Najpogostejši razlogi za prekinitev poslovnih partnerstev

Velik delež poslovnih partnerstev po določenem času razpade. Ali lahko že vnaprej predvidimo, da je poslovno sodelovanje z nekom obsojeno na propad?
Fotografija: FOTO: SHUTTERSTOCK
Odpri galerijo
FOTO: SHUTTERSTOCK

Poslovno partnerstvo je lahko sklenjeno med dvema ali več prijatelji, med zakoncema ali med znanci, ki so pripravljeni skupaj razvijati neko poslovno idejo in v podjetje pristopiti vsak s svojimi znanji in sposobnostmi. Taka partnerstva so običajno sklenjena z namenom, da bi trajala na dolgi rok, saj je od tega neposredno odvisen tudi uspeh podjetja. Žal pa se vse preveč poslovnih partnerstev ne obnese. Entrepreneur navaja nekaj najpogostejših razlogov, zakaj do tega pride.
 

Različna življenjska obdobja


Če greste v poslovno partnerstvo z osebo, ki se nahaja v drugačnem življenjskem obdobju kot vi, je lahko to tvegano. Če ima vaš poslovni partner majhne otroke, vi pa nimate nobenih obveznosti, sta vajini izhodišči precej različni. Medtem ko boste vi naklonjeni tveganju in boste imeli na voljo precej časa za posel, se bo vaš poslovni partner zaradi občutka odgovornosti do družine raje držal preverjenih poti, časa pa mu bo primanjkovalo. Zaradi različnih prioritet lahko pride do različnih pogledov na poslovanje in na koncu do prekinitve sodelovanja.
 

Pomanjkanje zagona


FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK
Motivacija in strast do dela sta pomembna faktorja, ki v veliki meri vplivata na to, ali bo neko podjetje uspelo ali ne. Dobro je, da se poslovno povežete s človekom, ki je zagnan za poslovno idejo. Še bolj pomembno pa je, da se raven navdušenja nad idejo pri obeh ujema.
 

Neskladni dolgoročni cilji


Preden se z nekom podate v posel, morate razjasniti, če so vajini pogledi na to, kaj naj bi se po daljšem časovnem obdobju zgodilo s podjetjem, enaki. Je cilj trajnostno uspešno poslovati, zgolj čim več iztržiti ali kasneje podjetje prodati? Glede tega si morata biti poslovna partnerja enotna, sicer bo slej kot prej prišlo do konfliktov.
 

Različne vrednote


Ljudje odločitve v življenju in v poslu sprejemajo na podlagi svoje lestvice vrednot. Preden z nekom sklenete poslovno sodelovanje, se je smiselno prepričati, če so vajine vrednote, vezane na poslovanje, podobne. Če je enemu od vaju mar le za zaslužek, drugemu pa je prioriteta zagotavljanje čim bolj kakovostnih storitev za stranke, bo med partnerjema kaj kmalu prišlo do prevelikih razhajanj.
 

Različna stopnja pripravljenosti za tveganje


Vodenje podjetja je zahtevno, pri sprejemanju odločitev pa je vedno potrebna določena stopnja pripravljenosti na tveganje. Nekateri podjetniki so pri sprejemanju odločitev bolj drzni, drugi pa se držijo varne poti. Pomembno je, da poslovno sodelovanje sklenete z nekom, ki ima podobno toleranco do tveganja, saj bodo v tem primeru možnosti za konflikte manjše.

Pomanjkanje zaupanja


Za obstanek ljubezenskega ali prijateljskega odnosa je pomembno zaupanje med dvema. Nič drugače ni, ko govorimo o poslovnem partnerstvu. Če se vam zdi misel, da bi za kakšen mesec odšli v tujino in poslovanje v celoti prepustili poslovnemu partnerju, precej stresna, potem to kaže, da tej osebi ne zaupate v zadostni meri.
 

Neodvisnost partnerjev


V poslovno partnerstvo običajno vstopimo z osebo, za katero vemo, da bo nepogrešljiva pri skupnem poslovanju. Vsak od poslovnih partnerjev ima določene sposobnosti in znanja, zaradi česar prevzame vodenje določenega področja. Če se vam zdi, da bi poslovanje podjetja zlahka opravljali tudi brez druge osebe, potem sodelovanje z določenim poslovnim partnerjem očitno nima smisla.
 

Več iz rubrike