Odpiramo vrata tujine: Čile; aktualno stanje, cene in življenje (4/5)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo četrtega od petih o Čilu, ki bodo objavljeni vsak dan do petka ob 12. uri.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije


V Čile se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom

Največje letališče v Čilu je Arturo Merino Benítez International Airport (SCL), oziroma pogosto imenovano letališče Santiago. Je eno najpomembnejših letališč, za povezovanje Oceanije in Latinske Amerike.

Letalske družbe, ki letijo na letališče v Santiagu so: LAN Airlines, Aeromexico, Aerolíneas Argentinas, Air Canada, Air France, American Airlines, Avianca, BQB Líneas Aéreas, British Airways, Copa Airlines, Delta, Gol Airlines, Iberia, KLM, Lufthansa, PAL Airlines, Qantas, Sky Airlines, TAM Airlines, United Airlines.

Za vstop v Čile ne potrebujete vizuma do bivanja 90 dni, boste pa morali izpolniti obrazec Immigration form. Foto: osebni arhiv
Za vstop v Čile ne potrebujete vizuma do bivanja 90 dni, boste pa morali izpolniti obrazec Immigration form. Foto: osebni arhiv
Druga mednarodna letališča v državi so še v mestih Arica, Iquique, Antofagasta, Concepción, Puerto Montt in Punta Arenas. LAN Airlines je največji državni prevoznik, ki edini leti tudi na Velikonočne otoke, do tja pa lahko pridete le iz Santiaga.

Z avtobusom

Je način vstopa v Čile. Vsakodnevno lahko najdete povezave med Čilom in Argentino, nekajkrat tedensko vozijo avtobusi celo direktno iz Buenos Airesa do Santiaga.

Vendar pa je vožnja z avtobusi lahko velikokrat precej neudobna, saj so ceste, ki povezujejo Čile z Bolivijo in Perujem v precej slabem stanju. Prav tako bodite pozorni, če boste prečkali mejo med Argentino in Čilom, saj boste ob tem prečkali Ande, kar pomeni, da se lahko povzpnete tudi na višino do 4000 metrov. V zimskem času (med junijem in avgustom), se lahko večkrat zgodi, da gorske ceste niso prevozne.

Z avtom

Ceste, ki povezujejo Čile s sosednjimi državami so večinoma precej slabe, velik del jih poteka na precejšni višini skozi Ande, ki v veliki večini obdajajo državo. Mejo med Perujem in Čilom pa je mogoče prečkati tudi s taksijem. Veliko taksi služb vas bo prepeljalo med 50 kilometrov oddaljenima obmejnima mestoma Tacna (Peru) in Arica (Čile).
 

Prehajanje meja in potovanja v in iz Čila


Čile ima trenutno v veljavi omejitve za vstop. Za vstop je potrebno imeti:
  • negativen PCR test (star največ 72 ur);
  • opraviti 10-dnevno karanteno (ta se lahko prekine z negativnim testom 7. dan);
  • izpolniti zdravniško spričevalo;
  • zdravstveno zavarovanje (kritje vsaj 30.000 USD) in
  • izpolnjevati formular, s katerim se spremlja počutje prvih 14 dni ob vstopu v državo.
Čile je na seznamu Slovenije na rdeči listi, kar pomeni ob vstopu 10 – dnevna karantena ali negativni PCR test.

Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Test mora biti opravljen po metodi PCR v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH, in ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Test se lahko opravi tudi s hitrim antigenskim testom v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa.
Vir:  gov.si
 

Aktualne omejitve v Čilu


V veljavi so ukrepi za zajezitev covida-19 v državi (Paso a Paso), ki se razlikujejo med regijami in se redno spreminjajo.
Vir: gov. si

SPLOŠNO OPOZORILO
Težave z Indijanci, za katere je v glavnem krivo njihovo nezadovoljstvo, zatiranje njihovih pravic in vsesplošno napeti odnosi z oblastjo. V osrednjem-južnem delu živijo Indijanci Mapuche, na severu pa so Quechua, Aymara in Atacameño Indijanci. Sami Indijanci niso slabi ljudje, težava je njihova deprivilegirana pozicija v družbi oz. v državi. Ker so jezni na državo, se včasih zgodi, da svojo jezo stresejo tudi na nič hudega sluteče turiste, ki jih lahko oropajo ali pretepejo. Od mest je daleč najbolj nevarna Calama na severu Čila, na podeželju na jugu pa se občasno dogajajo napadi na kolesarje.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Od 18. oktobra 2020 dnevno potekajo večje demonstracije po Čilu. Zaradi protestov prihaja do incidentov in do motenj potovanj v mestih, kot so Santiago de Chile, Temuco, Iquique, Conception in Rancagua. Obstajajo poročila o obsežnejših protestih v nekaterih predelih mest Punta Arenas, Santiago, Viña del Mar, Arica, Puerto Montt, Valparaiso, Antofagasta in Iquique.

Policija se zaradi aktualne situacije lahko odziva na prijavo incidentov ali kraj počasnejše kot običajno. V Santiagu protesti potekajo v okolici trga Plaza Italia in pred predsedniško palačo La Moneda in v mestnih predelih Las Condes, Providencia, Puente Alto, La Maipu, Cisterna in Vitacuri. Prihaja tudi do cestnih zapor in barikad v okolici Santiaga na večjih cestah in mestnih vpadnicah.

Svetujemo, da brezpogojno upoštevate navodila in nasvete lokalnih oblasti in pozorno spremljate poročanje lokalnih medijev ter se izogibajte predelom, kjer potekajo protesti in demonstracije.

V skladu s čilskim pravom se lahko tuje državljane, ki obiskujejo ali živijo v Čilu, deportira zaradi sodelovanja v protestih in demonstracijah.

Vsa javna prevozna sredstva v Santiagu de Chile – vključno s podzemno železnico in avtobusi delujejo v omejenem obsegu.  Javni prevoz lahko deluje v omejenem obsegu tudi v drugih mestih po državi. Nekatere banke, nakupovalni centri, lekarne in supermarketi obratujejo s skrajšanim delovnim časom.

Še vedno lahko prihaja do zamud in odpovedi notranjih in mednarodnih letov, zato se o statusu vašega poleta pred odhodom pozanimajte pri svoji letalski družbi. Če potujete na letališče, se pred potovanjem posvetujte s prevoznim podjetjem in si zagotovite dodaten čas za pot.

Nekateri kopenski mejni prehodi med Čilom in sosednjimi državami Argentino, Bolivijo in Perujem so trenutno ponoči zaprti. Če nameravate prečkati katero koli kopensko mejno točko, se pred potovanjem posvetujte s pristojnimi organi.

Zaradi obstoja mikro kriminalitete, popotnikom, ki potujejo v Čile svetujemo, da so pozorni  na glavnih turističnih točkah / krajih, še posebno v nekaterih mestnih četrtih Santiaga, San Pedra de Atacama in Pucona, tako podnevi kot ponoči (mestne četrti v mestih Suecia, Bellavista, Providencia in Santiago); v mestu Valparaiso in v nekoliko manjši meri v mestu Viña del Mar pogosto prihaja do kraj, ki so lahko tudi nasilne. Najpogostejši obliki kriminalnih dejanj sta kraja s pomočjo odvračanja pozornosti, kraja torb in žeparjenje.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
S sabo ne nosite večjih količin denarja, dragega nakita ali dragih ur. Potni list pustite v hotelskem sefu in s sabo ves čas nosite fotokopijo potnega lista. Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in če je možno se izogibajte bankomatom, ki so postavljeni na ulici in raje uporabljajte bankomate, ki so nameščeni znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

Eksplozije zemeljskih min večinoma prizadenejo živino in krajane, ki prečkajo mejo zunaj uradnih mejnih prehodov. Večina minskih polj je v bližini meje s Perujem in Bolivijo na severu Čila (regije XV, I in II) in na meji z Argentino na jugu (regija XII). Čeprav je večina minskih polj označenih, so nekatere oznake in ograje stare in poškodovane, zato jih je težko opaziti. Nekaj minskih polj sega prav do avtoceste. Svetujemo, da pred potovanjem preverite pri lokalnih oblasteh, katere poti in ceste so varne.
Vir: gov.si
 

Varnost

Čile naj bi veljal za najbolj varno državo v Južni Ameriki, a vseeno to ni Slovenija in kriminal se dogaja. Imajo predvsem dve težavi: žeparstvo v večjih mestih ter napadi Indijancev na podeželju.

Žeparji in tatovi še posebej prežijo na turiste v večjih mestih, kot sta Santiago in Valparaiso, čeprav je stopnja tatvin nižja od večine velikih južnoameriških mest. Pogosti so tudi oboroženi ropi - to pomeni, da vam nekdo prisloni nož na vrat in zahteva denar, mobitel itd. … Vnaprej preverite, kateri deli mesta so varni oz. nevarni, sploh za večerne sprehode. Ko greste v restavracijo ali bar, imejte torbico vedno pri sebi v naročju oz. tako, da vam je ne morejo odtujiti, nahrbtnik nosite na sprednjem delu telesa. Mobitela ali denarnice ne odlagajte na mizo, saj se rado zgodi, da nekdo priteče mimo in odnese vaš telefon.

Nekaj varnostnih napotkov:
  • Ne segajte po denarnici, dokler vam prodajalec ne pove cene.
  • Ne poskušajte podkupiti policistov (Chilean Carabineros), saj lahko zaidete v resne težave. Nanje pa se lahko vedno zanesete, saj slovijo kot zelo ponosni in pošteni.
  • Preden slikate vojaške objekte in stavbe, vprašajte za dovoljenje.
Previdno:  Če vam nekdo drži pištolo na glavi, mu dajte svoj fotoaparat, ali mobitel, pa naj bo ta še tako drag. Nič ni vredno več od vašega življenja!
 

Bankomat

Gotovino je enostavno dobiti na bankomatih, saj so le – ti v Čilu praktično na vsakem vogalu. Edina težava je v tem, da večina bankomatov zaračunava zelo visoke provizije, in sicer okoli 7 € ali celo več. Bankomati banke Santander, ki stojijo v bankah navadno ne zaračunavajo take provizije, a tudi to ni 100 % zagotovljeno.
 

Telefon


Javnih telefonov je na ulicah vse manj, lahko pa uporabite telefone, ki se nahajajo znotraj postaj ali trgovin.

Predplačniške kartice za mobilne telefone prodajajo v večini kioskov, trgovin, bencinskih črpalk in lekarn. Osnovna predplačniška kartica stane okoli 15.000 pesov, pri čem običajno dobite tudi za 10.000 pesov predplačniških minut.

Za aktiviranje SIM kartice, vas bodo najverjetneje vprašali za vaš osebni dokument. Najboljši signal ima večinoma Entel. To je tudi edini operater, ki lovi tudi na Velikonočnem otoku.

SIM kartice Entel, Movistar ali Claro so na voljo za okoli 5000 pesov, a ne vključujejo predplačniških minut. Za brskanje po internetu je običajno najcenejši Movistar, sploh če kupite pakete.

Vendar pa je Čile izredno birokratska država, zato uporaba SIM kartice ni tako zelo enostavna. Pri Entelu potrebujemo aplikacijo, v kateri potem vplačan znesek (kredit), pretvorimo v neki paket, npr. določena količina prenosa podatkov za določeno časovno obdobje. Zato, da se lahko registriraš v aplikacijo, moraš imeti čilsko davčno številko (RUT) in naslov. Pri tem ni dovolj lastništvo čilskega avtomobila, najbolje, da se obrnete na kakšnega domačina in se on v aplikacijo registrira s svojimi podatki.
SIM kartica v tujem telefonu (takem, ki ni bil kupljen v Čilu) deluje le 30 dni, potem pa se zaklene.


Internet


Do interneta lahko dostopate v večini kavarn in barov v večjih mestih. Včasih je dostop zaščiten s kodo, zato boste morali vprašati za geslo. V notranjosti metro postaj v Santiagu lahko na vročih točkah brezplačno uporabljate Wi-Fi.
 

Hoteli in nastanitve


Zračni pogled na bazen v letovišču San Alfonso del Mar v mestu Algarrobo na južni obali Čila, približno 100 km zahodno od Santiaga. Guinnessova knjiga rekordov ga priznava kot največji bazen na svetu, laguna meri 1.013 metrov v dolžino, pokriva osem hektarjev, vsebuje 250.000 kubičnih metrov vode in je plovna za manjše čolne. FOTO: REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE)
Zračni pogled na bazen v letovišču San Alfonso del Mar v mestu Algarrobo na južni obali Čila, približno 100 km zahodno od Santiaga. Guinnessova knjiga rekordov ga priznava kot največji bazen na svetu, laguna meri 1.013 metrov v dolžino, pokriva osem hektarjev, vsebuje 250.000 kubičnih metrov vode in je plovna za manjše čolne. FOTO: REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE)
Ob prihodu v Čile dobite tako imenovani “Immigration form”, kamor je treba napisati tudi naslov, kjer boste bivali v Čilu. Da lahko to izpolnite, je fino imeti vnaprej vsaj ogledan, če ne že rezerviran kakšen hostel, kamp, hotel … nihče ne preverja, kje ste potem nastanjeni, gre samo za formalno proceduro. To velja za vse mejne prehode, tako kopenske kot tudi za vstop v državo preko mednarodnih letališč.

Hoteli

Čile ima veliko vrst hotelov v mestih: tu so mednarodne hotelske verige, kot so Sheraton, Kempinski, Ritz, Marriott, Hyatt in Holiday Inn. Za nekoliko nižjo ceno pa lahko najdete polno drugih hotelov in penzionov različnih kakovosti. V smučarskih centrih vam ponujajo od svetovno prepoznanih nastanitev do tistih, kjer boste za nižjo ceno, a za isto kakovost bivali nekaj kilometrov stran od samih smučarskih središč.

Čile kot zelo razvita država ima različne oblike prenočišč. Večja mesta ponujajo od kampov, Airbnbjevih stanovanj, pa do prestižnih hotelov, manjši kraji pa imajo vedno kakšen “hostal” ali “hospedaje” (preprost hostel ali hotel). Pogosti so tudi kampi, ki si zelo poceni, ampak tudi zelo preprosti.

V štirizvezdičnem hotelu v Santiagu de Chile boste odšteli od 45 pa vse do 142 EUR.

Hostli

Za »backpackerje« (popotnike z nahrbtniki) so na voljo hostli po vseh manjših mestih po državi.

Še dobra novica za avanturiste: v Čilu je divje kampiranje dovoljeno! Le varen in odmaknjen kotiček si je treba najti. Kar pa v Čilu načeloma ni problem.
 

Cene in življenje v Čilu (vzorčni primer)


CLP, ki je 0,0011 EUR
Restavracije
Obrok, poceni restavracija 6.000,00 CL $
Obrok za 2 osebi, restavracija srednjega razreda, trije hodi 35.000,00 CL $
McMeal v McDonaldsu (ali enakovredni kombinirani obrok) 5.000,00 CL $
Domače pivo (0,5 litra) 3.000,00 CL $
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 3.000,00 CL $
Kapučino (navaden) 2.226,67 CL $
Kokakola / Pepsi (steklenica 0,33 litra) 945,87 CL $
Voda (steklenica 0,33 litra) 811,63 CL $
 
Tržnice
Mleko (običajno), (1 liter) 825,12 CL $
Štruca svežega belega kruha (500g) 990,96 CL $
Riž (bel), (1 kg) 1.016,13 CL $
Jajca (navadna) (12) 2.136,00 CL $
Lokalni sir (1 kg) 6.673,75 CL $
Piščančji fileji (1 kg) 3.770,65 CL $
Goveje okroglo (1 kg) (ali enakovredno rdeče meso iz hrbta) 7.169,23 CL $
Jabolka (1 kg) 1.213,45 CL $
Banana (1 kg) 1.065,48 CL $
Pomaranče (1 kg) 1.152,00 CL $
Paradižnik (1 kg) 1.167,81 CL $
Krompir (1 kg) 773,33 CL $
Čebula (1 kg) 914,62 CL $
Solata (1 glava) 760,36 CL $
Voda (1,5-litrska steklenica) 925,86 CL $
Steklenica vina (srednja) 4.000,00 CL $
Domače pivo (steklenica 0,5 litra) 971,98 CL $
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 1.806,79 CL $
Cigarete 20 paketov (Marlboro) 4.000,00 CL $
 
Prevoz
Enosmerna vozovnica (lokalni prevoz) 800,00 CL $
Mesečna vozovnica (redna cena) 41.739,13 CL $
Začetek taksija (običajna tarifa) 300,00 CL $
Taksi 1 km (običajna tarifa) 1.000,00 CL $
Taksi 1 urno čakanje (običajna tarifa) 8.700,00 CL $
Bencin (1 liter) 828,05 CL $
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (ali enakovreden nov avto) 13.590.000,00 CL $
Toyota Corolla Sedan 1.6l 97kW Comfort (ali enakovreden nov avto) 13.189.420,68 CL $
 
Pripomočki (mesečno)
Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanja 111.259,59 CL $
1 min. lokalnih predplačniških tarif (brez popustov ali načrtov) 114,49 CL $
Internet (60 Mbps ali več, neomejen prenos podatkov, kabel / ADSL) 24.755,37 CL $
 
Šport in prosti čas
Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo 28.147,06 CL $
Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna) 14.125,00 CL $
Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež 5.000,00 CL $
 
Varstvo otrok
Vrtec (ali vrtec), celodnevni, zasebni, mesečni za 1 otroka 273.461,54 CL $
Mednarodna osnovna šola, letno za 1 otroka 5.126.086,96 CL $
 
Oblačila in obutev
1 par kavbojk (Levis 501 ali podobno) 39.685,14 CL $
1 poletna obleka v verigi trgovin (Zara, H&M, ...) 24.115,00 CL $
1 par tekaških copat Nike (srednjega razreda) 42.828,29 CL $
1 par moških usnjenih poslovnih čevljev 59.137,93 CL $
 
Najemnina na mesec
Apartma (1 spalnica) v centru mesta 338.478,26 CL $
Apartma (1 spalnica) zunaj centra 308.139,53 CL $
Apartma (3 spalnice) v centru mesta 639.047,62 CL $
Apartma (3 spalnice) zunaj centra 547.500,00 CL $
 
Nakup stanovanja Cena
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja v centru mesta 1.994.180,25 CL $
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja zunaj centra 1.748.206,36 CL $
 
Plače in financiranje
Povprečna mesečna neto plača (po obdavčitvi) 484.000,00 CL $
Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero 3,96
Vir: Numbeo.com
 

Nakupovanje


Čeprav Čilenci še vedno večinoma plačujejo z denarjem, pa so kreditne in debetne kartice sprejete skoraj povsod (Maestro, MasterCard in Viso.). Prav tako ne bi smeli imeti večjih težav z iskanjem bankomata, saj so le ti precej pogosti. Z gotovino je treba plačati edino cestnine in vstopnine v nacionalne parke. Pa seveda nakupe na tržnicah in v mini marketih.

Za raznovrstne nakupe se je najbolje odpraviti v večja mesta kot sta Santiago in Santa Cruz. Marsikaj zanimivega boste našli na lokalnih tržnicah, ki so tudi najprimernejša za nakup spominkov.

Še nasvet: nikoli ne zamenjajte denarja na ulici, še posebej če vas nekdo nagovori, da mu sledite do menjalnice. Prav tako ni priporočljivo, da menjate na letališčih ali v hotelih, saj so običajno menjalni tečaji izredno slabi. Je pa zato v  Santiagu ulica, kjer je veliko menjalnic in vse imajo precej dobre menjalne tečaje - to je ulica Agustinas.
 

Hrana


Ker ima Čile tako dolgo obalo, lahko povsod pričakujete veliko morske hrane. Čile je drugi največji svetovni proizvajalec lososa, kot tudi številnih drugih gojenih morskih proizvodov, kot so ostrige, pokrovače, klapavice, postrvi in romb. Lokalne ribe so Corvina (brancin), congrio (ugor), lenguado (iverka), Albacora (mečarica), in rumena tuna. Veliko zelenjave uporabljajo predvsem v osrednjem Čilu.

Tipične jedi kuhinje v Čilu, ki jih morate preizkusiti:

Pastel de choclo: koruzna omleta napolnjena z mleto govedino, čebulo, piščancem, rozinami, jajci, olivami in na vrhu posuta s sladkorjem in sladka koruzno omako.

Empanada de pino: ocvrto pecivo, kot nekakšna pita napolnjena z mleto govedino, čebulo, rozinami, kuhanim jajcem in črnimi olivami.

Empanada de queso: ocvrto pecivo, napolnjeno s sirom. Lahko ga najdete tudi v McDonald's-u.
Ponudba čilenskega trga je bogata, a pri tem ne pozabite, da cene niso ravno najnižje, saj Čile ne spada med tako imenovane države tretjega sveta. FOTO: Shutterstock
Ponudba čilenskega trga je bogata, a pri tem ne pozabite, da cene niso ravno najnižje, saj Čile ne spada med tako imenovane države tretjega sveta. FOTO: Shutterstock


Cazuela de vacuno/de pollo/de pavo: juha z govejim/piščančjim/puranjim mesom, rižem, krompirjem in kosi koruze.

Porotos granados/con choclo/con riendas: enolončnica s fižolom, bučo, koruzo, čebulo, baziliko, koruzo, rezanci, itd.
 

Pijača in vina


Iz Čila izvirajo nekatera najboljša vina, ki se po kakovosti z lahkoto merijo s francoskimi. Med bolj znanimi sta Casillero del Diablo in Sanama.  

Med obiskom Čila morate poiskusiti tudi njihovo tradicionalno pijačo Terremoto (potres) - mešanica ananasovega soka in lokalnega rdečega vina (pipeño), včasih mu dodajo tudi rum.

Chilean Pisco je še ena od tradicionalnih alkoholnih pijač - brandy, narejen iz jagod muškatnega grozdja. Nekoliko drugačna različica je Pisco sour, kjer nadomestijo limetin sok z limoninim, hkrati pa dodajo še sladkor v prahu, ali pa dodajo mangov sok in Pisco zmešajo s coca-colo. Glede Pisca sicer še vedno ostaja vprašanje o njegovem izvoru. Čeprav je že nekaj časa registriran kot čilska pijača, pa se je v zgodovini prej pojavila v Peruju, zato med državama še vedno ostaja spor. Vendar pa imata čilska in perujska različica povsem drugačen okus, saj se tudi sestavine in priprava med seboj močno razlikujeta.

Mote con Huesillo je slasten hladen poletni napitek iz pšeničnih semen (Mote) in suhih ali kuhanih breskev (huesillos) in je sladkan. Običajno ga prodajajo kar na pločniku ali v parkih.
 

 

Več iz rubrike