Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Panami (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Panamo.
Fotografija: Panama. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Panama. Foto: Shutterstock

Panama je država, kjer se najbolj približata dva oceana - Tihi ocean in Atlantik. Zaseda najožji del Srednje Amerike, zato je na tem območju tudi eden izmed najbolj impresivnih človeških konstrukcij - Panamski prekop. S stabilno vlado in maloštevilčnim prebivalstvom velja za eno najvarnejših držav Latinske Amerike. Zaradi Kanala in davčne jurisdikcije obstaja mednarodni interes za ohranjanje varnega okolja za naložbe po vsej državi.

Čeprav krčenje gozdov, dezertifikacija, onesnaževanje vode, slaba dostopnost do pitne vode in neustrezna kanalizacija ogrožajo okolje in zdravje Panamcev, je skupaj z razvito mednarodno industrijo bančništva in finančnih storitev prekopsko gospodarstvo pomagalo umestiti Panamo kot varno regionalno zatočišče. Ne samo, da je ostala stabilna demokracija, ampak je bila tudi najhitreje rastoče gospodarstvo v regiji in se danes uvršča med njene najrazvitejše države.

Panama deli svoje kopenske meje s Kolumbijo in Kostariko.

Država je zelo raznolika z gorami, deževnimi gozdovi, čudovitimi belimi peščenimi plažami in kar 1500 otoki. Darién Gap, ki se razprostira od mesta Panama do Kolumbije, se ponaša s približno 12 milijoni hektarjev deževnega gozda, vendar le malo Panamcev ali turistov obišče območje, ki je dostopno zgolj s čolnom.

Na območju Paname sta dve gorski verigi, ki potekata po njenem središču na vzhodu in zahodu. Ti razponi tvorijo celinsko ločnico, ki ločuje pacifiška pobočja od Karibov.

Volcán Barú (tudi Volcán de Chiriquí) je aktiven stratovulkan in najvišja gora v Panami. Visok je 3474 metrov.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Rastlinski in živalski svet

Prevladujejo mešani zimzeleni in listnati gozdovi, ki jih prekinjajo mangrovska močvirja, travniki, pridelki in grmičevje. Panama je dom več kot 10.000 rastlinskih vrst, vključno z več kot 1500 različnimi drevesnimi vrstami, 675 vrstami praproti in 1200 vrstami orhidej.

Sesalci, ki naseljujejo njeno pokrajino, so mravljinčnik, armadilo, netopir, koati, jelen, oposum, pekarij, rakun, tapir in številne vrste opic. Ob obalah so številni plazilci, zlasti aligatorji. Življenje ptic je bogato in se razlikuje glede na prisotnost selivcev. Cvet Svetega Duha (Peristeria elata) je bil 21. oktobra 1980 razglašen za nacionalno rožo Paname, zlata žaba pa je njena nacionalna žival. Njena živahna rumena barva opozarja potencialne plenilce na svojo strupenost.

Glavne reke v Panami so Rio Balsas, Rio Changuinola, Rio Chepo, Rio Chucunaque, Rio Indo, Rio San Pablo in Rio Santa Maria. Najvišja točka v Panami je Volcan Baru s 3475 metrov višine, ki se nahaja na zahodu blizu meje s Kostariko. Jezero Gatun je veliko sladkovodno umetno jezero, ki leži južno od Colóna v Panami. Predstavlja večji del Panamskega prekopa, ki prevaža ladje 33 kilometrov svojega tranzita čez Panamski preliv.

Panama. Foto: Shutterstock
Panama. Foto: Shutterstock

Za Panamo je značilno vroče in vlažno tropsko podnebje z dolgo deževno sezono od maja do januarja in kratko suho sezono od januarja do maja. Deževna sezona traja od maja do decembra in po ocenah prinese 250-700 milimetrov padavin po vsej državi. Najboljši čas za obisk je od januarja do sredine aprila. To je najbolj suh del leta in takrat je ta tropska država prikazana v svoji najbolj osupljivi obliki. Vendar pa je vredno razmisliti tudi o potovanju v Panamo v preostalem delu leta, ko lahko doživite lokalne dogodke in festivale.

Prebivalstvo

Njena površina je 75.517 kvadratnih kilometrov, ima pa 4,315 milijona prebivalcev. Krščanstvo je glavna religija v Panami (80,6 %), sledijo ji protestanti (10,4 %). Ustava priznava katolištvo kot vero večine državljanov, vendar ga ne označuje kot državno vero. Tukaj živi tudi 24.000 muslimanov. Prebivalstvo Paname predstavlja 70 % mesticev, 14 % Američanov in mešanih (zahodnoindijskih), 10 % belcev in 6 % Američanov.

Prevladujoča etnična skupina v Panami so mestici, ki so uradno ljudje mešane ameriške in evropske dediščine, etnična kategorija, ki se je najprej pojavila kot pomemben del družbe v španskem cesarstvu. Panama je dejansko dom približno 14 različnih jezikov, vključno s tistimi, ki jih govorijo domorodne skupine in priseljenske skupnosti. Sedem avtohtonih skupin v državi govori različna narečja. Najbolj prevladujoči sta kuna in ngobe - bugle. Uradni jezik je španščina, približno 14 % populacije pa govori tudi angleško. Valuta je ameriški dolar (USD), ki znaša 0,90 evra. Himna se imenuje »Himno Istmeño«, domena .pa.  Klicna številka se glasi +507, medtem ko je številka za nujno pomoč 911. Po srednjeevropskem časovnem pasu so šest ur za Slovenijo.

image_alt
Raziskava: Klorova baterija šestkrat bolj zmogljiva od litij-ionske

Glavno mesto je Panama City

Glavno mesto je Panama City, znano tudi preprosto kot Panama, ki je hkrati največje mesto države. Mesto se nahaja na pacifiškem vhodu v Panamski kanal v provinci Panama. Tukaj je politično in upravno središče države pa tudi središče za bančništvo in trgovino. 

Panama je neodvisnost od Kolumbije dosegla 3. novembra 1903. Na ta dan praznuje tudi dan neodvisnosti. Pred tem je bila skupaj s Kolumbijo pod Španijo do 28. novembra 1821.

S podporo ZDA se je odcepila od Kolumbije v letu 1903 in podpisala sporazum z ZDA, s čimer je bila omogočena gradnja Panamskega kanala med letoma 1904 in 1914.

Na dan, 7. septembra 1977, je podpisala sporazum, s katerim je bil leta 1999 dogovorjen prevzem celotnega nadzora nad Panamskim prekopom, ki je bil prej v upravljanju in pod nadzorom ZDA.

image_alt
Največja grožnja za naslednje generacije

Njen pravni sistem temelji na Ustavi, ki je bila razglašena 11. oktobra 1972 in je začela veljati istega dne. Spremenjena je bila v letih 1978, 1983, 1993, 1994 in nazadnje leta 2004.

Pravosodni sistem uporablja civilnopravni sistem, katerega sodniki pri svojih odločitvah niso vezani na sodni precedens. Sodniki se zanašajo na ustavo, ki ji sledijo zakoniki, zakoni in predpisi kot neposredni vir prava.

Politika Paname poteka v okviru predsedniške demokratične republike z večstrankarskim sistemom, kjer je predsednik hkrati vodja države in vlade. Izvršno oblast izvaja predsednik. Zakonodajno oblast ima državni zbor. Trenutni predsednik je Laurentino Cortizo.

Panama je članica številnih mednarodnih organizacij, vključno z Združenimi narodi, Organizacijo ameriških držav, Mednarodnim denarnim skladom, Svetovno banko, Mednarodno pomorsko organizacijo in Svetovno trgovinsko organizacijo.

Več iz rubrike