilov je na voljo v bazi podatkov SMEDA, ki lahko vlagatelju pomaga, da dobi trdno predstavo o tem, kako začeti s podjetjem.

2. Izdelava poslovnega načrta: Vsak podjetnik, ki začne s podjetjem, mora izdelati ustrezen poslovni načrt. To se naredi za privabljanje vlagateljev, da lahko dobijo osnovno predstavo o tem, kaj podjetje sploh počne. Načrt običajno vključuje ime podjetja, število direktorjev, delničarjev, vrsto podjetja, upravljavsko strukturo in vrsto ponujenih izdelkov ali storitev itd. Spletno mesto SMEDA ima tudi obliko poslovnega načrta, ki jo je mogoče uporabiti. za ustanovitev podjetja na Mavriciju.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


3. Vrsta podjetja: Običajno je podjetje lahko samostojno podjetje, partnersko podjetje, LLC (družba z omejeno odgovornostjo) ali zadruga. Preveriti morate tudi koristi, ki jih ima izbrana vrsta podjetja. Vlada ima seznam vrst podjetij, ki jih lahko začnete na Mavriciju, da boste lažje sprejemali odločitve.

4. Izbira prave lokacije: Izbira lokacije je ključna naloga, saj je Mavricij otoška država in ni veliko izbire. Svetujemo vam, da poiščete lokalno pomoč, preden določite lokacijo. Če želite najeti pisarno, morate narediti nekaj korakov pri pridobivanju najemne pogodbe.

5. Registracija podjetja: Ko pridete do kontaktne točke, morate po vseh zgoraj omenjenih korakih registrirati svoje podjetje. Postopek registracije podjetja na Mavriciju je enostaven in se brez napora zaključi v 4-5 korakih. Registrar podjetja je kraj, kjer se lahko podjetja registrirajo. Pred registracijo podjetja je treba izpolniti nekaj obrazcev in predložiti nekaj dokumentov, povezanih s podjetji.

6. Registracija pri SMEDA: Naslednji korak je registracija vašega podjetja pri SMEDA. SMEDA nudi certifikat za mala in srednje velika podjetja, odvisno od letnega prometa vašega podjetja.

7. Pridobitev dovoljenja za uporabo zemljišč: Če je podjetje proizvodno podjetje, boste potrebovali zemljo za proizvodnjo. Za uporabo takšnih zemljišč podjetja na Mavriciju zahtevajo posebno obliko dovoljenja vlade. Dovoljenje lahko dobite pri občinskem oddelku za načrtovanje ali pri okrožnem svetu. Ko bodo uradno obveščeni, bodo kraj obiskali in pregledali proizvodni prostor. Po njihovi odobritvi lahko nadaljujete s proizvodno dejavnostjo.


8. Financiranje projekta: Kar zadeva finančno pomoč za zagon podjetja, se je na Mavriciju koristno obrniti na bančne institucije (Razvojna banka Mauritius Ltd. (DBM), poslovne banke, lizinške družbe in družbe tveganega kapitala (Quasi-Equity, SME Partnership Fund Ltd., itd.). 

9. Izvajanje: Ko so opravljeni vsi zgornji koraki, je vse pripravljeno, da začnete s svojo poslovno dejavnostjo. Poskrbeti je treba za nadaljnje pomembne korake, kot so nakup strojev, plačilo trgovinske takse lokalnim oblastem, najem zaposlenih in poravnava plač ter pogodbe.

10. Načrtovanje in organizacija poslovne dejavnosti: To vključuje:
 • Nabava / skladiščenje / proizvodnja
 • Prodaja / trženje in oglaševanje
 • Finance / Človeški viri
 • Pisarniško in upravno delo
Spletna rezervacija imen, registracija in registracija podjetja: Integrirani sistem za registracijo podjetij in podjetij (CBRIS) omogoča elektronsko oddajo vlog za ustanovitev podjetij in državne registrske številke podjetja.

Vlagatelj se mora prijaviti pri MNS na naslovu http://mns-services.intnet.mu, po prejemu dostopnih kod pa se lahko prijavi na http://companies.govmu.org/English/Pages/default.aspx.

Vlogo za registracijo podjetja lahko oddate v pisarni Registrarja podjetij ali jo oddate prek spleta. Informacije, ki jih je treba zagotoviti:
 • Ime podjetja / trgovinskega partnerstva
 • Številka datoteke podjetja / Številka datoteke trgovinskega partnerstva
 • Ime podjetja (če obstaja)
 • Splošna narava podjetja in njegova lokacija
 • Datum ali predlagani datum začetka poslovanja
 • Naslov glavnega kraja poslovanja
 • poštni naslov
 • Delovna sila prosilca
 • Telefonska številka, številka faksa in e-poštni naslov
Kotizacija, ki se plača, je odvisna od delovne sile, kot sledi (ne velja za podjetja in komercialna partnerstva):
 • Ne več kot 10 oseb: Rs. 100
 • Med 11 in 50 osebami: Rs. 200
 • Med 51 in 100 osebami: Rs. 400
 • Nad 100 oseb: Rs. 1.000
Več informacij tudi na: https://www.sfm.com/how-to-set-up-a-company-through-sfm-website.
 

Davčno okolje

 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
1.Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT):
15 %. Je davek na blago in storitve. Obračunava se za vse obdavčljive dobave blaga in storitev, ki jih na Mavriciju opravi oseba, registrirana za DDV, med izvajanjem ali pospeševanjem katerega koli posla, ki ga opravlja.

2.Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax):
15 %. Mavricij uporablja osnovno stopnjo davka od dohodka pravnih oseb v višini 15 %. Na ves dohodek, ki ga na Mavriciju ustvari družba rezidentka, se plača davek od dohodkov pravnih oseb.

Dohodnina (Income tax) – fizične osebe:
15 %.  Standardna stopnja je 15 %, znižana stopnja pa 10% in velja za posameznike, katerih letni neto dohodek ne presega 650.000 MUR. Solidarna dajatev v višini 5 % se uporablja za letni obdavčljivi dohodek, ki presega 3,5 milijona MUR. Na Mavriciju se kapitalski dobički ne obdavčujejo.
 
Dohodnina Postopne stopnje od 10 % do 15 %
Do 700.000 MUR 10 %
Nad 700.000 MUR 15 %

Več iz rubrike