Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Kambodži (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Kambodžo.
Fotografija: Tempelj Angkor Wat v Kambodži. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Tempelj Angkor Wat v Kambodži. FOTO: Shutterstock

Država jugovzhodne Azije. Je naslednica nekdanjega hindujskega cesarstva. Kambodža ima velike zaloge vode, stara svetišča in zaseda prvo mesto na lestvici najprijaznejših držav na svetu. Če se želite pretvarjati, da ste Angelina Jolie/Lara Croft iz filma "Lara Croft: Tomb Raider" iz leta 2001, potem boste želeli obiskati tempelj Ta Prohm, ki je precej blizu Angkor Wata. 

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Finskem (1/5)

Kamboška zgodovina, najbolj znana po brutalni dobi Rdečih Kmerov v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in kasnejše državljanske vojne, zajema tako nekatere največje umetniške dosežke človeštva, kot tudi najbolj grozljiva dejanja. Od tropskih plaž, bujnih gozdov do starodavnih in trendovskih mest, postaja vse bolj priljubljena destinacija tako za popotnike z nahrbtniki kot za luksuzne turiste. Čeprav gospodarstvo trenutno sledi sistemu odprtega trga, je trenutno še vedno ena izmed najrevnejših držav na svetu.

Osnovne značilnosti države

Kambodža je država, ki se nahaja na jugovzhodnem delu polotoka Indokina v jugovzhodni Aziji. Na zahodu in severozahodu meji na Tajsko, na severovzhodu na Laos, na vzhodu in jugovzhodu na Vietnam in na jugozahodu na Tajski zaliv.

Nahaja se v tajskem zalivu, ki pokriva skupno površino 181.035 km2. Dviguje se na planoti Tibeta in se izliva v Južno Kitajsko morje, Mekong vstopi v Kambodžo iz Laosa pri slapovih Khone in teče na splošno proti jugu do meje z Vietnamom, na razdalji znotraj Kambodže približno 510 km. Ima obalo, dolgo 435 kilometrov, in pokriva območje, ocenjeno na med 17.791 km² in 18.477 km².

Za kamboško pokrajino je značilna nizka osrednja aluvialna nižina, ki je obdana z vzpetinami in nizkimi gorami, ki vključuje jezero Tonle Sap in zgornji tok delte reke Mekong.

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Najvišja točka države je gora Phnom Aural s 1771 metra višine v vzhodnem delu tega območja. Čeprav je velik del Kambodže močno gozdnat, je osrednje nižinsko območje pokrito z riževimi poljščinami in polji suhih pridelkov, kot so koruza in tobak, predeli visoke trave in trstičja ter redke gozdne površine.

Tukaj boste našli drevesa palm, gume, kokosa, kapoka, manga, banan in pomaranč ter visoko ostro travo savan. Ptice, vključno z žerjavi, fazani in divjimi racami, ter sesalci, kot so sloni, divji voli, panterji in medvedi, so v izobilju po vsej državi. Romduol je postal nacionalna roža leta 2005 z razglasitvijo kraljevega odloka s strani kralja Sihamonija. Kouprey je nacionalna žival države in je vrsta divjega goveda, endemičnega za Kambodžo.

Reka Mekong je najdaljša reka v jugovzhodni Aziji. Tonle Sap je največje sladkovodno jezero v jugovzhodni Aziji in eden najbolj raznolikih in produktivnih ekosistemov na svetu, ki ga je UNESCO leta 1997 zaradi velike biotske raznovrstnosti razglasil za biosferni rezervat.

V Kambodži, državi jugovzhodne Azije s pogledom na Tajski zaliv, je podnebje tropsko, vroče vse leto, z deževno sezono od maja do sredine novembra zaradi močnega južnega vetra. Najboljši čas za obisk Kambodže je med novembrom in majem, ko je v državi malo padavin in so še vedno visoke temperature. Vendar pa je podnebje na splošno vroče in vlažno skozi vse leto.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Japonskem (1/5)

Prebivalstvo in jezik

Njena površina je 181.035 km² in ima 16,72 milijona  prebivalcev. Kambodža je pretežno budistična, pri čemer je 80 % prebivalstva Theravada budistov, 1 % kristjanov, večina preostalega prebivalstva pa sledi islamu, ateizmu ali plemenskemu animizmu ter veri Baha'i. Največja etnična skupina v Kambodži so Kmeri, ki jih sestavlja približno 90 % celotnega prebivalstva in v glavnem naseljujejo nižinsko pod regijo Mekong in osrednje ravnice.

Sledijo jim Vietnamci (5 %), preostanek pa so Kitajci, Čami (večinoma muslimani) in avtohtone etnične skupine, ki se včasih imenujejo kmerski loeu. Kmerski jezik oziroma kmerščina je nacionalni jezik Kambodže in del tako imenovane mon-kmerske družine jezikov, ki se govorijo na velikem območju celinske jugovzhodne Azije, vendar večina prebivalstva govori tudi francosko in nekateri starejši ljudje ga lahko razumejo kot drugi jezik in je tudi učni jezik v nekaterih šolah in univerzah, ki jih financira francoska vlada.

Na predelih, kjer sta strnjeni tajska in vietnamska manjšina, sta uradna jezika tudi tajščina in vietnamščina. V Kambodži sicer govorijo 5 jezikov. Medtem ko se v Kambodži pogosto govori angleško, je večina prebivalstva ne govori. Imajo 6 narečnih skupin: Battambang, Phnom Phen, Khmer Surin (severna kmerščina), Khmer Krom (južna kmerščina), Cardamom Khmer (zahodna kmerščina) in Khmer Khe. Približno 79 % Kmerov zna brati kamboščino.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Ukrajini (1/5)

Ustavna monarhija

Valuta je kamboški riel (KHR) in je 0,00023 evra. Himna se imenuje » Nokoreach«, domena pa .kh. Klicna številka je +855, številka za nujne primere pa 119 za policijo. Po srednje evropskem časovnem pasu so pet ur pred Slovenijo.

Phnom Penh je največje in najbolj naseljeno mesto v Kambodži, ki je tudi glavno mesto istoimenske občine in same države. Je pomemben globalni in turistični kraj. Samo mesto slovi po tradicionalni kmerski in francoski arhitekturi ter po prijaznih meščanih. Je tudi gospodarskopolitično in kulturno središče države.

Phnom Penh je največje in najbolj naseljeno mesto v Kambodži. Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP
Phnom Penh je največje in najbolj naseljeno mesto v Kambodži. Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Od 9. do 15. stoletja je na prostoru Kambodže obstajalo Kmersko Carstvo, katerega glavno mesto in središče je bilo mesto Angkor. Vladanje Kmerov v Kambodži je označeno kot eno najbolj krvavih vladavin v zgodovini človeštva. V času komunističnega režima (1975 – 1979) so zagrešili genocid, v katerem je umrlo več kot dva milijona ljudi, kar je srhljivih petnajst do dvajset odstotkov celotne populacije.

Brez obdobja tranzicije, dobesedno čez noč, so se izpraznila mesta, izobraženci so postali poljedelci in narod se je prelevil v nacijo sužnjev. Prava cena genocida ne bo nikoli znana. Še danes popotnika čakajo minska polja in šokantno število invalidnega prebivalstva.

Pravni sistem temelji na Ustavi iz 24. septembra 1993, s katero se je uradno ustanovila Kraljevina Kambodža. Ustava je najvišji zakon.

Kamboški pravni sistem v veliki meri temelji na francoskem civilnopravnem sistemu in temelji na statutu. Pravni sistem se je v času francoske kolonizacije od 1863 do 1953 in do leta 1975 razvil iz nenapisanega običajnega prava, ki je prevladovalo v času Angkorja, do statutarnega prava.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Avstraliji (1/5)

Kambodža je ustavna monarhija, kar pomeni, da kralj kraljuje, vendar ne vlada. Kralj je uradno vodja države in je simbol enotnosti in trajnosti naroda, predsednik vlade pa vodja vlade. Ima izvoljeno parlamentarno vlado. Od leta 2004 je kralj Norodom Sihamoni.

Kambodža je članica FAO, IMF, Interpola, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, WHO, itd. Ima tudi članstvo v Združenju držav jugovzhodne Azije (ASEAN), Svetovni banki (WB), Azijski razvojni banki (ADB), Mednarodni organizaciji dela (ILO) in Svetovni trgovinski organizaciji (STO).

Več iz rubrike