Zmagovalec ameriških talentov ne bo prejel obljubljene milijonske nagrade

Petnajsti - letošnji - zmagovalec America's Got Talent (AGT) je postal Brandon Leake.
Fotografija: Sodnik talentov Simon Cowell. FOTO: Kathy Hutchins / Shutterstock
Odpri galerijo
Sodnik talentov Simon Cowell. FOTO: Kathy Hutchins / Shutterstock

Po razglasitvi zmagovalca so Brandonna prevzela čustva.
 
»Ta velika zmaga za umetniško obliko, ki še nikoli ni bila predstavljena na odru in bi imela priložnost osvojiti America's Got Talent, je večja od vsega,« je po poročanju USA Today dejal Brandon po zmagi.
 
Pot do Brandonove zmage zagotovo ni bila lahka. Brandon si je zmago prislužil po tekmovanju proti finalistom letošnje sezone Archieju Williamsu, Alanu Silvi, Roberti Battaglia, Cristini Rae, Daneliji Tuleshovi, BAD Salsi, sestram Bello, Kenadi Dodds in Broken Roots. Toda na koncu je Brandon zmagal in kot je ponosno napovedal gostitelj Terry Crews, bo Brandon zdaj užival nagrado v višini milijona dolarjev. Pa bo res?


Nagrada za zmagovalca izgleda nekoliko drugače. Nikjer ni velikanskega čeka ali kovčka, polnega gotovine, ki bi ga takoj predali zmagovalcu AGT.

Na koncu vsake epizode smo gledalci AGT namreč lahko (komaj) opazili izjavo o omejitvi odgovornosti, ki pojasnjuje, da se »1.000.000 USD plača v finančni renti v štiridesetih letih ali pa se tekmovalec odloči, da bo prejel sedanjo denarno vrednost take rente.« Skratka, čeprav je možno, da Brandon postane milijonar, če izkoristi svojo trenutno prepoznavnost in tako začel svojo kariero, ga sama zmaga ni popeljala do tega statusa.Forbes je izračunal nagrado že leta 2011 in ugotovil, da če bi se tekmovalec odločil za prvo možnost prejemanja izplačil v 40 letih, to pomeni, da bi lahko prejel le približno 25.000 ameriških dolarjev na leto (in to pred obdavčitvijo). V nasprotnem primeru so izračunali, če bi se zmagovalec odločil za »sedanjo denarno vrednost«, bi pred obdavčitvijo prejel le približno 300.000 ameriških dolarjev.
 
Obe možnosti predstavljata drugačne pogoje za tekmovalce različnih starosti - na primer za zmagovalca, mlajšega od 18 let, bo morda izplačilo 40-letne rente boljša izbira, starejša odrasla oseba pa mogoče bolj profitira, če vzame »denar v kosu«. Kakor koli že, po Forbesovem izračunu, zmagovalec nikakor ne dobi oglaševanega milijona.Seveda se tekmovalci ne bi pridružili seriji NBC, če ne bi mislili, da jim bo to na nek način koristilo. Glede na noro priljubljenost šova je naziv zmagovalca veliko pomembnejši od same nagrade.

Kodi Lee je na primer podpisal pogodbo za album z Columbia Records / Syco, potem ko je lani poleti postal zmagovalec. V tem času je postal milijonar. Medtem je zmagovalka sezone iz leta 2016 Grace Vanderwaal razprodala svoje glavne turneje in celo dobila vlogo v Disneyjevem celovečercu. Tudi Grace je kaj hitro pridobila status milijonarke.

Po vsej verjetnosti bo Brandon prav tako uspešen.
 

Več iz rubrike