Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja na Islandiji (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Islandijo.
Fotografija: Islandija - Slovenija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Islandija - Slovenija. Foto: Shutterstock

Koliko časa traja postopek ustanovitve družbe in stroški


Težave pri ustanavljanju podjetja na Islandiji so v iskanju informacij iz različnih organizacij, s katerimi imate opravka. Informacije pogosto obstajajo samo v islandskem jeziku. Kadar obstaja spletna stran v angleškem jeziku, so podatki pogosto nepopolni.  Na splošno so Islandci prijazni, zelo ustrežljivi in ​​dobro razumejo angleški jezik. To velja tudi za delovno silo v različnih organizacijah, s katerimi boste imeli opravka. Za natančne informacije, nasvete in smernice priporočamo, da neposredno pokličete organizacijo, s katero imate opravka.

Eden najučinkovitejših načinov za napredovanje vašega podjetja je prositi za pomoč, kar je močna oblika mreženja: 1. Osebna izkaznica (Kennitala)

Kdorkoli ustanavlja podjetje na Islandiji, mora imeti osebno številko (kennitala), ki je desetmestna številka. Številka ID služi kot nekakšna »prepustnica« za prehod v islandsko družbo in se uporablja za davke, zavarovanja, registracije avtomobilov, bančna nakazila itd.  Tujec iz države zunaj EGP / EFTA, ki namerava na Islandiji ostati več kot tri mesece, mora imeti veljavno dovoljenje za prebivanje .

Državljani držav EGP / EFTA za bivanje na Islandiji ne potrebujejo posebnega dovoljenja za prebivanje, morajo pa vložiti prošnjo pri evidencah Islandije, če nameravajo ostati dlje kot tri mesece. Upoštevajte, da boste morali obiskati Registers Islandija ali najbližjo policijsko pisarno in predložiti potni list in druge obvezne dokumente, preden bo mogoče obravnavati prošnjo. Če nameravate na Islandiji delati manj kot 3 mesece, lahko izpolnite prošnjo za začasno kennitalo.

2. Elektronsko potrdilo (Auðkenni)

Tu je treba omeniti, da je elektronsko potrdilo ( auðkenni ) zahteva za številne osnovne vsakodnevne življenjske razmere na Islandiji. To je varnostni ukrep, ki uporablja vašo kennitalo, mobilni telefon in bančni račun za ustvarjanje elektronskega dokazila o osebnem dokumentu. Poleg digitalnega plačevanja ali uporabe državnih storitev prek spleta boste pri registraciji svojih poslovnih dejavnosti pri direktorju notranjih prihodkov potrebovali tudi elektronsko potrdilo. Ko opravite katero koli transakcijo, za katero je potrebno elektronsko potrdilo, boste na mobilni telefon prejeli sporočilo, v katerem boste morali vnesti PIN številko za dokončanje transakcije. Če imate kennitalo in mobilni telefon, bo sistem elektronskega potrdila postavljen v poslovalnici ob odprtju vašega bančnega računa.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


3. Licenciranje in dovoljenja

Za podjetja v določenih sektorjih so potrebne operativne licence; na primer proizvodnja ali gostinstvo, in se podelijo ob izpolnjevanju jasno določenih pravil. Podrobnosti o predpisih, agencijah za nadzor itd., se razlikujejo od sektorja do sektorja, vendar na splošno Islandija kot članica EGP ureja svoje regulativno okolje na enakih načelih kot Evropska unija. Treba je preveriti, ali so za zadevno poslovno dejavnost potrebne licence in / ali registracije. Informacije in vloge za obratovalna dovoljenja so na voljo na spletnih straneh pristojnih ministrstev, ustanov in lokalnih vlad. Svetujemo vam, da čim prej preverite, ali so licence potrebne, saj lahko traja nekaj časa, da jih pridobite, in morda boste morali predložiti dodatne dokumente, ki dokazujejo ustrezne kvalifikacije, potrebne za izdajo licence. Za operativno licenco boste morali zaprositi pri ustrezni organizaciji, odvisno od panoge, v kateri boste ustanavljali podjetje. Po dovoljenja boste morda morali iti na več različnih krajev.

Spodaj je kratek pregled najpogostejših organizacij, ki izdajajo operativne licence:
 
Direktorat za carino
Splošne informacije o pravilih in predpisih glede uvoza blaga na Islandijo
Skatturinn
Tollur
Vladni uradi na Islandiji
Informacije, storitve in dokumenti vladnih uradov
Stjórnarraðið
Islandska agencija za okolje
Promocija in zaščita naravnih virov in javne blaginje. Zagotavljanje zdravega okolja in varnih izdelkov široke potrošnje
Umhverfisstofnun
Islandska uprava za varnost in zdravje pri delu
Preprečevanje nesreč in škode za zdravje na delovnem mestu
Vinnueftirlitið
Ryekjavik Health Authority
Higiena, hrana in nadzor onesnaževanja
Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkur
Direktorat za delovno
odgovornost za javne borze dela, Sklad za zavarovanje za primer brezposelnosti, Sklad za materinski in očetovski dopust, Sklad za zagotavljanje plač in projekte, povezane s trgom dela
Vinnumálastofnun
Islandsko združenje pokojninskih skladov
Splošne informacije o pokojninskih skladih, pravicah in storitvah
Lífeyrismál

Generalni direktorat za notranje prihodke o davkih, davčnih storitvah, davčnih obrazcih in obračunu davkov
Skatturinn
Ministrstvo za finance in gospodarske zadeve,
pristojno za finančne in gospodarske zadeve države, za katero oblikuje politiko ter pripravlja načrte in proračune
Skatturinn
Fjármála og efnahagsráðuneytið
MAST - Islandska uprava za prehrano in veterino
spodbuja zdravje in dobro počutje živali, zdravje rastlin ter varnost in kakovost hrane
MAST Matvælastofnun
MATIS
partnerjem zagotovite podporo za ustvarjanje večje vrednosti, varnost hrane in javno zdravje
MATÍS
   

 

Katere vrste oziroma organizacijske oblike podjetij/družb poznamo


Na Islandiji poznamo s.p. oziroma samostojno podjetje, družbo z omejeno odgovornostjo, delniško družbo,  partnerstva, sindikate, itd.
  • Postopek registracije delniške družbe

Spodnja tabela podrobno opisuje tipične postopke, čas in stroške za registracijo male do srednje velike zasebne delniške družbe prek spleta za zagon in formalno delovanje na Islandiji. Čeprav bi morala registracija trajati le 4-5 dni, morajo tisti, ki ustanovijo podjetje, to prijaviti Upravi za notranje prihodke, najpozneje 8 dni pred začetkom poslovanja.

 
Korak Postopki Čas je za dokončanje S tem povezani stroški
1. Poiščite ime podjetja
Agencija: Register podjetij

Preveriti morate, ali je ime podjetja, ki ga želite registrirati za svoje podjetje, brezplačno in še ne obstaja.

Vnesite ime podjetja, ki ga želite ustanoviti, njegov pravni sedež in datum ustanovitve. Računalniški sistem bo preveril, ali so na seznamu imena ali blagovne znamke, ki bi lahko preprečile uvrstitev novega podjetja. To je preprosto iskanje in zaposleni v RSK bodo natančneje preučili ime podjetja, ko bodo podatki obdelani. Čeprav ni znakov, da bi bilo ime podjetja morda preveč podobno, to ne pomeni, da bo ime podjetja odobreno. Tuje statiste je mogoče registrirati, vendar mora biti to neposredni prevod glavnega islandskega imena podjetja.

Prav tako lahko registrirate poseben poštni naslov, če ne gre za naslov podjetja. Če je naslov v domu drugega podjetja ali osebe, se je dobro prijaviti pri drugi stranki (obrnite se). Vnesti je treba osebno številko osebe / podjetja.
Manj kot en dan (spletni postopek) brezplačno
2. Prijavite se za registracijo pri
Agenciji za registre podjetij : Register podjetij

Če želite svoje podjetje registrirati v Registru podjetij, se morate najprej registrirati za elektronsko identifikacijo .

Ko dobite svoj elektronski ID, lahko svojo zasebno družbo z omejeno odgovornostjo prijavite v svoj račun RSK. V zgornjem meniju
kliknite Splošno in prikazal se bo spustni meni. V spustnem meniju v razdelku »Business« kliknite » Sign up « in preusmerjeni boste na spletni obrazec, v katerem se bodo pojavili ustrezni podatki o podjetju, ki jih morate izpolniti. RSK je ustvaril videoposnetek postopka (v islandskem jeziku), ki si ga lahko ogledate tukaj .

Za odobritev registracije morate predložiti podatke o lastnikih podjetja. To se naredi z izpolnitvijo ločenega obrazca RSK 17.27 . Izpolnjeni obrazec oddate s petmestno številko prijave, ki vam je dodeljena in pozvana na uvodni strani prijavnice. Obrazec za obdelavo RSK je treba predložiti s petmestno številko prijave ali jo optično prebrati in poslati na  rafraenn@rsk.is .

Spletna prijava za registracijo podjetja vas bo popeljala skozi vrsto strani, da izpolnite informacije, povezane z ustanovljenim podjetjem:
1. Vnesite podatke o ustanoviteljih in delničarjih
2. Vnesite podatke o poslovnem namenu
3. Vnesite dodatne podrobnosti, kot so zneski delnic volilne pravice
4. Po zaključku registracije RSK samodejno pripravi ustanovne dokumente podjetja.
5. Po odobritvi začetnih dokumentov se shranijo in pošljejo e-poštna sporočila vsem, ki morajo dokumente podpisati v elektronski obliki.
6. Prejeli bodo sporočilo na njihov telefon, v katerem zahtevajo, da vpišejo svojo PIN številko za dokončanje registracije.
7. Plačilo kotizacij in pristojbin za obveščanje se pošlje na vaš bančni račun

. Ustanovne dokumente podjetja samodejno pripravi RSK, lahko pa naložite tudi svoje začetne dokumente.
Ustanovni dokumenti so sestavljeni iz obvestila, statuta, listine ali ustanovnega reda po številu ustanoviteljev in ustanovnega ali ustanovnega sestanka po številu ustanoviteljev.

Register je zadolžen tudi za oglaševanje obvestila o ustanovitvi v Uradnem listu, uradnem listu. Skupna kotizacija znaša 131.000 ISK, kar vključuje identifikacijsko številko podjetja (5.000 ISK) in pristojbino za objavo obvestila v Uradnem listu (1.000 ISK).
1 dan brezplačno
3. Vplačilo začetnega kapitala na bančni račun
Agencija: Poslovna banka

Zahtevki za plačilo kotizacije in pristojbin za prijavo se zdaj pošiljajo neposredno matični banki matičarja, pristojbine za registracijo plačil pa se izvajajo le na ta način. Minimalni osnovni kapital ISK 500.000 mora obstajati in mora biti na bančnem računu enega od ustanoviteljev podjetja, dokler se podjetje ne registrira in ne odpre poslovni bančni račun. Plačilo prijavnine 131.000 ISK je mogoče odšteti od najmanj 500.000 ISK osnovnega kapitala, preostanek minimalnega osnovnega kapitala pa je mogoče umakniti in uporabiti takoj, ko je družba registrirana in prejme novo družbo kennitala.

Po opravljenem plačilu mora postopek registracije trajati od 4 do 5 dni. Registracijskemu zavezancu ni več treba nakazati pristojbine za registracijo direktorju notranjih prihodkov. Če registrar nima domače banke, lahko na zadnji stopnji registracije izberete drugega plačnika.

Ko so vsi dokumenti podpisani in plačana kotizacija, se podatki predložijo zaposlenim v poslovnih registrih RSK, ki podatke bodisi evidentirajo ali po potrebi zahtevajo popravke.
Med 4-5 dnevi 131.000 ISK
4. Pridobite številko za DDV
Agencija: Direktorat za notranje prihodke

Izvzeti iz obveznosti registracije za DDV so tisti, ki prodajajo delo in storitve, ki so oproščeni plačila DDV, in tisti, ki prodajo obdavčljivo blago in storitve za 2.000.000 ISK ali manj v vsakem dvanajstmesečnem obdobju obdobjem od začetka njihove poslovne dejavnosti (bilo 1.000.000 ISK pred 1. januarjem st  2017). Dajatev za registracijo ne velja za zaposlene.

Vlagatelji lahko spletno stran obvestijo Direkcijo za notranje prihodke, tako da se s svojim spletnim ključem prijavijo na www.skattur.is in izpolnijo obrazec 5.02 (navodila za prevod v angleščino za izpolnitev obrazca prenesite tukaj). Podpisani obrazec in obvestilo lahko po elektronski pošti pošljete v register podjetij rsk@rsk.is ali obiščete pisarne direktorja notranjih prihodkov na naslovu Laugavegur 166, 105 Reykjavík.

Nato bo direktor notranjega prihodka družbi prosilki dodelil številko za DDV, ki jo bo podjetje uporabljalo pri svojih gospodarskih dejavnostih.

Obvestiti davčne organe o zaposlovanju delavcev
Prosilci lahko istočasno obvestijo Direkcijo za notranje prihodke prek spleta na istem obrazcu 5.02 .

Odtegljaji od dohodka iz zaposlitve so zajeti v sistemu PAYE. Delodajalec ima mesečno obveznost poročanja in obveznost odtegljaja v zvezi z dohodkom. Poleg tega so delodajalci dolžni plačati davek na zavarovanje / davek na socialno varnost. V davčnem letu 2020 znaša stopnja davka od zavarovanja 6,35%. Od tega znaša sama zavarovalna premija 4,90%, premija zaposlitvenega zavarovanja 1,35%, nato pa se doda dodatek v Jamstveni sklad (0,05%) in tržna provizija (0,05%).

Delodajalci morajo obračunati in odšteti davke od vseh plač, izplačanih zaposlenim. Obdavčljivi dohodek vključuje na primer gotovinska plačila, plače, nadomestila, nadomestila za bolezen in storitve. Delodajalci so prav tako dolžni odštevati obvezne (in prostovoljne) honorarje sindikatom, pokojninskim skladom in plačevati stroške, povezane s plačami.

V angleščini obstaja interaktivni kalkulator plač, kjer lahko delodajalci izračunajo kar koli glede plač in prejemkov zaposlenih.
Manj kot en dan (spletni postopek) brezplačno
Vir: sprotatorg.nmi.is
 

Davčno okolje

  • Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT):
24%
Standardna stopnja DDV na Islandiji znaša 24%. Znižana stopnja DDV na Islandiji znaša 11% in denimo velja za najem hotelov in sob.
  • Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax):
20%

Stopnja davka od dohodka pravnih oseb na Islandiji od leta 2011 znaša 20%, kar je ena nižjih na svetu. Velja za družbe z omejeno odgovornostjo. Davek od dohodka pravnih oseb za druge vrste pravnih oseb, npr. partnerstva, se odmeri po stopnji 37,6%.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rezidenčne družbe plačujejo davek na svoj svetovni dohodek, zmanjšan za poslovne stroške. Odbitni poslovni odhodki zajemajo vse stroške in stroške, potrebne za zagotavljanje, zavarovanje in vzdrževanje dohodka. Za nerezidenčne korporacije, ki prejemajo plačila za storitve ali poslovne posle, ki se izvajajo na Islandiji, in korporacije, ki imajo stalno poslovno enoto (PE) na Islandiji ali prejemajo dobiček od takih obratov, se za njihov islandski dohodek obračuna CIT po enaki stopnji kot velja za rezidenčne korporacije.
  • Dohodnina (Income tax) – fizične osebe:
Občinski davek od dohodka znaša 14,45%, vendar se v končni odmeri na podlagi odločitve posamezne občine giblje od 12,44% do 14,52%.

Rezidenti so na Islandiji v celoti zavezanci za plačilo davka od svojega svetovnega dohodka. Nerezidenti, ki začasno bivajo na Islandiji in ki med bivanjem izhajajo iz zaposlitve, so obdavčeni z nacionalnim dohodkom od tega dohodka. Prav tako so obdavčeni z dohodnino na enak način kot rezidenti. Drugi nerezidenti so obdavčeni z nacionalnim dohodkom in občinskim davkom na dohodek iz Islandije. Nerezidenti imajo enake odbitke za stroške kot rezidenti.

Osebni dohodek je neto dohodninska osnova s progresivno stopnjo dohodnine države in komunalnim davkom.
 
Korak Mesečni dohodek (ISK *) Davek na prihodek (%) Komunalni davek ** (%) Skupni davek (%)
1. Na prvih 349.018 ISK (4.188.211 ISK na leto) 17,0 14.45 31.45
2. Naslednjih 630.829 ISK (7.569.948 ISK na leto) 23.50 14.45 37,95
3. Na dohodek nad 979.847 ISK (11.758.159 ISK na leto) 31.80 14.45 46.25
 
Dohodek v obliki prejemkov nerezidenčnim direktorjem in članom odborov, nepovratnih sredstev ali plačil za neodvisne osebne storitve in umetniške predstave se obdavči po stopnji 20%, plus povprečna stopnja občinske dohodnine, ki v letu 2021 znaša 14,45 %. Poleg tega se zaračuna komunalni davek v povprečju 14,44 odstotka (20 odstotkov + 14,44 odstotka = 34,44 odstotka). Pokojnine, ki jih iz Islandije prejemajo nerezidenti, so obdavčene v oklepajih, na primer 20,60–31,8-odstotna nacionalna dohodnina plus 14,44-odstotni povprečni komunalni davek.
  • Davek od dohodka od kapitala
Davčna stopnja dohodka od kapitala za posameznika znaša 22%.

Od 1. januarja 2020 se plačila avtorjem iz združenj imetnikov pravic, štejejo za dohodek od kapitala in obdavčijo v višini 22%, potem ko so dana na voljo javnosti.

Od 1. julija 2020 posameznikom z omejeno davčno obveznostjo, ni treba zadržati davka na kapitalski dobiček od prodaje delnic.
 

Več iz rubrike