Odpiramo vrata tujine: potovanje na Tajsko (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo zadnji del o Tajski.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Slovenski državljani, imetniki navadnih potnih listov, za vstop na Tajsko, do 30 dni, vizuma ne potrebujejo, razen v primeru, če obisk traja več kot 30 dni. To velja za tiste turiste, ki pridejo z letalskim prevozom, tisti, ki pridejo ali z avtom ali z avtobusom imajo dovoljenih le 15 dni. Za več informacij je potrebno kontaktirati Veleposlaništvo Kraljevine Tajske na Dunaju.
 
Pred potovanjem morate vedno poskrbeti za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje. Skladno s tajsko zakonodajo morajo imeti turisti svoj potni list vedno pri sebi in mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev po zaključku potovanja. S seboj morajo imeti tudi njegovo overjeno kopijo.

Dodatne informacije: Vizumska obveznost državljanov Tajske - potrebujejo vizum za vstop v Republiko Slovenijo, ki se ga lahko zaprosi na Veleposlaništvu Republike Avstrije na Tajskem. Izjeme: Imetniki diplomatskih in službenih potnih listov Kraljevine Tajske lahko v Slovenijo od 14.05.2005 vstopajo brez vizumov. (Sklep Vlade RS z dne 21.05.2005, objavljeno v Uradnem listu RS št.43/2005).

Priporočilo: Obveznih cepljenj ni. Nekaj splošnih napotkov o zdravju na potovanju si lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje http://www.zdravinapot.si/.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Tajska je postala država medicinskega turizma, kjer si lahko turisti privoščijo ugodnejše zdravljenje ali kozmetične popravke. To je trend, ki vsakoletno narašča, a je obenem tudi tropska država in posledično nam pretijo različne tropske nevarnosti. Malarija ni problem v večjih turističnih mestih, vendar je še vedno endemska povečini na podeželju. Pred malarijo se lahko obvarujete tako, da se obvarujete pika komarja: dolge hlače, dolgi rokavi (še posebej v mraku) in uporaba zaščitnih sredstev.
Pri konzumaciji hrane in pijače, nam bo zdrava pamet prihranila kar nekaj težav, tudi drisko, če se bomo le malce obrnili naokoli pri prodajalcih hrane.

Pred spolno prenosljivimi boleznimi se ubranite z prezervativi, ki jih je mogoče kupiti v vseh trgovinah. Posebna previdnost velja pri spolnem turizmu.

Opozorilo: Zaradi potencialnih groženj, ki jih predstavljajo pogosti nemiri in visoka stopnja nasilja odsvetujemo vsa nenujna potovanja v: Provinco Pattani, Provinco Yala, Provinco Narathiwat in dele Province Southern Songkhla. Sicer pri potovanjih na Tajsko svetujemo povečano previdnost in pridobitev podatkov o razmerah na destinaciji potovanja iz drugih virov. Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v južne province Pattani, Yala, Narathiwat in Songkhla. Odsvetujemo potovanja v bližino templjev Preah Vihear in Ta Krabey/Ta Moan ne meji med Tajsko in Kambodžo, kjer lahko pride do oboroženih spopadov med varnostnimi silami.

Obstaja nevarnost terorističnih napadov. Napadi se lahko zgodijo kjer koli, tudi na krajih, kjer se zadržujejo tujci in turisti.
Svetujemo previdnost pri sprejemanju pijače od tujcev, v klubih in na zabavah, še posebej v Koh Samuiu in Pattayi ter na zabavah ob polni luni na otoku Koh Phangan. Občasno se zgodi, da turistom v pijačo podtaknejo drogo ter jih nato omamljene napadejo ali okradejo. Nekaj turistov je imelo zaradi zastrupitve s pijačo, v kateri je bila droga, hude psihične težave.
Kazni za posedovanje, razpečevanje ali proizvodnjo drog so zelo stroge in lahko vključujejo smrtno kazen.

Slovenski državljani, ki se nahajajo na Tajskem, se lahko v primeru nudenja osnovne konzularne pomoči (npr. izgube/kraja potnega lista) obrnejo tudi na častno konzulko v Bangkoku ga. Phatro Putipanpong.

V primeru izgubljenega potnega lista za vrnitev domov potrebujete: policijski zapisnik, overjeno fotokopijo izgubljenega/ukradenega potnega lista* (dve biografski strani, iz katere je razvidna slika, datum in kraj rojstva ter tajski vizum), 2 sliki.

LETI IN DRUGA PREVOZNA SREDSTVA DO DESTINACIJE: na Tajsko se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: Glavni letališči sta v Bangkoku in Phuketu. Oba služita mednarodnim letom. Zaradi gostega potniškega prometa so tudi cene kart nižje. Omogočeni so tudi čarterski poleti.

Z vlakom: Z vlakom potujete poceni, tudi če se odločite potovati v prvem razredu. Železniški promet je za razliko od drugih, počasen. Če ste z drugimi prevoznimi sredstvi potrebovali za potovanje 2 uri, boste tukaj porabili kar 48 ur, morali pa se boste dvakrat presesti. Lahko izberete Severni - Orientalski ekspres, ki zajema luksuzno potovanje.

Z ladjo: Od novembra do maja se lahko odločite za potovanje s trajektom od Phuketa pa vse do Indonezije. Občasno potekajo prevozi od Malezije in Singapurja do Phuketa in Bangkoka.

Z avtom: Tajska je država, v katero se lahko po cesti pride iz Kambodže, Laosa, Mjanmarja, Malezije in Singapurja.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 

PREHAJANJE MEJA IN POTOVANJA V IN IZ TAJSKE


Tajska je svoje meje za mednarodni turizem zaprla aprila lani. Država večinoma ostaja zaprta za vse razen za državljane, ki se vračajo, in stalne prebivalce, čeprav lahko tuji turisti zaprosijo za posebni turistični vizum. Za vse mednarodne prihode velja 14-dnevna karantena. Letos januarja je nekaj turistov in Tajcev vseeno kršilo izredno uredbo in si privoščilo veseljačenje z alkoholom. To se ne priporoča, so kazni za tako početje visoke. Najvišja kazen za kršitev izredne uredbe je namreč dve leti zapora (v tajskem zaporu, ki niti približno ne dosega evropskih standardov!) in/ali globa do tisoč evrov. Organizatorjem grozi dodatna globa za strežbo alkohola, saj je na območju Tajske na podlagi zakona o nujnih ukrepih prepovedano streči alkohol v restavracijah.
 
Od 1.4.2021 velja naslednje:
 • Potniki, ki vstopajo na Tajsko ne potrebujejo več potrdila Fit to Fly ob prijavi na let. Dovolj je predložitev negativnega PCR testa na COVID 19, ki ni starejši kod 72 ur (poleg COE-dovoljenja za vstop na Tajsko, ustreznega zdravstvenega zavarovanja in potrjene rezervacija karantene)
 • Za potnike iz Slovenije (državljani Republike Slovenije in tudi državljani z dovoljenjem za prebivanje v Republiki Sloveniji)  se trajanje karantene s 14 dni (15 noči) skrajšuje na 10 dni (11 noči).
 • Potniki s potrdilom o cepljenju, ki potujejo iz držav, v katerih virus ni mutiral, so lahko upravičeni do karantene, ki ni krajša od 7 dni (8 noči). Pogoj za skrajšanje karantene je cepljenje proti COVIDU 19 s cepivom, ki ga je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ali Ministrstvo za javno zdravje Tajske (Ministry of Public Health of Thailand) ne manj kot 14 dni pred datumom potovanja. Potniki morajo predložiti potrdilo o cepljenju (v papirni obliki ali stiskano potrdilo prejeto po elektronski pošti) ob pristanku na letališču Letališki zdravniški kontroli ( Port Helath Control), v nasprotnem primeru bodo napoteni v 10 dnevno karanteno.Potniki morajo biti cepljeni z enim od naslednjih cepiv: 1. ARS-CoV-2 cepivo  (CoronaVac) Sinovac (2- kratno cepljenje), 2. AZD1222 cepivo AstraZeneca/Oxford (2- kratno cepljenje), 3. AZD1222 cepivo SK BIOSCIENCE AstraZeneca/Oxford (2- kratno cepljenje), 4. BNT162b2/CORMIRNATY Tozinameran (INN) Pfizer/BioNTech (2- kratno cepljenje), 5. Covishield (ChAdOx1_nCoV19) Serum Institute of India (2-kratno cepljenje), 6. Ad26.COV2.S cepivo Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson (zadostuje 1-kratno cepljenje), 7. mRNA-1273 Moderna (2 -kratno cepljenje).
 • Med karanteno je potnikom dovoljeno opravljati prostočasne aktivnosti,  in sicer zunanja vadba, fitnes, plavanje, sobno kolo v nadzorovanem okolju in naročanje hrane in drugega blaga izven hotela, pod pogoji, ki jih predpiše Ministrstvo za javno zdravje Tajske  (Ministry of Public Health of Thailand).
Slovenskim državljanom, ki se odločajo o potovanju na Tajsko, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna.
 
Zaradi epidemije covid-19 priporočamo pozorno spremljanje razmer v regiji.

Oblasti na Tajskem so zaradi izbruha COVID-19 in odkritih primerov okužbe bolezen označile za nevarno in hitro prenosljivo. Zaradi tega lahko pristojni organi osebe, ki kažejo znake okužbe napotijo v bolnišnico na zdravljene ali v obvezno 14-dnevno karanteno. Nekatere države so zaradi trenutnih razmer že odsvetovale ali omejile vstop potnikom, ki prihajajo iz Tajske. Potniki na Tajsko lahko pričakujejo intenzivnejše zdravstvene preglede ob vstopu v državo.
Priporočamo spremljanje aktualnih razmer na Tajskem s pomočjo: Vir: gov.si
Tajska v Sloveniji ni na rdečem seznamu, a to še ne pomeni, da sprejema njihove državljane v turistične namene, ampak se zahteva 10-dnevna karantena ob prihodu. Odlok začne veljati 12. aprila in velja do vključno 18. aprila 2021.

Vir: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-1135/odlok-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19


 

AKTUALNE OMEJITVE NA TAJSKEM

 
Skupno primerov Covid Jan-Apr. 2021
31.658
Ozdraveli Smrti
97
 
V uporabi so cepiva: CoronaVac, Johnson&Johnson, AstraZeneca.
 
Ukrepi vezani na covid-19:

Tajski premier je 25. marca 2020 razglasil izredne razmere z odlokom o nujnih primerih o javni upravi v izrednih razmerah B.E. 2548 (2005).
 
V skladu z navedeno izjavo veljajo naslednje omejitve:

1. Vstopna mesta v Kraljevino so zaprta za tujce, razen za diplomate in predstavnike mednarodnih organizacij ter njihove družine ter prevoznike blaga, ki se nanašajo na potrebe, upravljavce vozil in člane posadk, tujce, ki imajo delovna dovoljenja, in osebe z dovoljenjem predsednik vlade ali Centra za situacijsko upravo covid-19.
2. Zaprti so trgovski centri, tržnice in tržnice za vikende ter restavracije in prodajalci ulične hrane. Kljub temu so izvzete izdaja hrane, storitve dostave hrane, supermarketi in tržnice s hrano, trgovine, ki prodajajo nujno potrebne predmete.
3. Prejšnja območja okužbe z visokim tveganjem, ki so bila začasno zaprta v skladu z obvestilom metropolitanske uprave Bangkok, bodo še naprej zaprta, kot so izobraževalne ustanove ter prizorišča za zabavo in šport.
4. Kraljevska tajska vlada in osnovni ponudniki storitev še naprej delujejo, vključno z vladnimi agencijami, bolnišnicami, klinikami in lekarnami, dostavami in poštnimi storitvami, bencinskimi črpalkami, bankami in finančnimi institucijami, bankomati, hoteli in hostli ter tovarnami.
5. Javna zbiranja in deljenje lažnih novic so prepovedana.
6. Mednarodno letališče v Bangoku (Suvarnabhumi Airport) deluje normalno.
Vir: gov.si
 

Varnost

Tajska je popolnoma varna dežela za potovanje. Edina nevarnost so žeparji, neprijetnostim pa se lahko izognete s tem, da hranite dokumente in denar v hotelskem sefu.

- pazite na osebno prtljago ves čas potovanja, dragocene stvari in dokumente hranite v hotelskem sefu
- bodite previdni pri dvigu denarja z avtomatov
- ne nosite dragocenega nakita
- ne puščajte stvari v najetem avtomobilu
- ne plavajte na predelih, kjer je plavanje prepovedano.
 

Telefon


Tajska ima kar dobro urejene telekomunikacije.
 • Mednarodna klicna koda je 66, klic lahko opravite preko telefonske kartice ali operaterja, cena opravljenega klica je odvisna od operaterja.
 • 999 vas bo povezala z nujno pomočjo
 • lahko si močno znižate stroške mobilnega telefoniranja, če se povežete z enim od tajskih operaterjev in kupite predplačniško SIM kartico
 • Tajska ima dobro pokritost signala
Pametni telefoni ali tablice:
 • imajo GPRS/EDGE povezavo po celotni Tajski, 3G pa je omejena
 • internetna povezava se zaračunava na porabljeno minuto
 • dobro je izključiti internetno povezavo pametnim telefonom, saj jo hitro lahko povežejo, ob tem pa trpi vaš žep

Internet

 • Tajska vlada cenzurira internetne novice. Blokira strani z neprimerno vsebino, kot so denimo grožnje kraljevi družini, pornografija (ilegalna), blokirane so tudi nekatere strani, kot je BBC ali Wikileaks zaradi objav o tajski politiki.
 • Tajska ima veliko število internetnih kavarn, ki so ugodne, okoli 15 bahtov/uro. Hitrost interneta je zadovoljiva, vendar se večina kavarn zapre ob polnoči.
 • brezplačen WI-FI zunaj najbolj popularnih mest je manj prisoten, sploh v kakšnih gostiščih. Če pa je, ga dodatno zaračunajo.

Pošta

 • Pošto na Tajskem prepoznate po rdečem, belem in modrem barvnem motivu, z napisom Thailand Post v angleščini, zgoraj pa tudi v tajskem jeziku.
 • Odprte so od ponedeljka do sobote od 8.00 do 16.30
 • zaprte so ob nedeljah in praznikih
 • imajo sistem sledenja pošiljkam
 • v primeru pošiljanja paketa raje najemite zasebnike kot je DHL, TNT in UPS, zaradi hitrejše dostave in ugodne cene.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Hoteli in nastanitve


Hoteli
Tajska vam ponuja več možnosti bivanja od nizke cene okoli 200 bahtov do višjega ranga okoli 800 bahtov. Klima je pri višjem rangu vključena, pri nižjem ne. V hotelski sobi je lastna kopalnica, brisače in vroči tuš. V višjem rangu je na voljo tudi televizor. Internet pa ni vključen.
Hostli
Hostli na Tajskem niso običaj. Razlogi za to so lahka dostopnost hotelov po ugodnih cenah. Čeprav hostli niso običajni, pa se jih z malo sreče da najti.
Druge opcije

Lahko pa se odločite za drugačne opcije:
 • lahko se namestite pri gostitelju doma. To je največkrat najboljša opcija na podeželju. Obroki so vključeni.
 • gostišča so tudi ena izmed najbolj ugodnih opcij. V sobi je ventilator, toaletni prostori, tuš. Če pa greste v gostišče, kjer je cena višja, tam dobite tudi televizor, internet, je pa tudi večja soba bolj podobna hotelskim.
 • turistični hoteli imajo višjo ceno, vendar je vključen bazen, sobna strežba in televizor.
 • butični hoteli so dražji, jih je veliko, vendar imajo največ 10 sob, ponujajo veliko storitev
 • poslovni in luksuzni hoteli so najdražja opcija, ti hoteli so ocenjeni kot najboljši na svetu

Kultura 


Tajska kultura je navdahnjena z budizmom, ki je mešanica šamanizma in spiritualizma. Veliko kulturnih smernic je povzela po kulturi Khmera in Indije. To je najbolj razpoznavno v arhitekturi in jeziku. Znana je tudi po tem, da je precej navdušena nad zahodno kulturo, glasbo, oblačili, jezikom in arhitekturo.

Znana imena tajske kulture:

·Jonas je pevec glasbenega stila luuk-tung, ki je po rodu Šved, a poje v tajščini.
·Chart Korbjiti je tajski pisec novel

Glasba

·Luun-tung je glasbeni stil, ki izraža upanje, domotožje in je rahlo melanholičen. Tekst je običajno v jeziku Esan.

Športna kultura

Zelo priljubljen šport je nogomet in nič čudnega ni, da veliko Tajcev navija za angleško ligo ali se oblači v drese znanih nogometašev.

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih na Tajskem nikakor ne smete izpustiti

 • Bangkok: največje mesto na Tajskem, imenovano tudi mesto angelov, mesto templjev, safari poti, krokodiljih farm, legendarni Kao San in plavajoči tržnici
 • Chiang Mai: peto največje mesto, ki ponuja na ogled gore, templje, muzeje in možnost jezdenja slonov
 • Pattaya: majhna ribiška vasica s fascinantnimi obalami, možnostjo zabave, znana tudi kot `raj za moške´
 • Patong: popularna obalna rezidenca, ponuja zabavo za vse starostne skupine
 • Khao Lak: mirno obalno področje za tiste željne mira in občudovanja narave
 • Bophut: ponuja obalne aktivnosti
 • Krabi Town: majhno mestece, kjer lahko v miru preživite dan sprostitve, priljubljena točka obiska je Tigrov tempelj, kjer si lahko pobliže ogledate tigre.
 • Rawai: obalna vasica z znamenitim muzejem školjk
 • Hua Hin: modno festivalsko obalno mestece, kjer se lahko zabavate z različnimi aktivnostmi, kot je golf, ribištvo, spa.
 • Chaweng: mesto z bogatim nočnim življenjem, vodnimi aktivnostmi, kot je potapljanje.
 • Obisk zlatih budističnih templjev v tajski prestolnici Bangkok.
 • White temple
 • Nakupovanje tropskega sadja s čolna na plavajoči tržnici Damnoen.
 • Spoznavanje slikovite pokrajine severne province Chiang Mai, medtem ko sedite na slonovem hrbtu.
 • Zlati trikotnik – plemena in »dolgovratke«
 •  Kanchanaburi – most na reki Kwai

Skriti kotički

 • Phuket je največji tajski otok oziroma tajski Portorož, ki ponuja kar nekaj zanimivosti. Med drugimi jahanje slonov, obisk safarija, živobarvnega nočnega življenja, obilico zabave in športnih aktivnosti ter neskončne peščene plaže.
 • Ratchaburi - plavajoča tržnica je ena izmed zanimivih kotičkov, kjer lahko kupite sveže izdelke, lahko pa si ogledate tudi jamo netopirjev ali obiščete park in se preizkusite v plezanju ali si ogledate leteče lisice.
 • Wat Pho -  zanimiv obisk, kjer si lahko v templju ogledate največji ležeči kip Bude na svetu.
 • Sukhotai - prva prestolnica Tajske in kraj, kjer si lahko ogledate ostanke nekdanjega mesteca, zaščitenega s strani UNESCA
Imate pa tudi možnost učenja v naslednji tečajih:
 1. potapljanje
 2. kuhanje
 3. gemologija: veda o naravnih in umetnih kamnih
 4. tečaj tajske masaže ali meditacije
 5. tajski kick boks za moške in ženske
 6. borilne veščine
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 

 ZANIMIVOSTI

 • Tajščina ima 44 soglasnikov, 15 samoglasnikov in 4 tone. Vsaka tajska beseda ima ob zapisu neko asociacijo na stvar. Zelo pomembno je, da se abecedo učite od začetka.
 • Taksisti običajno ne govorijo angleško, zato je dobro imeti imena krajev zapisana v tajščini, prav tako vas lahko pod pretvezo, da je določen tempelj zaprt, odpeljejo v oddaljen kraj in vas tako ogoljufajo
 • najbolj uporabljano prevozno sredstvo je motorno kolo. Uporabljajo jih kot taksije in so poceni. Lahko si jih tudi sposodite.
 • Songthaew je vozilo podobno tovornjaki, ki ima dve klopi. Rečejo mu tudi minibus. Je zelo razširjen. Vendar bodite previdni pri zaračunavanju cene!
 • Tuk-tuk je na nek način motorno vozilo s tremi kolesi. Zelo razširjeni so v Bangkoku.
 • BTS je najhitrejši tranzitni promet. Je vlak, ki vozi na 34 postaj v 2 linijah. Uporablja se predvsem zato, da se izognejo cestnim gnečam.
 • Štiričlanska družina mesečno odšteje (brez vštete najemnine) za stroške s 1.721,29 €, samska oseba pa 481,19 € 
 • Življenjski stroški na Tajskem so v povprečju za 19,21% nižji kot v Sloveniji .
 • Najemnina na Tajskem je v povprečju za 13,55% nižja kot v Sloveniji .
 • v času praznikov ne prodajajo alkohola
 • Na Tajskem je vrtanje po nosu normalno dejanje in dobra higienska navada.
 • Leta 2006 je bila zakonska starost za pitje na Tajskem povečana iz 18 na 20 let. Bari redko, če sploh kdaj, preverjajo ID turistov
 • Nevarno je, da vam v pijačo kdo kaj »strese«, zato pazite nanjo in je ne puščajte brez nadzora
 • steklenice piva imajo povračilo, kar ljudi spodbuja, da jih reciklirajo
 • Tajska je 51. največja država sveta. Po velikosti se lahko primerja s Francijo
 • Najbolj zaostaja severovzhodna regija. Ima bolj suho podnebje in nizko rodovitnost tal. Kljub ukrepom, sprejetim za izboljšanje počutja, težave ostajajo.
 • Beseda Thaj v tajščini pomeni »svoboden«, a tudi tajski narod
 • Življenje ljudi je prežeto z budizmom, ki ni samo religija, ampak način življenja.
 • Nimajo dneva v tednu, ki je posvečen religiji. V tempelj gredo, kadar tako začutijo, običajno ob odličnih dneh (polna in nova luna). Ob vsakem takem obisku darujejo lotusove popke, prižigajo sveče in kadila na različnih oltarjih, darujejo hrano duhovnikom in nunam (moški vedno jejo prvi), meditirajo (posamezno in v skupinah), poslušajo molitve in pogovore med duhovniki in se učijo o veri (Dhamma). Pri duhovnikih ali nunah lahko poiščejo pomoč za osebne probleme.
 • Lotusov cvet je simbol budizma, raste iz blatnega dna ribnikov. Ljudje si morajo prizadevati postati podobni lotusu. Blato je človeško življenje, čistost cveta pa je razsvetljenje.
 • Vsaka hiša mora imeti tudi duhovno hišo, kjer živijo lokalni duhovi. Če duhovne hišice ni, duhovi živijo v hiši, kar je lahko neprijetno. Duhovna hišica izgleda kot naša ptičja hišica, je nekakšen manjši tempelj na podstavku.
 • Obiskovalci morajo upoštevati občutljive navade in obnašanje domačinov. Če ne veste, kaj storiti, vprašajte, vedno vam bodo pomagali.
 • Zelo pomembno je ustrezno oblačenje. Nikjer ni dovoljen nudizem, sproščena obleka za na plažo pa nikakor ni primerna za obisk templjev in svetih krajev.
 • Za Tajce je sveta vsaka podoba ali kipec Bude, ne glede na ohranjenost.
 • Budistični menihi se ne smejo dotikati žensk ali sprejeti česarkoli iz njenih rok. Če želi ženska kaj dati menihu, naj reč da najprej moškemu.
 • Današnjo tajsko zastavo so zasnovali leta 1917 v času kralja Rama, sestavljena pa je iz petih vodoravnih trakov. Zunanja sta rdeča in predstavljata tajski narod, notranja bela in predstavljata religijo, v sredini pa je moder trak ki predstavlja monarhijo
 • Skupna dolžina cest je 180 tisoč km. Dolžina sodobnih prog je 450 km.
 • Veliko vlogo pri prometu igrajo rečna plovila. Skupna dolžina rečnih prometnih poti je 4000 km.
 • Mednarodna zveza za gorske teke (WMRA) je konec lanskega leta sporočila, da bo v letošnjem letu 2021 prvič izvedeno svetovno prvenstvo v gorskem in trail teku. Prvenstvo bo gostil tajski Chiang Mai, potekalo pa bo od 11. do 14. novembra. V sklopu prvenstva bosta potekala traila na 40 in 80 km, klasična gorsko-tekaška preizkušnja za člane in mladince ter vertikal.
 • Nog ne dajajte na mizo, saj veljajo za umazane, prav tako ne kažite stopal
 • Leva roka velja za umazano, saj se je včasih uporabljala za "straniščne funkcije". Pri plačilu vedno z desno roko predajte predmete nekomu.
 • Izkažite spoštovanje do menihov: V krajih, kot je Chiang Mai, boste naleteli na veliko menihov; z njimi ravnajte spoštljivo. Ženske se nikoli ne smejo dotikati meniha, krtačiti menihovega ogrinjala ali menihu kaj predati. Menihom je treba dovoliti, da najprej jedo na slovesnostih in shodih. Menihi na Tajskem so običajna stvar - včasih jih boste videli s pametnimi telefoni in v internetnih kavarnah.
 • "Tajski nasmeh" je znan, bistven za tajski bonton in Tajci ga pokažejo, kadar koli lahko. Vedno vrnite nekomu nasmeh. Nasmehi se uporabljajo med pogajanji, v opravičilo, da se sprostijo, kadar koli kaj ne gre po načrtih in samo v vsakdanjem življenju.
 • Voda iz pipe ni pitna (izjemoma v Bangkoku), kupujte ustekleničeno vodo. Pazite tudi pri naravnih sokovih, sladoledu (ne kupujte ga pri pouličnih prodajalcih) in ledu. Solato in sadje umijte z ustekleničeno vodo. Jejte pečeno in prekuhano hrano, ne prekajene. Jejte v čistih in polnih restavracijah.
 • Zdravstvena oskrba je na splošno kar dobra, predvsem v zasebnih klinikah.
 • Alkohol je zelo drag, zaradi visokih davkov, vendar še vedno dosegljiv turistom. Vendar pazite, med polnočjo in enajsto uro, ter v popoldanskem času med 14.00 in 17.00 velja splošna prepoved prodaje alkohola.
 • Tajska ima največjo smrtnost žrtev na motornih kolesih, zato je dobro da uporabljate čelado, ne pijte alkohola in se izogibajte nočni vožnji.
 • v trgovinah vedno vzemite račun, saj vas hitro obtožijo tatvine
 • Avtobusne prevare: denar imejte ločeno shranjen, bodite pozorni na ljudi okoli sebe in kam odlagate prtljago, prav tako ne sprejemajte pijače in hrane, saj obstaja verjetnost da vas bodo omamili in ukradli
 • Prostitucija: Tajska ima veliko število prostituk, katerih starost varira od 15 do 18 let in naprej. Posebnih omejitev ni, razen sankcije za mladoletne.
 • Tajska prostitucija je dovoljena
 • Droge: Tajska ima za razliko od prostitucije, zelo dobro urejeno zakonodajo o drogah. Posedovanje vam lahko prisluži dolgotrajno, celo dosmrtno/smrtno kazen, vse pa je odvisno od vrste droge.
 • Pozdrav wai se lahko primerja z pozdravom namaste v Indiji
 • Velike zlorabe se dogajajo na področju živali v namene turizma. Tako se namenoma omamlja mladiče tigrov, da so dostopni dotikanju turistom in njihovim fotografijam, ter delovni sloni, ki so oprtani s palicami »bullhooks« (železni kavelj), s katerimi jih nadzorujejo, ker so jih v otroštvu z njimi tepli in so naučeni ubogati človeka, če v rokah drži to palico. Veliko je pozivov turistom, naj ne hodijo v te parke, ampak naj raje obiščejo rehabilitacijske etične centre, kjer njihov prispevek (vstopnina) pomaga reševati te izkoriščane živali iz ujetništva. Morda bo vstopnica nekoliko dražja, a tudi živali bodo bolj sproščene in vesele vašega obiska, vi pa prav tako!

Več iz rubrike