Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Kanado (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Kanado.
Fotografija: Jezero Moraine, Kanada
Odpri galerijo
Jezero Moraine, Kanada

Poslovne navade pri potovanju v Kanado, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Kanadi:

v letu 2021

 

1. januar

novo leto

2. april

veliki petek

5. april

velikonočni ponedeljek

24. maj

dan kraljice Viktorije

1. julij

dan Kanade

6. september

dan dela

11. oktober

zahvalni dan

11. november

dan spomina na mrtve

24. december

božični večer

25. december

božič

26. december

dan obdarovanja

Vir: www.timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 53 ameriških dolarjev.

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: V Kanadi obstajata dve povezani vrsti vtičev, tip A in B. Tip vtiča A je vtič z dvema ravnima vzporednima zatičema, vtič tipa B pa je vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča in ozemljitveni zatič. Kanada deluje na napajalni napetosti 120V in 60Hz. Potreben je adapter.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Malezijo (4/5)

Slovenski državljani za vstop v Kanado ne potrebujejo vizuma.

Kanada je uvedla sistem obvezne predhodne elektronske avtorizacije potovanja (Electronic Travel Authorisation oziroma eTA) za državljane držav, ki sicer za Kanado ne potrebujejo vizumov in v državo prihajajo z letali. Za vstop v Kanado prek kopenskih ali morskih mejnih prehodov eTA avtorizacija ni potrebna. ETE ne potrebujejo diplomati in njihovi družinski člani, ki so akreditirani v Kanadi.

eTA avtorizacijo potovanja v Kanado je treba pridobiti z izpolnitvijo obrazca po elektronski poti pred potovanjem. Aplikacija je dosegljiva na spletni strani kanadske vlade (ministrstva za imigracijo), kjer je na voljo tudi več informacij o sistemu eTA.

Taksa za eTA avtorizacijo je 7,00 CAD. Veljavna je pet let oziroma do izteka veljavnosti potnega lista. Plačilo je mogoče opraviti s kreditno kartico. Registracijo je priporočljivo opraviti čim prej. Sistem eTA potrditev registracije potovanja avtomatsko posreduje naslov prijavitelja na email. Potovanje brez eTA z letali ni možno. Kanada je namreč uvedla interaktivni potniški informacijski sistem (IAPI), ki omogoča letalskim družbam, da ob vkrcanju preverijo, ali ima potnik eTA. Če ga nima, mu letalska družba ne dovoli vkrcavanja.

Od 10. novembra 2016 dalje morajo vsi kanadski državljani, tudi če so dvojni državljani (imajo na primer slovensko in kanadsko državljanstvo), v Kanado potovati s kanadskim potnim listom. Če bi želel dvojni državljan potovati na primer s slovenskim potnim listom, bi moral za vstop v Kanado zaprositi za eTA. Ta mu ne bi bila odobrena, ker kot kanadski državljan eTA ne potrebuje, letalska družbe pa mu brez eTA ne bi dovolila vkrcanja na letalo.

Toronto, Kanada
Toronto, Kanada

Pri skupinskem potovanju so pogoji enaki kot pri potovanju s tretjo osebo. Soglasje staršev mora biti napisano v angleškem jeziku, overjeno, vsebovati pa mora kontaktne informacije staršev oziroma zakonitih skrbnikov. Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

V Kanadi ne boste naleteli na posebej drugačne bolezni kot drugod po Evropi. Za zdravstvo je v Kanadi, tako kot vse drugo, dobro poskrbljeno. Kot tujci moramo pred odhodom v Kanado poskrbeti za ureditev dodatnega zdravstvenega zavarovanja, saj nas sicer lahko že en sam prevoz v bolnišnico z rešilcem stane do 1000 evrov. Pri bivanju v oddaljenih krajih, kjer je dostop z avtomobilom težji, hitro narastejo stroški tudi do 10.000 evrov. Tudi domačini morajo zato poskrbeti, da imajo urejeno dodatno zavarovanje za podobne primere. Kanada se zaveda težav s kajenjem v zaprtih prostorih, zato je to prepovedano. Prepoved ponekod velja tudi na avtobusnih postajališčih in na odprtih terasah.

Opozorilo: Kanado ogrožajo tornadi, ki se pojavljajo v obdobju med majem in septembrom ter dosežejo vrhunec junija in v začetku julija. Svetujemo, da spremljate lokalne in mednarodne vremenske napovedi ter navodila kanadskih oblasti.

Vir: gov.si

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

Dostop z letalom je možen na večjih mednarodnih letališčih po državi. Najlažje je, da najprej izberemo destinacijo in se nato odločimo za letalskega prevoznika in letališče. Naštevamo zgolj nekatera izmed številnih mednarodnih letališč v Kanadi: Toronto Pearson International Airport, Vancouver International Airport, Calgary International Airport, Montréal-Pierre Elliott Trudeau International Airport, Edmonton International Airport in Ottawa Macdonald-Cartier International Airport.

Avtobusne povezave z južno sosedo ZDA so dobre in dnevno zagotovljene na številnih relacijah. Naj navedemo nekatere od njih: Montreal – New York, Toronto – New York, Vancouver – Seattle. Poleg lokalnih prevoznikov je Greyhound Canada ponudnik avtobusnih prevozov po večini države. Za prehod potrebujete dokumente, ki jih Kanada zahteva za tuje državljane.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Švico (4/5)

Cestne povezave med Kanado in ZDA so več kot odlične. Ker je Kanada na južnem delu gosto poseljena, so cestne povezave odlično urejene. Lahko pa zaradi tega na številnih mejnih prehodih nastane gneča, zato pričakujte zastoje, še posebej če boste potovali v Kanado v visoki sezoni. Bodite pozorni tudi na avtomobilsko zavarovanje, če boste avto najemali v ZDA. Preverite zavarovanje in povprašajte, če zavarovanje krije vse morebitne stroške tudi v Kanadi.

Prav tako kot z avtomobilom in avtobusom, velja tudi za železniške povezave med Kanado in Ameriko. Samo izberite destinacijo, hop na vlak in že ste v Kanadi.

V Kanado lahko načeloma priplujemo s čezoceansko ladjo, malo težje pa s seboj pripeljemo tudi avtomobil. Tega bi morali vsaj mesec pred našim prihodom poslati po tovorno-kontejnerski povezavi.

Prehajanje meja in potovanja v in iz Kanade

Najnovejše informacije o nevarnosti covida-19 za Kanado preverite na spletnem mestu TravelHealthPro.

Za dodatne nasvete o potovanjih v tujino in o zmanjšanju širjenja virusov dihal v času pandemije covida-19 obiščite spletno stran TravelHealthPro .

Glejte Pogoji za vstop, če želite izvedeti, kaj morate storiti, ko prispete v Kanado.

Obrazci, ki jih potrebujete za prehod meje, so dostopni na povezavi: https://travel.gc.ca/travel-covid

Od 30. oktobra 2021 dalje velja:

  • Za odhod s kanadskih letališč ali potovanje z vlaki VIA Rail in Rocky Mountaineer se bodo morali potniki kvalificirati kot popolnoma cepljeni. To bo veljalo tudi za potnike na križarkah, ko se začne sezona križarjenj leta 2022.
  • Vsi potniki so lahko upravičeni do vstopa v Kanado kot popolnoma cepljeni popotniki ne glede na državljanstvo. Kanadčani morajo izpolnjevati in upoštevati enake zahteve za vstop.
  • Če izpolnjujete pogoje za popolnoma cepljenega popotnika, vam prav tako ni treba opraviti testiranja ob prihodu, razen če ste izbrani za obvezni naključni test.

Vsaka pokrajina in ozemlje lahko določijo zahteve in omejitve. Če želite izvedeti več, morate aktualne informacije preveriti prek spleta.

Vir: travel.gc.ca; aircanada.com

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve v Kanadi

Skupno primerov

1.680.000

Smrti

28.474

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna in AstraZeneca.

Cepljenih je 72,8 odstotka prebivalcev.

Niagarski slapovi, Kanada
Niagarski slapovi, Kanada

Da bi preprečile širjenje koronavirusa, so pokrajinske vlade uvedle številne ukrepe. Obstaja nekaj regionalnih različic, ki pa na splošno vključujejo:

  • Omejitev števila obiskovalcev v barih in restavracijah ter na velikih shodih v prizadetih mestih in regijah;
  • Obvezno nošenje mask v javnih zaprtih prostorih;
  • Tistim, ki imajo simptome, povezane s koronavirusom, ne bodo dovoljeni domači leti in prevoz z nekaterimi medmestnimi vlaki. Nemedicinske maske za obraz ali obrazne maske so obvezne za vse lete na kanadska letališča in z njih ter na letaliških terminalih. Vsakdo, ki iz zdravstvenih razlogov ne more nositi obrazne maske, mora imeti zdravniško spričevalo;
  • Kanadske oblasti priporočajo uporabo nemedicinskih / obraznih mask, kadar ni mogoče dosledno vzdrževati dvometrske medsebojne razdalje; tudi na javnem prevozu. Nekateri lokalni prometni organi to tudi zahtevajo.
  • Zvezne, deželne in lokalne oblasti lahko uvedejo dodatne omejitve v kratkem času; vključno z zapiranjem deželnih meja, notranjimi omejitvami potovanja, začasno prepovedjo prihoda začasnih tujih delavcev ali obvezno samozaposlenostjo.

Vir: ca.usembassy.gov

Poslovni bonton

Ker je Kanada tako rekoč razdeljena na dve jezikovni skupini, se tudi običaji in navade glede na lego in jezikovno razdeljenost razlikujejo. Vse je odvisno od tega, kje smo nastanjeni oziroma kje vse so bomo gibali. Francoski Quebec se seveda razlikuje od na primer angleškega Vancouvra, zato tudi tukaj ne moramo posplošiti navad na celotno državo.

Prijazni kot so, rušijo tabuje

Prebivalci Kanade sami sebe opisujejo kot prijazne, radodarne in nasmejane ljudi. Ker so inovativni in odprti, se v zadnjih letih borijo tudi za istospolne poroke in s tem še bolj dokazujejo in potrjujejo svoje vrednote.

Različne nacionalnosti imajo različen bonton

Kanado sestavljajo različne nacionalnosti kot tudi ljudje različnih veroizpovedi, zato je težko govoriti o splošnih pravilih v poslovnem svetu, saj se način komunikacije razlikuje glede na etično pripadnost. Največja razlika obstaja med anglosaksonskim in francoskim delom. Za francosko govoreči del je značilna direktna komunikacija. Ljudje sogovorca radi prekinejo, če želijo izraziti svoje mnenje. Ravno obratno pa je v anglosaksonskem delu.

Vizitke

Kanada je uradno dvojezična; na frankofonem (quebeškem) območju je dobro imeti informativno gradivo in dokumente v francoščini (ali vsaj dvojezično – tudi vizitke). Izmenjava vizitk je običajna, čeprav ne nujno ob pozdravnem srečanju. Če so naši poslovni partnerji s francoskega dela Kanade (vzhodni Ontario in provinca Quebec), je priporočljivo imeti na viziki poleg angleškega tudi francoski prevod. Prav tako naj bosta vidna akademski naziv in delovno mesto. Izobrazba igra posebej pomembno vlogo v francoskem delu Kanade.

Verbalna komunikacija da, neverbalna ne.

Neverbalna komunikacija v Kanadi ne igra pomembne vloge. Pomembnejša je verbalna komunikacija. Med pogovorom spoštujejo osebni prostor, ki naj bi bil za dolžino roke.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Gambijo (4/5)

»Small talk«

Angleško govoreči ali anglofoni Kanadčani – za razliko od British Canadians, ki so imigranti iz Velike Britanije – pogosto pričnejo poslovno srečanje s pogovorom o nepomembnih stvareh (vremenu ali prometu). Kanadčani znajo biti prijetni in dobrohotni sogovorniki, ki se iskreno zanimajo za druge dežele. Čeprav z izkazovanjem domoljubja ne pretiravajo, pričakujejo in so veseli vsakega znaka, da tujci prepoznavajo pozitivno različnost Kanade od njihove južne sosede. Neagresivno, kompetentno, pragmatično nastopanje je del kanadske poslovne kulture.

Hierarhija

Občutek za hierarhični položaj v firmi je pri Kanadčanih izrazitejši kot pri Američanih, zato je med pogovori primerno vzdrževati poslovno razdaljo.

Poslovni sestanek

Poslovni sestanki so demokratični. Bolj se iščejo kot postavljajo izhodišča pogajanj. Za sestanke se je treba dogovoriti vnaprej. Kanadski poslovni partnerji raje preidejo direktno na temo sestanka, kot da bi zapravljali čas s kramljanjem. Izjema je Quebec, kjer dajejo več pozornosti na vzpostavljanje tudi bolj osebnih odnosov. Točnost prihoda na sestanke je visoko cenjena. Če se zamudam ne moremo izogniti, je zelo pomembno, da poslovnega partnerja čim prej obvestimo o njej. Sestanki so običajno zelo dobro organizirani in sledijo urniku. Vzdušje je manj formalno, čeprav je tema sestanka resna. V angleškem delu Kanade so sestanki bolj demokratični, saj pričakujejo, da vsak član sestanka izrazi svoje mnenje. V francoskem delu igra hierarhija večji pomen, zato vodi glavno komunikacijo oseba z najvišjo pozicijo. Pri predstavitvi na sestanku je zelo pomembno podpreti izjave s številkami in dejstvi, saj svoje odločitve sprejemajo na racionalnem nivoju, ne pa na čustvenem oziroma osebnem. Vendar pa se odločitve sprejemajo počasi in odprta komunikacija lahko zavira hitrost samega odločanja.

Pogajanja

Pogajanja so nekoliko počasnejša, z obveznim pričakovanjem potrditve akcijskega dogovora. Pri pogajanjih je pomembno, da pričakujemo, da se bodo ta končala s konkretnim akcijskim planom, opremljenem z roki. Pri razgovorih s quebeškimi partnerji, pride velikokrat do izraza njihov etnocentrizem, ki konča pogovore tako, kot da so bili sklepi sprejeti po njihovi neodvisni odločitvi. Kanadski sogovorniki so običajno dobro informirani, dajejo prednost bolj dokumentiranim dokazom kot čustvom in upoštevajo mnenja strokovnjakov na vseh nivojih razprav. Sprejemanje odločitev je zelo individualno, pri čemer je stalno vodilo politika podjetja. Zamenjava ali nadomestitev pogajalca ni neobičajna praksa. Med pogajanji ne načenjajte družinskih ali drugih zasebnih zadev. Ne bodite presenečeni nad tem, da zmorejo Kanadčani hitro in preprosto reči ne. Odločitve sprejemajo s previdnostjo in odlogom.

Darila

Daril ne pričakujejo, vendar skromnejša pozornost po zaključku razgovorov in izven poslovnih prostorov deluje simpatično.

Tabu teme

Izogibati se je treba agresivnim nastopom, retoriki, samopromociji, grobemu komercializmu, še posebej v primerjanju z ZDA. Ceni se dobra, konkretna prezentacija. Govor posameznika naj ne bo prekinjan. Humor je dobrodošel.

Več iz rubrike