Odpiramo vrata tujine: Mehika – doing business (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Mehiko. V celoti bo Mehika predstavljena do petka.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Prehajanje meja in potovanja v in iz Mehike


Trenutno ima Mehika nekaj precej ohlapne mejne omejitve, saj lahko vsakdo potuje poslovno ali za  prosti čas in zato slovenski potniki ob prihodu v Mehiko ne potrebujejo predložiti negativnega PCR testa (RT-PCR) COVID-19. Vseeno svetujemo, da pred potovanjem opravite vsaj HAT test.

Dodatno bo potrebno izpolniti naslednji vprašalnik pred vstopom v državo https://afac.hostingerapp.com/. za vse potnike. Obvezno dokazilo je tudi hotelski voucher za vstop v državo.

 

Kaj lahko obiskovalci pričakujejo?

 
Mehika ima štiristopenjski sistem semaforskih omejitev, rdeča pomeni največje omejitve, oranžna omejuje zmogljivost v javnih prostorih in na delovnem mestu do 30%, rumena omogoča nadaljevanje vseh del in javna srečanja, zelena pa pomeni, da ni veljavnih omejitev. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Od 26. marca je bila večina zveznih držav razvrščena v rumeni semafor, z nekaj oranžnimi in zelenimi oznakami. Državi Chiapas in Campeche na jugu Mehike in država Sonora na severu Mehike, sta bili uvrščeni med zelene. Nobena država ni bila navedena kot rdeča. Quintana Roo, kjer se nahajata priljubljeni turistični destinaciji Cancun in Playa del Carmen, je bila navedena kot rumena. Mexico City, ki je še vedno označen kot oranžen, je sprejel stroge ukrepe z nihajočimi omejitvami glede restavracij in barov.

Obiskovalci bodo verjetno našli drugačne razmere glede na to, kje v državi potujejo, lokalne omejitve pa so različne.
 

Uporabne povezave:


Vprašalnik za zdravje v Mehiki
Sanidad Internacional
Vladna stran Covid-19

 

Maske so potrebne na letalih, avtobusih, vlakih in drugih oblikah javnega prevoza, ki vozijo v Združene države, znotraj ali zunaj njih ter v ameriških prometnih vozliščih, kot so letališča in avtobusne ali železniške postaje.

Slovenija je Mehiko označila kot območje s poslabšano epidemiološko sliko in jo uvrstila na t. i. rdeči seznam, kar pomeni, da morajo potniki, ki ob prehodu meje predložijo negativen COVID-19 test (PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom) ne bodo napoteni v karanteno.
 
Novo/pomembno: Vstop v Republiko Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa dovoli tudi:
  • osebi, ki predloži potrdilo o pozitivnem PCR izvidu testa na SARS-CoV-2, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev;
  • osebi, ki predloži potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, MODERNA najmanj 14 dni in AstraZeneca najmanj 21 dni.


Aktualne omejitve v Mehiki
 
Skupno primerov
2.220.000
Ozdraveli
1.760.000
Smrti
201.000
 
Mehika je do 26. marca zabeležila več kot 2,2 milijona primerov Covid-19 in več kot 200.000 smrtnih primerov (čeprav nekateri menijo, da je dejansko število še večje). Predsednik Andrés Manuel López Obrador je bil ogrožen zaradi laičnega pristopa k virusu. Omejitve niso bile daljnosežne in življenje mnogih je teklo normalno, zaradi česar naj bi prišlo do visoke stopnje smrtnosti in okužb.

Od 19. marca 2021 je bilo skupno apliciranih 4.947.552 odmerkov cepiva .V uporabi so cepiva Pfizer BioNTech, AstraZeneca, CanSino, CoronaVac in Sputnik V.
 

Kakšne so omejitve?

 
Popotniki v državo morajo ob prihodu izpolniti obrazec zdravstvene izjave in skenirati kodo QR, ki jo ustvarijo. Pred odhodom ni treba opraviti testa ali opraviti karantene. Tisti, ki bi lahko imeli simptome, naj kontaktirajo zdravstveno organizacijo Sanidad Internacional.

Mehika je odprta za popotnike. Ob prihodu ni treba predložiti negativnega PCR testa in vam ne odredijo obvezne karantene, čeprav večina krajev prosi goste, naj izpolnijo zdravstvene vprašalnike. Kopenska meja med Mehiko in ZDA je zaprta za nebistvena potovanja do 21. aprila. Vendar je potovanje z letalom dovoljeno. Južna meja z Gvatemalo je redno zaprta.
 

Poslovni bonton

 
Razlika v obnašanju med državnimi in zasebnimi institucijami, je opazna

Upoštevati je treba dejstvo, da obstajajo pomembne razlike v obnašanju uradnikov državnih institucij oz. uslužbencev podjetij, ki so v državni lasti in uslužbenci v zasebnih podjetjih. Običajno je, da bo raven profesionalnega odnosa in pristopa tem višja, kolikor večja bo vsota denarja v igri.
 
Pomembno je, kakšno je lastništvo podjetja
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Odvisno je tudi, kakšno je lastništvo podjetja. Podružnice tujih korporacij praviloma delujejo kot njihove matične družbe oz. kot podružnice kjerkoli po svetu, torej skladno z organizacijskimi predpisi in običaji matične družbe. Mnogo največjih mehiških podjetij je zgodovinsko v lasti pomembnih družin. Takšna družinska podjetja imajo lahko tisoče zaposlenih, vodstvo podjetja pa so družinski člani. Večina ljudi iz najvišje gospodarske elite je študirala ali živela v ZDA in gre torej za vrhunske menedžerje, prav tako pa je treba upoštevati tudi njihovo močno medsebojno prepletenost, tako med podjetji samimi kot tudi med njimi in politično elito. V določeni meri je korupcija v Mehiki realnost.
 
Prvo poslovno srečanje naj bo na nivoju obeh direktorjev, najraje na ranču ali restavraciji

Prvo poslovno srečanje naj poteka na nivoju direktorjev podjetij z obeh strani. Kasnejša srečanja pa se lahko brez težav odvijajo na nivoju vodij. Mnogo poslovnih razgovorov v živo se opravlja tudi v nekoliko bolj neformalnem okolju (npr. restavracije, ranči, letoviške vile ipd.), predvsem v primeru družinskih podjetij. Možno je, da se ob dolgoročnem dobrem sodelovanju spletejo zelo trdne osebne vezi med poslovnimi partnerji.
 
Družinska podjetja, saj je zaupanje pomemben gradnik
 
V mehiški poslovni kulturi je gojenje dobrih zelo osebnih odnosov in gradnja zaupanja osnovni temelj za kakršno koli uspešno obliko poslovanja. Mehičani raje sklepajo posle z ljudmi, ki jih poznajo in so jim blizu, zato pogosto najdemo v podjetjih člane družine, sorodnike ali prijatelje. 
 
Vzajemno spoštovanje
 
Medsebojno spoštovanje je ena izmed ključnih komponent mehiške poslovne kulture in se izraža v uporabi nazivov in formalnega “ti” (usted). Prav tako Mehičani polagajo veliko pozornosti na spoštovanje starejših in bolj izkušenih oseb v delovni skupini kot tudi na splošno v družbi.
 


Senor, Senorita, profesor in doctor
 
Pristop k poslovnemu sodelovanju je precej formalen, zato je potrebno uporabiti pri nagovarjanju naših mehiških poslovnih parterjev njihov ustrezen naziv. Vljudnostni nazivi so gospod (Seńor), gospa (Senora), gospodična (Senorita) in pogosti profesionalni nazivi pa “Licenciado”, “Doctor”, “Profesor”. Vsem tem nazivom sledi priimek. Imena se uporabljajo samo za člane najožje družine in prijatelje, zato moramo počakati, da nas poslovni partner prvi naslovi po imenu.

Osebna poznanstva so ključ do uspešnega začetka

Pri poslovanju z Mehiko je na začetku pomembno pridobiti zanesljiv kontakt, ki bo jamčil za nas. Uporaba osebnih poznanstev, prijateljskih ali poslovnih, je ključnega pomena za vzpostavljanje zaupanja in zagotavljanja poslovnega sodelovanja v prihodnosti.

Da ne pomeni vedno "da"

Pogajanja so dolg proces in vključujejo določene elemente trgovanja. V mislih moramo imeti tudi, da mehiški poslovni sodelavci oblikujejo ponudbe in poslovne odločitve na osnovi prijateljskih odnosov, ki smo jih uspeli vzpostaviti. Pri pogajanjih se ne sme biti agresiven, ker to sogovorniki smatrajo kot nevljudno. Potrebno je upoštevati tudi, da komunikacija ni vedno zelo direktna: “da” ne pomeni vedno “da”.

Hierarhija in status v družbi sta številka ena

Hierarhija in družbeni status sta pomembna, zato so končne odločitve stvar vodilne osebe oziroma osebe z najvišjo avtoriteto. Kljub temu se spodbuja odprto komunikacijo vseh sodelujočih in se upošteva splošen dogovor, ki je bil sprejet med strankama.

Vnaprejšnji dogovor je obvezen, prav tako velik zalogaj vizitk

Sestanke je potrebno vnaprej dogovoriti ter potrditi, ko pridemo v Mehiko, in s sabo imeti večjo količino poslovnih vizitk.

Posli se sklepajo na poslovnem kosilu

Poslovna kosila so najboljši način za sklepanje poslov, kar potrjuje bolj družabni aspekt mehiške poslovne kulture, in pogosto trajajo po več ur.

Pozdravljanje in rokovanje

Med dvema moškima: moški se vedno rokujejo tako ob prihodu kot tudi odhodu. “Abrazo” ali objem je navada med prijatelji. Če se želite izogniti nesporazumom in nerodnim situacijam, pustite vašemu mehiškemu kolegu, da prvi da pobudo za objem. Če vas, medtem ko se rokujete, potegne k sebi, sledite njegovi iniciativi in ga z levo roko dva do tri krat potrepljajte po hrbtu. Med moškim in žensko: rokovanje ob prihodu in odhodu je primerno za situacijo. V primeru, da se ženska nagne proti vam, sledite njeni iniciativi in sledi naj rahel poljub na lice (poljub naj bo samo en).

Med žensko in žensko: rokovanje je primerno, vendar je dokaj verjetno, da si ženski izmenjata formalen poljub na lice ob prihodu in odhodu.
 
Obleke

Businessmen making handshake the city - business etiquette, congratulation, merger and acquisition concepts. FOTO: Shutterstock
Businessmen making handshake the city - business etiquette, congratulation, merger and acquisition concepts. FOTO: Shutterstock
Obvezni sta obleka in kravata. Edina izjema so mesta na obali Pacifika, kjer izredno zahtevna klima (vročina in vlažnost) dovoljujeta določena odstopanja od omenjenega. V predelih ob morju so dovoljene (formalne) kratke hlače in srajca s kratkimi rokavi. Čevlji morajo biti zaprti (sandali niso dovoljeni). Oblecite se lahkotno, a vseeno spoštljivo. Za neformalna srečanja (pikniki, poslovni izleti, ipd.) se oblecite priložnostno, vendar še vedno dokaj formalno.

Ne čudite se njihovi zamudi

Za razliko do evropskih običajev je čas v Mehiki relativno fleksibilen. Na neformalnih srečanjih ne pričakujte, da bodo gosti prišli točno, prav tako vaši gostitelji ne pričakujejo, da boste vi prišli točno. Vsaj polurna zamuda je vsakdanja na tovrstnih srečanjih. Na povabilu ne napišite zaključka srečanja.

Delovnik

Delovni čas je v večini mehiških kultur med 9. in 17. uro, lahko ga podaljšajo tudi do 19. ure. Sobote in nedelje so dela prosti dnevi. Takrat se zelo redko sklepajo posli, saj je ta čas namenjen družinam. 

Jezik – osnove španščine izkazujejo spoštovanje, ali pa vsaj da poleg pripeljete tolmača

Uradni jezik v Mehiki je španščina in običajno sestanki potekajo v španščini. Angleščina je dokaj razširjena, predvsem v poslovnih krogih in večina srednjih in višjih menedžerjev govori angleško. Pred sestankom je priporočljivo preveriti, ali vaši sogovorniki govorijo angleško in ali se strinjajo, da sestanek poteka v angleščini. Ne glede na to, da so vaši poslovni partnerji pripravljeni komunicirati v angleščini, je priporočljivo, da pokažete vsaj osnovno znanje španščine, če je to le mogoče. V primeru, da španščine ne govorite tekoče, je priporočljivo, da najamete tolmača, katerega pred sestankom seznanite s potekom sestanka in morebitno strokovno terminologijo.

Dokumenti izključno v španščini!

Vsa dokumentacija mora biti izrecno v španskem jeziku. To vključuje tržno literaturo, navodila za uporabo, garancije, ipd. Prav tako naj bo vsa dokumentacija, katero nameravate dati ali pustiti pri vašem poslovnem partnerju, v španščini. To ne bo pokazalo le tega, da vašega partnerja spoštujete, ampak tudi, da so vaše poslovne namere resne. Zakon veleva, da je vsa potrebna dokumentacija v primeru uvoza v državo v španskem jeziku, še posebno etikete. Veliko pošiljk je zadržanih na carini, ker etiketiranje ne zadostuje uvoznim predpisom.

Tabu teme

Politika, demonstracije. Slednje lahko pripeljejo celo do izgona iz države ali pripora.
 

Več iz rubrike