Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Argentini (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Argentino.
Fotografija: Buenos Aires, Argentina. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Buenos Aires, Argentina. Foto: Shutterstock

Cene in življenje v Argentini (vzorčni primer):

1 ARS = 0,0087 evra

Restavracije

Prehrana, poceni restavracija

7,00 $

Obrok za 2 osebi, Restavracija srednjega cenovnega razreda, tri jedi

30,00 $

McMeal v McDonaldsu (ali enakovredni kombinirani obrok)

6,17 $

Domače pivo (0,5 l točeno)

1,50 $

Uvoženo pivo (0,33-litrska steklenica)

2,00 $

Kapučino (običajen)

1,68 $

Coca Cola/Pepsi (0,33-litrska steklenica)

1,16 $

Voda (0,33 l plastenka)

0,81 $

Tržnice

 

Mleko (1 liter)

0,77 $

Štruca svežega belega kruha (500g)

1,01 $

Riž (bel), (1 kg)

0,91 $

Jajca (navadna) (12)

1,34 $

Lokalni sir (1 kg)

5,69 $

Piščančji file (1 kg)

3,73 $

Goveja okrogla (1 kg) (ali enakovredno rdeče meso za zadnje noge)

6,41 $

jabolka (1 kg)

1,43 $

banana (1 kg)

1,21 $

pomaranče (1 kg)

1,06 $

paradižnik (1 kg)

1,21 $

Krompir (1 kg)

0,67 $

čebula (1 kg)

0,75 $

zelena solata (1 glava)

0,92 $

Voda (1,5-litrska steklenica)

0,87 $

Steklenica vina (srednji razred)

3,00 $

Domače pivo (0,5 l steklenica)

1,19 $

Uvoženo pivo (0,33-litrska steklenica)

1,86 $

Cigarete 20 pakiranja (Marlboro)

2,27 $

Prevoz

 

Enosmerna vozovnica (lokalni prevoz)

0,30 $

Mesečna vozovnica (redna cena)

19,13 $

Start taksija (običajna tarifa)

0,98 $

Taxi 1km (običajna tarifa)

0,76 $

Taxi 1 ura čakanja (običajna tarifa)

4,42 $

bencin (1 liter)

0,93 $

Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (ali enakovreden nov avto)

27.200,00 $

Toyota Corolla Sedan 1,6 l 97 kW Comfort (ali enakovreden nov avtomobil)

22.565,59 $

Pripomočki (mesečno)

 

Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanje

49,43 $

1 min. predplačniške mobilne tarife Lokalno (brez popustov ali načrtov)

0,16 $

Internet (60 Mbps ali več, neomejeni podatki, kabel/ADSL)

24,69 $

Šport in prosti čas

 

Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo

24,82 $

Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna)

10,64 $

Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež

5,00 $

Varstvo otrok

 

Predšolska (ali vrtec), cel dan, zasebno, mesečno za 1 otroka

161,91 $

Mednarodna osnovna šola, letnik za 1 otroka

4.363,12 $

Oblačila in čevlji

 

1 par kavbojk (Levis 501 ali podobno)

55,57 $

1 poletna obleka v verigi trgovin (Zara, H&M, ...)

42,81 $

1 par tekaških copat Nike (srednji razred)

100,24 $

1 par moških usnjenih poslovnih čevljev

90,93 $

Najem na mesec

 

Stanovanje (1 spalnica) v centru mesta

232,65 $

Stanovanje (1 spalnica) Zunaj centra

170,68 $

Apartma (3 spalnice) v centru mesta

478,36 $

Stanovanje (3 spalnice) Zunaj centra

331,86 $

Nakup stanovanja Cena

 

Cena za kvadratni meter za nakup stanovanja v centru mesta

2.484,95 $

Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja izven centra

1.855,56 $

Plače in financiranje

 

Povprečna mesečna neto plača (po obdavčitvi)

408,51 $

Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero

40,94

Vir: Numbeo.com

Nakupovanje

Nakupovanje v Argentini predstavlja vpliv raznolikosti in drugačnosti države. Lahko nakupujete obleke modnih oblikovalcev v butikih ali pa se odločite za nakupovanje na tržnici. Država je odlična destinacija za kupovanje spominkov na vašem potovanju. Če imate radi čaj, si morate kupiti originalni argentinski mate čaj in skodelico, iz katerega se ga pije. Srebrnino je najbolje kupiti v San Antoniu de Areco, v Las Pampas regiji. Ljubiteljem starin svetujemo, da se odpravite do San Telma v Buenos Airesu.

Hrana

Argentina s svojo kulinariko mogoče ni najboljša na svetu, pa vendar nobeden obiskovalec Argentine ne bi smel zamuditi priložnosti za pokušino domače govedine in domačega vina. Argentina je zelo ponosna na kakovost govedine, saj ta za njih predstavlja užitek in veselje. Koščki mesa običajno niso primerljivi s tistimi, ki jih lahko jeste drugje, vendar so res vredni, da jih poskusite. Piščanec je pogosto vključen, medtem ko svinjino raje izpustijo. Solate so osnovne in nič drugačne kot drugje. Njihova najljubša jed je milanesas (zrezek) in krompir. Včasih jih postrežejo z dodanim sirom in paradižnikom. Italijanski vpliv se nikjer ne pozna bolj kot v sami hrani. Pice in testenine lahko najdete povsod. Argentina vam ponuja širok izbor slaščic, saj so Argentinci veliki sladkosnedi.

Tipične jedi argentinske kuhinje, ki jih morate preizkusiti:

 • chorizo - pekoča klobasa
 • morcilla - krvavica
 • empanada - mesna pita oziroma ocvrti ali pečeni polnjeni žepki za pecivo s slanim (sir, zelenjavno, mleto piščančje ali goveje meso) ali sladkim nadevom (na primer z dulce de leche ali pasto iz sladkega krompirja)
 • bife de lomo - goveja ribica
 • bife de chorizo - goveja klobasa, ki se razlikuje od prej omenjene.
 • Dulce de leche - mlečno-karamelni namaz, ki se mu vsi zelo težko uprejo. V Argentini naredijo 'dulce de leche' z mlekom, sladkorjem in malo vanilije.
 • Facturas - eno izmed preprostih užitkov argentinskega življenja. To so majhni koščki peciva, podobno kot caras sucias, dobesedno Dirty Faces, prekriti z rjavim sladkorjem. 
 • Alfajores - piškoti, ki so napolnjeni z vsemi sladkimi stvarmi, vključno z dulce de leche, pogosto obloženi s čokolado.
 • Asado - hrana, pripravljena na žaru ali na odprtem ognju kot del žara (BBQ). Na asadu so običajno govedina, svinjska rebra in klobase, ali pa tudi jagnjetina.
 • Carbonada - okusna gosta enolončnica, ki jo pogosto postrežejo v izdolbeni buči.

Pijača

Veliko ljudi ob omembi Argentine pomisli tudi na vino, saj je ta peta svetovna proizvajalka vin. Zato tudi ni presenečenje, da imajo Argentinci vino zelo radi in ga običajno postrežejo h kosilu ali večerji.

Od žganih pijač sta najbolj popularna viski in gin.

Nacionalno pivo je Quilmes, ki je tudi zelo priljubljeno. Mogoče pa boste tu in tam lahko naleteli tudi na Sangrio.

Kar se tiče brezalkoholnih pijač imajo Argentinci zelo radi čaj, še posebno Mate čaj, narejen iz 'yerba mate', ki je lokalno zelišče, nato pa se srka skozi kovinsko slamico, ki se imenuje 'bomilla'. Enako priljubljena je seveda kava, ki pa mora biti črna, kratka in močna. Zelo radi pa imajo tudi sadne sokove in shake.

Voda iz pipe v glavnem ni pitna. Bolje je, če jo kupite v plastenki.

Varnost

V glavnem je Argentina varna država. Je tudi najbolj varna država v Južni Ameriki. Kljub temu morate imeti odprte oči, ko obiščete mesta, kot so Rosario, Córdoba ali Mendoza.

Ker pa previdnost nikoli ni odveč, popazite na svoje dragocene stvari, še posebej na krajih, kjer je gneča. Kraje potnih listov so najbolj pogoste v Buenos Airesu zato priporočamo, da jih ne nosite seboj. Priporočljivo je, da taksi že vnaprej naročite. Če pa nameravate taksi ustaviti na cesti, ustavite radio taksi. Pazite na cesti, saj Argentinci vozijo zelo hitro in nepredvidljivo menjajo pasove. Če niste kadilci, se pripravite na vdihavanje ogromne količine tobaka, saj v Argentini veliko kadijo po kavarnah, barih in restavracijah. Nekaj restavracij je opremljenih z znakom, da se v prostorih ne kadi. Na avtobusih kajenje ni dovoljeno.

Patagonija, Argentina. Foto: Shutterstock
Patagonija, Argentina. Foto: Shutterstock

Telefon

Najlažji način, če želite opraviti lokalni klic, je, da poiščete locutorio, ki ima zasebne kabine, kjer opravite klic in vse skupaj na koncu poravnate na blagajni. Najdete jih skoraj na vsaki ulici. Stanejo približno toliko kot ulični telefoni, vendar vam zagotavljajo več zasebnosti. Pri klicanju v tujino morate najprej vtipkati 00, ki ji nato sledi oznaka države. Območna koda za Buenos Aires je 011. Vse telefonske številke v Buenos Airesu imajo osem številk. Področne kode se razlikujejo od province do province. Tiste iz večjih mest imajo štiri številke, ki jim sledi sedemmestna telefonska številka. Manjša mesta imajo šestmestne telefonske številke in petmestne oznake območja. Brezplačne številke se začnejo z 0800 ali 0810.

Argentina nudi možnost uporabe GSM tri-band svetovnega mobilnega telefona. Drugi sistemi, ki so v uporabi, so CDMA in TDMA. V Buenos Airesu in drugih velikih mestih lahko kupite mobilne telefone, ki uporabljajo čipe SIM. V nekaterih hotelih s petimi zvezdicami vam ponujajo brezplačno uporabo mobilnega telefona. Signal v Argentini naj bi lovil povsod, razen redkih izjem v notranjosti in težko dostopnih krajih.

Internet

Internetne povezave v Argentini najdete dobesedno povsod. Na veliko veselje naših popotnikov je Wi-Fi na mnogih mestih v Argentini brezplačen. Drug način za stalno internetno povezavo je, da ob prihodu dobite argentinsko kartico SIM.

Tudi s pametnim telefonom se lahko povežete, vendar je mobilni internet počasen, še posebej v mestu Buenos Aires, zato ker je Argentina ena izmed držav, ki ima dodeljen najmanjši znesek spektra za mobilne operaterje. Leta 2019 je bila mesečna cena internetne povezave v Buenos Airesu približno 20 ameriških dolarjev, kar je manj od 36 ameriških dolarjev v prejšnjem letu.

Od maja 2018 do maja 2019 je širokopasovni internet v Argentini imel povprečno hitrost prenosa 2,83 Mbps, kar je manj kot 3,18 Mbps v prejšnjem letu. Medtem je Čile maja 2019 dosegel povprečno hitrost 3,89 Mbps.

Pošta

Correo Argentino, privatizirana poštna storitev, je postala bolj zanesljiva v zadnjih letih, vendar se še vedno kdaj zgodi, da je kje pošta založena. Pošto lahko prejemate tudi v Argentini, prek poste restante ali »liste de correos«. Svoje dopisnike poučite, da morajo priimek napisati z velikimi črkami in navesti, do kdaj mora biti pošta posredovana. Drugače se pošta vrne ali uniči. Argentinski domači kurirji so Andreani ali OCA, mednarodni pa DHL in Federal Express. Zadnja dva imata pisarne samo v večjih mestih, medtem ko domači dve običajno služita kot njihove povezave za notranjost države.

Hoteli in nastanitve

 • Hoteli

Običajno se hoteli od ene do pet zvezdic razlikujejo. V Argentini pa obstaja možnost, da temu ni tako, saj so včasih hoteli z eno zvezdico boljši od tistih s tremi ali štirimi. Na splošno velja, da hotelske sobe ponujajo sobo z lastno kopalnico, pogosto telefonom in televizijo. Običajno imajo restavracijo in skoraj vedno v ceno vključujejo zajtrk. V hotelih s petimi zvezdicami boste imeli sobo in pralnico (osebje vam opere obleko), bazen in morda tudi telovadnico, bar, trgovine in druge luksuzne predmete.

Nočitev v štirizvezdičnem hotelu v Buenos Airesu se giblje od 35 do 112 evrov.

 • Hostli

Hostli so po vsej Argentini, kot trava v Pampas - ima ga vsako mesto s turisti. Večinoma so odlični za bivanje. Srečate lahko tudi druge turiste in se z njimi družite ter si med seboj delite nasvete za potovanje. Vsi hostli imajo skupno kuhinjo in bivalne prostore, kakor tudi kopalnico. Mnogi imajo tudi eno zasebno sobo za dva. Večino hostlov vodi navdušeno in vestno osebje, ki so vam lahko v pomoč pri iskanju najboljših krajev za obisk, saj imajo Argentino običajno v mezincu. Ne smete pa pozabiti, da so Argentinci nočne sove in turisti jim običajno sledijo. Zato je priporočljivo, da imate s seboj zamaške za ušesa.

 • Kampiranje

Kampiranje je lahko eno od najbolj čudovitih načinov, da doživite Argentino; še posebno v okrožju jezer in Patagoniji, kjer je nešteto čudovitih območij za kampiranje. Skoraj vsako argentinsko mesto ali kraj ima precej občinskih kampov, kjer lahko postavite šotor. Zastonj kampi so večinoma odlični, čeprav jim primanjkuje opreme. Zasebni kampi imajo običajno odlično opremo: vroče prhe, WC, pralnico, žar, restavracijo ali kavarno, trgovino in včasih celo bazen.

Kultura 

Kulture in umetnosti v Argentini je ogromno; od številnih muzejev, festivalov do manjših lokalnih razstav. Kamorkoli boste odšli, boste videli in občutili zgodovino Argentine. Ena izmed najbolj zanimivih stvari je po vsej verjetnosti ples tango. Ta čustveni ples je bil rojen v La Boci, stanovanjski soseski v Buenos AIres in je nato osvojil ves svet. Danes je popularna glasba, ki jo vrtijo skoraj povsod v Argentini, različna. Nekaj je prihaja iz Španije, nekaj iz Latinske Amerike, zelo veliko pa iz Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Vedno bolj pa lahko zasledite tudi elektro glasbo.

Bariloche, Argentina. Foto: Shutterstock
Bariloche, Argentina. Foto: Shutterstock

Arhitektura v Argentini je sestavljena iz pestre oblike stilov in modelov, ki prikažejo zgodovino, kulturo in geografijo. V mestu Cordoba lahko vidite katedralo, ki šteje 200 let in je obenem najstarejša katedrala v državi. Buenos Aires je po večini že izgubil stari izgled, katerega so nadomestile steklene stolpnice 20. stoletja. Opazili boste gladke linije in inovativne koncepte modernih stilov arhitektov. Soseska La Boca je znana po svojih živobarvnih hišah, ki bodo očarale prav vsakega. Če pa gremo malo južneje, je modernega vpliva občutno manj. Najmanj ga je v dolini Chabut, kjer lahko najdete več kot 30 kapel, v vaseh pa se nahajajo majhne, lesene in prelepe koče.

Zanimivo zgodovino in kulturo si lahko ogledate v različnih muzejih, ki vam jih ponuja Argentina. Muzej zgodovine Museo Histórico Nacional je odličen za vse, ki se želijo s seznaniti z zgodovino od začetka do danes. Muzej Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (MALBA) ima zelo široko zbirko Latinsko-Ameriške umetnosti zelo znanih umetnikov s celega kontinenta, ki vključuje Diega Rivera in Frido Kahlo.

Pri avtohtonih prebivalcih ni bilo pisnega sistema, zato se ljudske zgodbe prenašajo iz roda v rod preko ustnega izročila pripovedovanja. Prvi zabeleženi knjižni naslovi iz Argentine sta poezija in kratke zgodbe, ki sta jih napisala Pedro González de Prado in Matías Rojas de Oquendo leta 1550. Jorge Luis Borges in Julio Cortazar sta najpogostejši imeni, ko govorimo o argentinski literaturi in delu. Poskrbela sta, da je od 1960ih do 70ih let argentinska literatura doživela razcvet.

Argentinci so nori na nogomet. Iz Argentine prihaja znani nogometaš Diego Armando Maradona ali Božja roka, kot ga pozna svet po golu z roko, ki ga je leta 1986 dosegel v četrtfinalu svetovnega nogometnega prvenstva v tekmi z Veliko Britanijo. Mnogi so mnenja, da je bil najbolj znan Argentinec. Tu pa je seveda še največji med največjimi – Lionel Messi

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih v Argentini nikakor ne smete izpustiti:

 • Buenos Aires je prestolnica in hkrati največje mesto Argentine. Gre za mesto, kjer se je rodil čustveni in čarobni ples tango. Ne smete zamuditi predstave Fuerza Bruta, ogleda muzeja MALBA - Museu de Arte Latino-Americana de Buenos Aires, gledališča Teatro Colon, starih mestnih barov in romantičnih restavracij.
 • San Carlos de Bariloche je mesto z največjim smučiščem v Južni Ameriki.
 • Catedral Alta Patagônia: Playa Bonita in Villa Tacul sta čudoviti plaži.
 • El Calafate: Manjše mesto, ki ga morate obiskati, saj ponuja raznorazne zunanje aktivnosti. Ogledati si morate nacionalni park Parque Nacional Los Glaciares.
 • Villa La Angostura: Vas z gorskimi gozdovi, čudovitimi razgledi in jezeri, kot so Lago Nahuel Huapi in Lago Correntoso. Obe jezeri sta povezani z reko Rio Correntoso.
 • Tilcara: Mesto z živahnimi festivali. Vsi, ki so navdušeni nad arheologijo, zagotovo ne smejo izpustiti ogleda utrdbe Pucará de Tilcara.
 • El Chalten: Majhna vas s prečudovito pokrajino, kjer živijo redke ptice. Ne smete izpustiti pohoda na goro Fitz Roy ali do jezera Laguna Torre.
 • Chacras de Coria: Mesto s toplimi temperaturami, čudovitimi vinogradi in odličnim vinom. Ne smete zamuditi obiska vinograda Hacienda del Plata ali obiska kuharskega tečaja s Cristino Brino.
 • San Martin de los Andes: Mesto s sanjskim jezerom Lago Lácar, za katerega pravijo, da je Patagonski raj. S trajektom pa se lahko zapeljete do plaže Playa Quila Quina.
 • Puerto Iguazu: Mesto z znanimi slapovi Cataratas do Iguaçu. Seveda pa priporočamo tudi ogled džungle, rehabilitacijskega centra za ptice in nacionalnega parka Iguazu.
 • Salta: Mesto, ki je ohranilo staro arhitekturo. Arheološki muzej MAAM - Museo de Arqueologia de Alta Montana de Salta in katedrala Catedral de Salta sta zagotovo vredna ogleda.

Aktivnosti

 • Cataras do Iguacu - pohod do slavnih slapovov.
 • Patagonia explorers - organiziran izlet s pohodom in vožnjo s kajaki. Videli boste ogromno divjih živali, kot so npr. morski levi.
 • Wine tasting - Argentina je poznana po svojem vinu. Odpravili se boste v najbolj znane vinograde, kjer boste poskusili odlično domače vino.
 • Parque Nacional Nahuel Huapi - ogled parka.
 • Cathedral of Salta - ogled katedrale.
 • MAAM - Museo de Arqueologia de Alta Montana de Salta - ogled muzeja arheologije.
 • Ruta de los Siete Lagos - ogled sedmih jezer. Pohod lahko traja tudi več dni.
 • Cerro Fitz Roy - Pohod na goro Fitz Roy, kjer vas bo pričakal prečudovit razgled.
 • Lago Lácar - Ogled jezera, za katerega pravijo, da je Patagonski raj.

Zanimivosti

 • Če nameravate potovati po državi, samo po zraku poizkusite Aerolineas Argentinas Visit Argentina pass. Ta je na voljo za nakup samo izven Argentine, vendar pa vam bo prihranilo veliko denarja.
 • Kljub temu, da so se železniške storitve na daljše razdalje v Argentini zelo okrnjene, še vedno služijo večinoma v predmestju Buenos Airesa in v nekaterih okoliških provincah. Med počitnicami, kot so božič ali državni prazniki Argentine, vozovnico kupite vnaprej. Cena vozovnic je običajno nižja v primerjavi z avtobusnimi vozovnicami, vendar so vlaki bistveno počasnejši in je veliko manj odhodnih časov in destinacij.
 • Ker je Argentina tako ogromna, je do mnogih delov dostopna le z zasebnim vozilom, kljub dobrim javnim povezavam. To še posebej velja v Patagoniji, kjer so razdalje velike, avtobusi pa so lahko redki. Poleg tega pa velja, da če po Argentini potujete s svojim avtomobilom, se lahko ustavite kadarkoli želite, tudi če samo zato, da naredite čudovito sliko za spomin ali pa se ustavite za WC.
 • V Argentini morate imeti mednarodno vozniško dovoljenje za dopolnitev svojega nacionalnega ali državnega vozniškega dovoljenja. Če vas ustavi policija, vam bo pregledala vozilo, vašo registracijo, zavarovanje in davčne dokumente.
 • Argentina ima odlično avtobusno omrežje, ki sega skoraj povsod. Avtobusi so hitri, presenetljivo udobni, nekateri so tudi precej razkošni. Gre za prevozno sredstvo, s katerim potuje večina Argentincev. Varnost je na visokem nivoju in voznik vedno označi vašo prtljago z imenom. Če imate daljšo pot, se odločite za nočno vožnjo, saj vam ta prihrani denar pri prenočitvi in podnevi imate tudi več časa za raziskovanje.
 • Prebivalci Buenos Airesa pogosto uporabljajo taksije, saj so opremljeni z digitalnimi merilniki in poceni. Cena ni povsod enaka, zato je priporočljivo, da se že vnaprej dogovorite zanjo. Vozniki so vljudni in pošteni, vendar se še vedno najde kakšna izjema. Ko se usedete v taksi, najprej preverite, da je digitalni merilnik nastavljen na 0 in da je prižgan. V navadi je, da končni znesek zaokrožite na gor in jim pustite nekaj napitnine. Remises so radio taksiji brez metrov, ki običajno ponujajo fiksne cene vozovnic v določenem območju. So priljubljena oblika prevoza in so običajno cenejši kot taksiji.
 • Če vam je všeč potovanje s kolesom okoli države, ima Argentina kar nekaj dobrih možnosti. Prihranili boste kar nekaj denarja, saj vam kolesarjenje kar zmanjša stroške. Videli boste tudi več podrobnosti in spoznali več radovednih domačinov.
 • Dirkalna kolesa so primerna za nekatere asfaltne ceste, vendar so te stranske poti pogosto zelo ozke. Varnejše in bolj priročno je z gorskim kolesom, saj imate razvejano mrežo makadamskih cest po vsej državi. Argentinska kolesa so že boljše kakovosti kot včasih, vendar še vedno niso enaka kot v Evropi ali ZDA. Sta tudi dve veliki slabosti. Ena je veter, ki vas v Patagoniji lahko zelo zaustavi. Druga pa so motoristi. Na večini ravnih in dvopasovnih cestah predstavljajo veliko nevarnost za kolesarje. Poskrbite, da ste čim bolj vidi in nosite čelado.
 • Argentina je leta 1917 producirala prvi animirani celovečerni film na svetu. Prvo 70-minutno celovečerno risanko El Apóstol je napisal Quirino Cristiani in pripoveduje o visoki stopnji korupcije in nemorale v takratni Argentini.
 • Yerba Mate je najbolj priljubljena pijača v Argentini. Argentinci so nori na mate in imajo celo rezerviran 30. november za proslavitev v njegovo čast.
 • Argentina je dom tako najvišjih kot najnižjih točk južne poloble. Gora Aconcagua, ki se nahaja v Mendozi, označuje najvišjo točko južne poloble z vrhom 6.962 metrov. Gora je eden od sedmih vrhov sedmih celin. Prvi zabeleženi vzpon na Aconcaguo se je zgodil leta 1897, vodil pa ga je slavni britanski alpinist Edward FitzGerald. Nasprotno pa je najnižja točka južne poloble Laguna del Carbon, slano jezero, ki leži v provinci Santa Cruz. V prevodu kot 'premogovna laguna' ta bazen leži 105 metrov pod morsko gladino in je tudi sedma najnižja točka na planetu. 
 • Glavno mesto Argentine Buenos Aires v prevodu pomeni »dober zrak« ali »prijazen veter«. Nekaj ​​let po tem, ko so na hrib postavili kip Device Marije, se je pojavila nova legenda. Pravijo, da jo je naplavilo med velikim neurjem in da je sam kip varoval Sardince pred neurjem. Sedaj se izraz 'prijazen veter' uporablja tudi kot 'dober zrak'.
 • Argentina je kraljica govedine, vendar se to spreminja. Govedina je sestavni del argentinske kuhinje in država je polna zrezkov (lokalno znanih kot parrillas), ki čaka, da vam postreže sočno meso. Argentinsko goveje meso je postalo tako znano, da ga strežejo po vsem svetu, znano pa je po svoji nežnosti. Letna poraba govejega mesa po vsej državi je leta 2020 znašala 49,7 kilograma na osebo in čeprav je to videti pretirano, je pravzaprav zgodovinsko nizka vrednost za državo. To je lahko deloma posledica krize covida-19, zaradi katere so tisti z nižjimi dohodki odšli s trga mesa, pa tudi prehranskih sprememb v zvezi s podnebno krizo. Najvišja poraba govejega mesa je bila zabeležena v Argentini leta 1956, kjer je dosegla 100,8 kilograma na osebo. 
 • Ocenjeni mesečni stroški štiričlanske družine, brez vštete najemnine, so 1.384,46 €, samske osebe pa 386,26 €.
 • Življenjski stroški v Argentini so v povprečju za 36,14 % nižji kot v Sloveniji.
 • Najemnina v Argentini je v povprečju za 55,14 % nižja kot v Sloveniji.
 • Zastava Argentine prikazuje 'majsko sonce'.
 • Najbolj znanemu argentinskemu borcu za svobodo, Che Guevari, je bilo pravzaprav ime Ernesto Guevara.
 • Vladni uradniki so staršem prepovedali poimenovanje svojih otrok Messi v rojstnem mestu nogometnega zvezdnika.
 • Gauchos so argentinski kavboji. Znani so po pogumu in tudi značilni obleki, ki jo nosijo še danes. Morda je najbolj opazen del tega kostuma volneni pončo, ki je odličen potovalni spominek.
 • Argentina je dom tanga. Verjetno je to eden najbolj znanih latinskoameriških plesov. Prepoznan je po svoji strasti in intenzivnosti. Ples je nastal v glavnem mestu Buenos Aires v 19. stoletju in se je prvotno izvajal na revnih območjih pristanišča. Kot taki so mnogi Porteñoji gledali na ples zviška, saj so verjeli, da je nizkoten. To se je sčasoma spremenilo in tango je postal globalen in kulturni fenomen. Po vsej državi je veliko krajev za gledanje argentinskega tanga. El Beso in Piazzolla Tango sta dve najbolj priljubljeni možnosti. 
 • Pato je nacionalni šport Argentine. Morda vam na misel pride nogomet, ko prvič pomislite na šport v Argentini, a presenetljivo je, da je pato leta 1953 postal nacionalni šport Argentine. Na prvi pogled je ta šport videti malo meščanski - navsezadnje se igra na konju. Ima pa dejansko dolgo zgodovino v skupnosti gaucho. Združuje kombinacijo veščin, vzetih iz pola in košarke. 
 • Kar 97 % Argentincev ima evropske korenine. Od 97 % Argentincev, ki imajo evropsko dediščino, jih velika večina izvira iz Španije ali Italije. To je posledica španske kolonizacije Argentine in množičnega priseljevanja iz Evrope, ki se je začela okoli sredine 19. stoletja. 
 • Ime Argentina izhaja iz latinske besede za srebro.
 • V Argentini so odkrili ostanke največjega znanega dinozavra. Leta 2008 je patagonski kmetski delavec naletel na njegove ostanke. Ti dinozavri so bili večji, kot bi si lahko predstavljali.
 • Argentina je šla skozi pet predsednikov v samo 10 dneh. Med argentinsko gospodarsko krizo leta 2001 je država doživela enega najtemnejših časov. Bančne račune je bilo treba zamrzniti in vrednost argentinskega pesa je padla. Zaradi tega so se Argentinci uprli. Po vsej državi so potekali nasilni protesti in na žalost je bilo ubitih veliko ljudi. Kot odgovor na te nemire je takratni predsednik odstopil. Od te točke naprej je vladala velika politična nestabilnost in v naslednjih 10 dneh po odstopu predsednika Fernanda de la Rue so vlogo prevzeli nadaljnji štirje predsedniki. 
 • Falklandska vojna nikoli ni bila uradna vojna. Šlo je za konflikt med Veliko Britanijo in Argentino zaradi lastništva Falklandskih otokov, 2. aprila 1982. Kljub ukrepanju obeh strani nobena država ni razglasila vojnega stanja, zato je kljub temu, da je konflikt divjal 74 dni, uradno ostal 'nenajavljena vojna'.
 • Argentina je imela dve predsednici. Prva od teh, Isabel Martínez de Perón, ni bila tehnično izvoljena. Potem ko je služila kot prva dama, je to mesto začasno zasedla po smrti svojega moža Juana Dominga Perona, medtem ko je bil še vedno na funkciji leta 1974. Druga predsednica Argentine in prva, ki so jo ljudje izvolili, je Cristina Fernández de Kirchner. Prej je bila odvetnica, od leta 2007 do 2015 je bila predsednica Argentine. 
 • V Argentini sta dve temi, ki jo lahko začnete, če želite pridobiti pozornost domačina. To sta nogomet in politika. Večina Argentincev ima zelo močna mnenja o teh temah in se bodo z vami o njih pogovarjali s strastjo.

Več iz rubrike