Kdo požira naša življenja – korporacije, slabo stanje v delovnih okoljih ali covid-19?

Splošno znano je, da »novodobne« pisarne lahko izboljšajo kakovost življenja zaposlenih, pomagajo privabiti zaposlene in jih ohranjati angažirane, a kakšno delovno okolje ponuditi zdaj, v tem kaotičnem obdobju?
Fotografija: Novi prostori praške podružnice podjetja Deloitte. FOTO: Peter Fabo
Odpri galerijo
Novi prostori praške podružnice podjetja Deloitte. FOTO: Peter Fabo

Korporacije kot so Google, Facebook, Airbnb ponujajo med delovniki raj. V njihovih delovnih okoljih so telovadnice, jedilnice, zofe, spalnice, vrtec za otroke, masažni salon, odprt bar… Korporacije ponujajo življenje, katerega lahko marsikdo živi, a s pogojem, da se odreče življenju izven korporacije. Kajti tako kot revolucija žre svoje otroke, je enako s korporacijami velikega mednarodnega ugleda in dosega. Pa res želijo velika podjetja s svojo »velikodušno« ponudbo požreti naša življenja ali so samo prijazna do zaposlenih? Kaj sploh pomeni zaposlenemu prijazno delovno okolje? To je vprašanje, ki je v sodobnem času bolj pomembno kot kdaj koli prej. V naše (tudi) poslovne prostore se je vsilil covid-19.

Letos se bo v živo iz Miamija oglasil karizmatični govornik in avtor New York Times uspešnic Randy Gage. FOTO: Osebni arhiv
Letos se bo v živo iz Miamija oglasil karizmatični govornik in avtor New York Times uspešnic Randy Gage. FOTO: Osebni arhiv
Če so še lansko leto mnogi napredni lastniki podjetij iskali najbolj ustrezen koncept za vzpostavitev t.i. pametnih pisarn, v katerih se s pomočjo sodobnih tehnologij regulira svetlobo, ki mora nihati po vzoru sonca in temperatura, ki zaposlenim ohranja elan; v katerih je razporeditev pohištva takšna, da obenem daje občutek zasebnosti in povezanosti z delovnim okoljem; v katerih je nujen dotok svežega zraka in v katerih so pametne naprave, ki ob točno določeni uri skuhajo kavo … so letos pred čisto novim izzivom. Karte delovnega procesa je v zadnjih mesecih radikalno premešal covid-19, ki zahteva temeljit razmislek o novi eri organizacije dela in interierja.

O rešitvah, nekakšnih B planih in »wayoutih« nove organizacije dela in postavitve delovnega okolja, bodo letos razmišljali 1.oktobra 2020 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, kjer bo mednarodna konferenca Work place design 2020 v organizaciji mednarodnega tima specialistov za workplace svetovanje, design in arhitekturo Kragelj arhitekti.

Lansko leto se nam je pod vtisom dogajanja na konferenci WPD2019 v Svetu kapitala zapisalo, da »pravi trendi pri postavitvi zdravega delovnega okolja niso klasične oceanske pisarne, ki lahko delujejo kot nekakšne neorganizirane velike hale, napolnjene z mizami, ampak da sledijo konceptu t.i. landscape pisarnah, tj. odprtim pisarnam, ki posnemajo podobo krajine.
 
Ker ne le trendi,  spremembe delovnega in zasebnega lifestyla, ampak tudi razvoj tehnologije in vdor pandemije, odločno zahteva spremembe našega vsakdanjega delovanja, je konferenca, na kateri boste lahko slišali, kakšne rešitve za zdrav slog delovnega procesa, ponujajo domači in tuji strokovnjaki iz arhitekturne, medicinske ali menedžerske branže.
 
Dr. Nigel Oseland med intervjujem. FOTO: Žiga Ivanc
Dr. Nigel Oseland med intervjujem. FOTO: Žiga Ivanc
Letos se bo v živo iz Miamija oglasil – kot obljubljajo organizatorji – karizmatični govornik in avtor New York Times uspešnic Randy Gage, ki bo s predavanjem z naslovom The Future of Leadership v resnici  glavna zvezda WDC20.  Pravzaprav takšna kot je bil lani okoljski psiholog in menedžer za urejanje poslovnih prostorov in uvajanje sprememb, dr. Nigel Oseland, ki je sodeloval z mnogimi velikimi igralci na poslovnem parketu, kot so podjetja Shell, Barclays, Deutsche Bank, Morgan Stanley, IBM, Visa International. V intervjuju za Svet kapitala (TUKAJ) je razgrnil razmišljanje in teorije, kako doseči večjo angažiranost zaposlenih na delovnem mestu, višjo storilnost, lojalnost podjetju, delovno etiko in druge dejavnike, ki vplivajo na poslovne in finančne rezultate podjetja.

In ker zasledovanje cilja poslovne odličnosti temelji na povezovanju vseh iz vseh panog, ste vabljeni tudi vi, spoštovani bralec, da oddate svoje razmišljanje o rešitvah za optimizacijo delovnih prostorov in procesov.


Vabljeni k sodelovanju pri Nacionalni raziskavi Slovenija Workplace 2020 - https://krageljarhitekti.si/raziskava.html. 

Več iz rubrike