Odpiramo vrata tujine: Čile; kultura in poslovni bonton (5/5)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo zadnjega o Čilu.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Poslovni bonton


Čile je država, polna presenečenj, od svoje narave do svoje kulture.

Čeprav je čilska kultura nekoliko bolj formalna, so Čilenci po naravi prijazni. Ne marajo arogantnosti, zato bodite ponižni in prijazni do njih, tako kot bodo oni do vas.
 
Oblačila

Oblecite se konzervativno. Ženske naj običajno nosijo krila ali obleke, moški pa temne elegantne hlače.

Bonton za mizo

FOTO: GettyImages
FOTO: GettyImages
Ne sedite za mizo, dokler vam ne povedo, kje naj sedite. Ženske bodo prve, ki bodo sedele za mizo pred moškimi.
V Čilu se nič ne je z rokami.

Vljudnost za mizo je v Čilu nekoliko bolj formalna kot v drugih južnoameriških državah. Zato tam niti krompirčka ne jedo z rokami, temveč s priborom. Ne začnite jesti, dokler hostesa ne povabi vseh za mizo. Ko končate, postavite krožnik na rob mize. Poskusite pojesti vse s krožnika, sicer bo gostiteljica mislila, da je hrana slaba. Ne začnite piti, dokler nekdo ne nazdravi. Najpogostejša zdravica je označena samo s "Salud!" Med nazdravljanjem se ozrite proti osebi, ki nazdravlja. Med točenjem vina v kozarce ne uporabljajte leve roke.

Nasveti
 • Pustite 10 % -15 % napitnine v barih in restavracijah.
 • Dajanje in prejemanje daril:
 • Ne dajajte črnih ali vijoličnih cvetov in rumenih vrtnic.
 • Škarij ali nožev ne podarjajte. Te vrste daril kažejo na razhod.
 • Odprite darilo po prejemu.
Pozdravi

Ko nekoga srečate, se morate z njim rokovati, stiskanje mora biti močno, skupaj z očesnim stikom in nasmehom.
V Čilu velja tradicija, da se nekatere ženske ne marajo rokovati z moškimi. Čeprav je tovrstno vedenje v današnjem času vse manj pogosto, imejte to v mislih.

Obiski

Pošljite rože vnaprej osebi, ki jo obiščete in s seboj prinesite sladico ali vino.

Druženje in pogovor

Bodite vedno prijazni, saj Čilenci ne marajo arogance.

Jezik

Upoštevajte, da večina Čilencev govori in razume angleško.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Ker je angleščina razširjen jezik in ker so Čilenci tako prijazni, v primeru, da  kdaj dvomite, kaj storiti in kako se obnašati, samo vprašajte! Poskusite se obnašati čim bolj konzervativno in imeli boste varno in čudovito potovanje.

Tudi če govorite špansko, bodo domačini takoj prepoznali, da ste tujec, zaradi izrazitega naglasa. Zato ne bodite užaljeni , če vas imenujejo "gringo" (tujec), večino tujcev imenujejo tako in ni mišljeno kot žaljivka.

Tabu teme

Čilenci so še vedno občutljivi na čas, ko so izgubili del Patagonije, v obdobju, ko so sicer dobili vojno proti Peruju in Boliviji. V večini ne bodo užaljeni, če jih povprašate o tem obdobju, nikakor pa ne govorite, da podpirate Peru ali Bolivijo, v prizadevanjih za ponovno pridobitev takrat izgubljenega ozemlja.

Pri razpravi o politiki bodite zelo previdni. Ne omenjajte obdobja diktature generala Pinocheta, če ni res nujno. Na to obdobje so Čilenci zelo občutljivi, saj je takrat umrlo, je izginilo, ali bilo mučenih veliko njihovih sodržavljanov ali sorodnikov.
 

Poslovne navade pri potovanju v Čile, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom


Državni prazniki in dela prosti dnevi v Čilu:
 1. Dan device Karmen (16. 7). Ta dan v Čilu je zelo hrupen, saj se več kot 200 tisoč ljudi spušča iz gorskih predelov na obalo v Tirani v bližini mesta Iquique.
 2. Vzpon na Devico Marijo (15. 8). Na ta dan Čilenci prinesejo v cerkve in kapele plod prve žetve. Naslednji dan so božanske storitve in gledališke predstave.
 3. Državni dan evangeličnih in protestantskih cerkva (31. 10). Verniki, približno 20% prebivalstva, jih praznujejo po tradiciji svojih cerkva.
 4. Brezmadežno spoznavanje Device Marije (8. 12). Ta dan je zelo pomemben za številne vernike. Ljudje različnih veroizpovedi se zberejo v skoraj vseh cerkvah države.
 5. Kristusov rojstni dan, božič (25. 12).
 6. Novo leto (1. 1) V mestu Talca poteka slovesna cerkvena maša , po kateri  se odide na pokopališče.
 7. Februarja Čileanci organizirajo glasbeni festival v mestu Viña del Mar. 
 8. Po festivalu glasbe na severu države se odpre Carnaval Andino Con la Fuersa del Sol .
 9. Nič manj zanimivi festival poteka v januarju v Santiagu - "Santiago za tisoče" . Posvečen je gledališki umetnosti.
 10. Dan neodvisnosti (18. 18.) 
Priporočena dnevnica znaša: 50 USD

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: 220 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

Vstop v državo:  za vstop v državo do 90 dni slovenski državljani ne potrebujejo vizuma. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj za čas trajanja potovanja po Čilu. Ob vstopu v državo, boste prejeli turistično kartico, ki jo boste morali izpolniti, preden vam odobrijo vstop v državo za do 90 dni. Kartico pazljivo shranite, saj jo boste morali oddati cariniku ob izstopu iz države, brez nje vam lahko onemogočijo izstop. Prav tako morate biti pozorni na to, da vam oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi.
 
Koristne informacije: Svetuje se previdnost in izogibanje protestov in demonstracij. Priporoča se cepljenje proti tetanusu in hepatitisu A. Obveznih cepljenj ni.
 

Nekaj osnovnih besednih zvez

 • ¿Cómo estái? – čilska različica fraze ¿Cómo estás? Prijatelji pogosto na koncu fraze dodajo weón (norec).
 • Pololo/a – pomeni preprosto fant oz. punca.
 • Copete – splošni izraz za alkohol.
 • Carretear – v Čilu izraz pomeni zabavati se. Lahko gre za bolj umirjeno druženje s prijatelji ali pa divjo zabavo.
 • Estar arriba de la pelota – v dobesednem prevodu fraza pomeni biti nad žogo, v prenesem pomenu pa označuje pijanega človeka.
 • Chuparse los bigotes – dobesedno lizati brke, v prenesem pomenu pa frazo uporabimo, ko opisujemo zelo okusno hrano.
 • Cuico – oseba visokega socialno-ekonomskega statusa, ki je po navadi domišljava in politično konservativna.
 • Filete – osnovni pomen je zrezek, pri Čilencih po pomeni tudi super.
 • ¿Cachái? (tudi cachay) – glagol cachar (v Čilu pomeni razumeti) po vsej verjetnosti izvira iz angleške besede catch (ujeti, razumeti). V Čilu se večinoma uporablja na koncu vprašanja.
 • Pega – čilska beseda za službo, tudi pisarno.


Kultura 

Ko govorimo o čilski kulturi, moramo zagotovo najprej omeniti pesnika Pabla Nerudo. Eden najbolj znanih svetovnih pesnikov je dobitnik Nobelove nagrade za literaturo leta 1971, leta 1950 je prejel tudi Nobelovo nagrado za mir. Neruda je najbolj znan po delih Twenty Love Poems, Song of Despair in Canto General.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Nerudi so posvečeni trije muzeji po državi: La Chascona v Santiagu, La Sebastiana v Valparaísu in Casa de Isla Negra na Isla Negra, kjer je tudi pokopan.

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih v Čilu nikakor ne smete izpustiti:

Najbolj primeren čas za obisk: Čile je zelo razpotegnjena država, zato se najprimernejši čas za obisk razlikuje, glede na to, na kateri konec države bi se radi odpravili. Za popotnike, ki obiščejo Patagonijo na jugu Čila, je najboljši čas od oktobra do marca, ko na južni strani ekvatorja nastopi poletje. Santiago, Centralna dolina in Atacama so primerni za obisk skozi celo leto, saj lahko v vsakem letnem času počnemo vrsto aktivnosti. Julij in avgust sta najbolj priljubljena meseca za obisk gora okoli Santiaga, ko si lahko privoščite smuko na tamkajšnjih smučiščih. Aprila, ko začne odpadati jesensko listje, pa je še posebej primeren čas za obisk vinogradniških pokrajin v Čilu.
 1. Santiago de Chile: Santiago de Chile, ali skrajšano samo Santiago, je glavno mesto in gospodarsko središče Čila. S svojimi muzeji, prireditvami, gledališči, restavracijami, bari in drugimi zabavnimi in kulturnimi možnostmi, je ne le politično, ampak tudi kulturno središče države. Leži v središču države, oziroma nekje na polovici te dolge države in zato predstavlja odlično izhodiščno točka za njeno nadaljnje raziskovanje. Zaradi bližine tako gora kot Tihega oceana, je mogoče tako smučati na bližnjih Andih, kot tudi uživati na plaži, vse v istem dnevu.
   
 2. Santa Cruz, Čile: V dolini Colchagua, približno 120 km južno od Santiaga se nahaja mesto Santa Cruz, ki ima nekaj več kot 30 tisoč prebivalcev. Santa Cruz je najbolj znano po zelo dobro ohranjeni kolonialni arhitekturi. Najbolj znane turistične znamenitosti se nahajajo v Plaza de Armas, med najbolj obiskanimi pa sta cerkev Santa Cruz in Carillon Clock. Veliko obiskovalcev se odloči za ogled vinogradov z vlakom (Wine Train vineyard ), zanimiva pa sta tudi muzej Colchagua (Museum of Colchagua) in igralnica Colchagua.
   
 3. Valparaiso: Valparaiso je obmorsko mesto, ki je preprosto nekaj posebnega in vas bo zagotovo očaralo. Leži ob obali Tihega oceana, nekaj manj kot dve uri vožnje iz glavnega mesta. Množica gričev, stopnic, strmih ulic in nešteto dvorcev dajejo mestu edinstveno podobo. V vsaki od zavitih uličic, ki se prepletejo kot labirint lahko naletite na velike in raznobarvne grafite, ki dajejo mestu poseben utrip, ki ga najbolje lahko občutite ponoči. Kljub temu pa gre za pristaniško mesto, ki se ga še vedno drži tudi sloves nekoliko nevarnega mesta, čeprav se v zadnjem obdobju veliko posvečajo varnosti, predvsem na glavnih turističnih točkah.
   
 4. Puerto Varas: Mesto znano tudi pod vzdevkom mesto vrtnic (La ciudad de las rosas) se nahaja v južni polovici Čila. Prečudovito naravno okolje je najpogostejši razlog za obisk tega slikovitega mesta. Mesto je nastalo na obrobju jezera Llanquihue, ki je drugo največje jezero v Čilu, le nekaj kilometrov oddaljen pa je tudi vulkan Osorno. V neposredni bližini se nahajajo gore z vrhovi kot sta Mt. Calbuco and Mt. Tronador ter jezero Todos los Santos in slap Petrohué. Gozdovi in narodni parki v okolici ponujajo neskončno možnosti za šport na prostem, vse od ribolova do smučanja.
   
 5. Puerto Natales: Nekdaj skromno ribiško pristanišče v Patagoniji, je postalo pravi raj za pohodnike in ljubitelje gora. Prodajalce preje so zamenjali razni butiki in trgovine s pohodniško opremo, po celem mestu pa lahko najdete tudi več lokacij kjer lahko poizkusite njihova vina in piva. Mesto živi od turizma, kjer prav vsak najde nekaj za svoj okus, saj ponudba zajema vse od najbolj prestižnih hotelov do majhnih penzionov. Kljub skoraj konstantnemu roju poletnih obiskovalcev, pa mesto še vedno ohranja počasen tempo življenja, kakršen je za Patagonijo značilen.
   
 6. Easter Island: Velikonočni otoki so v resnici le en otok, ki se nahaja v Pacifiškem oceanu in je od celinskega dela Čila oddaljen kar 3600 km. Najbolj znani so velikanski kipi glav, imenovani moai. Kamnite skulpture je najverjetneje ustvarilo ljudstvo Rapa Nui. Leta 1995 je UNESCO Velikonočne otoke uvrstil na seznam zavarovane svetovne dediščine (World Heritage Site).
   
 7. San Pedro de Atacama:Kraj leži na nadmorski višini 2,407 m, zato raje vnaprej načrtujete kakšen dodatni dan za aklimatizacijo. San Pedro de Atacama ponuja pester izbor aktivnosti od trekinga, plezanja, amaterske astronomije celo do bordanja po puščavskem pesku. Neverjetna puščavska pokrajina in pogled na bližnji vulkan Licancabur, sta zagotovo dovolj velik razlog, zakaj je San Pedro de Atacama, najbolj popularna destinacija v severnem delu Čila.
   
 8. Pucon:Pucón leži ob obrobju jezera Villarrica, v bližini istoimenskega vulkana (Villarrica volcano). Če imate radi adrenalinske športe, bo to zagotovo kraj za vas. Od različnih vodnih športov kot sta rafting in spuščanje s kajaki do pohodništva, smučanja in deskanja na snegu. V bližnjih gozdnatih dolinah lahko najdete številne naravne izvire tople vode.
   
 9. Lahko pa se odpravite tudi v Lunino dolino, za katero NASA pravi, da najbolj spominja na Mars, zato tam pogosto izvaja svoje priprave.
Pisane zgradbe na gričih mesta Unescove svetovne dediščine Valparaiso v Čilu. FOTO: Shutterstock
Pisane zgradbe na gričih mesta Unescove svetovne dediščine Valparaiso v Čilu. FOTO: Shutterstock


    ZANIMIVOSTI:
 • Angleščina je splošno razširjena v večjih mestih, še posebej v glavnem mestu Santiago. Ker je angleščina tudi obvezni jezik v šoli, vse več ljudi razume angleško, še posebej mladih.
   
 • Skupaj z Mehiko in Argentino, Čile še naprej raste kot ciljna destinacija za študij v tujini. Nič nenavadnega ni, če boste našli skupine evropskih in severnoameriških študentov španskega jezika in kulture na eni od številnih cenjenih univerz v državi. Med najbolj znane univerze sodijo tiste v Santiagu, Valparaisu in v južnem Čilu.
   
 • Čile ima odlične zdravstvene standardepo vsej državi, še boljši pa so v zasebnem zdravstvu. Nujna zdravstvena oskrba je na voljo vsem, ne glede na njihov pravni status ali državljanstvo, vendar pa bodo od vas zahtevali mednarodno zdravstveno zavarovanje. Če potrebujete zdravniško pomoč in ne govorite špansko, je priporočljivo, da se obrnete na zasebne bolnišnice, saj je v javnih zdravstvenih zavodih jezik sporazumevanja skoraj izključno le španščina.
   
 • Voda iz pipe je pitna.
   
 • Čile ima precej dobro razvit letalski promet. Zaradi oblike države pa se vam lahko zgodi da boste morali med destinacijami večkrat presedati, kar vam lahko precej podaljša potovanje. Letalske karte za notranje lete bodo verjetno cenejše, če jih boste rezervirali že pred prihodom v državo.
   
 • Čeprav je železniško omrežje v Čilu le senca tistega, kar je nekoč bilo, potniški vlaki še vedno vozijo na relaciji Santiago, Chillán, Talca in Constitución. Ves potniški železniški prevoz upravlja Trenes Metropolitanos.
   
 • Metro je odličen način za potovanje po mestu v Santiagu in Valparaísu. Plačate le ob vstopu na metro, potem pa lahko neomejeno presedate med linijami.
   
 • Najem avtomobilov je na voljo v vseh večjih mestih, ne pa tudi v manjših krajih. Običajno je za najem avtomobila potrebna kreditna kartica, veljavno vozniško dovoljenje in potni list, vse troje izdano na isto ime.
   
 • Če le imate možnost se izogibajte prometnim konicam med 07: 00-09: 00 in 17: 00-20: 00. Večina cest, ki povezuje večje kraje je cestninjenjih, vendar pa ne sprejemajo kreditnih kartic, zato imejte pri sebi vedno nekaj denarja. So pa te ceste večinoma v dobrem stanju in lepo vzdrževane.
   
 • Za potovanje med mesti je avtobus pogosto najcenejši. Lokalni avtobusi se sicer na poti večkrat ustavijo, ker bo nekoliko podaljšalo čas potovanja, lahko pa vprašate za direktno povezavo. Največji avtobusni podjetji sta Turbus in Pullman, ki pokrivata večino mest v državi.
   
 • Kakovostni razred avtobusov je zelo različen. "Cama" (postelja) so izredno udobni sedeži, ki so tudi nekoliko dražji, "semi-cama" (pol postelja), so sedeži, ki se lahko nekoliko prilagodijo za bolj udoben položaj, tu pa so še tako imenovani « ejecutivo«  oz. navadni avtobusni sedeži.
   
 • Dober in še cenejši način potovanja so manjši lokalni avtobusi imenovani Micros. Za potovanje z »microm« boste potrebovali kartico BIP, ki jo lahko kupite na katerikoli metro postaji, v večini supermarketov in v nekaterih trgovinah. Kartico potrebujete tudi za prevoz z metrojem.
   
 • »Colectivo« je še en način prevoza med mesti in po mestih. Gre za nekakšno mešanico med »microm« in taksijem, s tem da so cene podobne kot pri prevozu z »microm«. Večkrat so v uporabi za manjše razdalje, z njimi pa boste zaželeno pot zagotovo opravili hitreje kot z avtobusom, predvsem pa bolj udobno.
   
 • Štopanje v Čilu je precej pogosta praksa, predvsem med turisti in mladimi Čilenci.
   
 • Obstajajo tudi portali za izmenjavo prevozov kot je »Rides«, ki vam omogočajo nekoliko bolj predvidljiv in varen način potovanja po državi.
   
 • Mesečni stroški štiričlanske družine brez vključene najemnine znašajo 2.022,12 € (1.767.132,30CL $) 
   
 • Ocenjeni mesečni stroški samske osebe znašajo 579,47 € (506.398,50CL $) brez najemnine.
   
 • Indeks življenjskih stroškov v Santiagu je za 15,18 % nižji kot v Ljubljani .
   
 • Najemnina v Santiagu je v povprečju za 27,97 % nižja kot v Ljubljani.
   
 • Santiago ima najcenejšo začetno taksi tarifo na svetu
   
 • Tu so šole izjemno drage
   
 • Santiago za počitnice ni poceni, in to milo rečeno. Kakovost hrane je na nizki ravni
   
 • V Čilu Čilenec srednjega razreda živi življenjski slog revnega Evropejca. Višji sloj pa živi življenjski slog Evropejca srednjega razreda, predvsem zato, ker so storitve, kot sta kakovostno izobraževanje in zdravstvena oskrba zasebne narave in drage.
   
 • Večina ljudi je pismenih (96 %), obvezno šolanje traja približno 14 let
   
 • Čilenci tudi zelo radi jemljejo kredite in plačujejo po obrokih, zato ne bodite presenečeni, če vas bo pri plačilu s kartico POS terminal vprašal po “CUOTAS“. S tem je mišljeno, na koliko obrokov želite razdeliti svoje plačilo
   
 • WC papirja se ne meče v stranišče ampak v koš za smeti. To velja za celo Južno Ameriko. To v glavnem zato, ker so cevi so ozke in ne požirajo dobro.
   
 • signal je v Čilu bolj slab. Telefon dobro lovi v večjih mestih, na podeželju pa ste večino časa brez signala.
   
 • V Čile ni dovoljen vnos nobene sveže hrane. To velja za vsako prečkanje meje, ne glede na to ali pridete iz sosednje države (Argentina, Bolivija, Peru), čilskih otokov (Velikonočni otok) ali pa z letalom z druge celine. Vedno bodo vse pregledali. Prepovedan je vnos sadja in zelenjave, oreščkov in semen, mesa, klobas, sira in mlečnih izdelkov, jajc, medu.  
   
 • Če so stvari originalno vakuumsko pakirane in z etiketo, se načeloma smejo prinesti v državo. Med take se denimo uvrščajo marmelada, ribe v konzervi, ipd.

  Panoramski pogled na Santiago s Cerro San Cristobala, Čile. FOTO: Shutterstock
  Panoramski pogled na Santiago s Cerro San Cristobala, Čile. FOTO: Shutterstock

   
 • Zelo pomembno: Na meji boste ob vstopu dobili t.i. »Immigration form«. To je dokument z vprašanji o namenu vašega obiska in o stvareh, ki jih nosite s seboj. Tam je med drugim tudi vprašanje, če imate s seboj kaj hrane. Če imate karkoli hrane, tudi  tisto, ki bi morala biti dovoljena, je smiselno odkljukati “DA, imam“. S tem se zavarujete pred plačilom kazni, saj ste hrano prijavili. Torej, tudi če najdejo kaj prepovedanega, vam to samo zasežejo. Če boste odkljukali “NE, nimam ničesar”, potem pa bodo nekaj našli, boste plačali kar zajetno kazen.
   
 • Za darilo lahko v vseh trgovinah kupite steklenico čilskega vina. Čeprav lahko v državi skoraj na vsakem koraku najdete kokine liste ali kokin čaj, pa tega raje ne kupujte za seboj, saj imate ob prihodu v drugo oziroma v domačo državo lahko zaradi tega velike težave na meji, saj so ti produkti večinoma ilegalni.
   
 • Za razliko od drugih latinskoameriških držav, je v Čilu prepovedano pitje alkohola na javnih površinah (na ulicah, v parkih, ipd.). Zakonodaja omejuje tudi prodajalce, zato je prepovedano prodaja alkoholnih pijač med 3.00 in 9.00. uro.

 

Več iz rubrike