Zelenski očital evropskim voditeljem in jih pozval k enotnosti

Ukrajinski predsednik je očital evropskim voditeljem, ki so se zbrali na dvodnevnem vrhu EU, da so preveč popustljivi do Moskve.
Fotografija: Madžarski premier Viktor Orban, trenutni slovenski premier Janez Janša in finska premierka Sanna Marin na vrhu voditeljev EU, Bruselj, Belgija, 30. maj 2022. Foto: Johanna Geron / Reuters
Odpri galerijo
Madžarski premier Viktor Orban, trenutni slovenski premier Janez Janša in finska premierka Sanna Marin na vrhu voditeljev EU, Bruselj, Belgija, 30. maj 2022. Foto: Johanna Geron / Reuters

Evropska unija je od ruskega vdora v Ukrajino pred več kot tremi meseci uvedla pet svežnjev sankcij, pri čemer je glede na kompleksnost ukrepov pokazala neobičajno hitrost in enotnost. Vendar je pomanjkanje dogovora o šestem svežnju – zlasti o prepovedi dobave nafte – razkrilo določene težave v enotnosti. V ponedeljek, 30. maja, je bil na vrhu EU zadržan predvsem madžarski predsednik vlade Viktor Orban.

Enotnost evropskih voditeljev se pri nafti konča

Voditelji 27 evropskih držav naj bi se na dvodnevnem vrhu EU dogovorili o sprejemu šestega svežnja sankcij proti Rusiji in s tem morebitnemu embargu na uvoz ruske nafte, je po navedbi Reutersa razvidno iz osnutka sklepov vrha. Vendar prvi dan enotnega dogovora ni bilo, saj se gospodarsko tveganje za Evropo povečuje, ker je veliko držav odvisnih od ruske nafte.

image_alt
Kitajska potiho kupuje rusko nafto po znižani ceni

Iz Bruslja je sicer včeraj dopoldne prišla novica, da so stalni predstavniki članic dosegli politični dogovor o embargu na uvoz ruske nafte, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). Vendar pa je kasneje madžarski predsednik vlade Viktor Orban ob prihodu na vrh dejal: »Za zdaj ni nobenega kompromisa,« navaja Reuters in dodaja, da je bila Madžarska glavni nasprotnik dogovora. Viri EU navajajo, da je položaj na vrhu glede sankcij kompleksen, a obstaja luč na koncu predora.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Bruselj, Belgija, 30. maj 2022. Foto: Johanna Geron / Reuters
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Bruselj, Belgija, 30. maj 2022. Foto: Johanna Geron / Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je v začetku maja predlagala najnovejši sveženj sankcij, se je strinjala: »Še nismo prišli do cilja.« O preostalih sankcijah iz svežnja, vključno z izključitvijo največje ruske banke Sberbank iz sistema SWIFT, prepovedjo vstopa ruskim televizijskim hišam v EU in dodajanjem oseb na seznam, katerih premoženje je zamrznjeno, obstaja široko soglasje.

Zelenski je obsodil pomanjkanje odločnosti EU

Nesoglasje med evropskimi voditelji glede šestega svežnja sankcij je sprožilo hitre kritike ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki jim je očital, da so preveč popustljivi do Moskve. »Zakaj ste odvisni od Rusije, od njenega pritiska in ne obratno? Rusija mora biti odvisna od vas. Zakaj lahko Rusija s prodajo energije še vedno zasluži skoraj milijardo evrov na dan,« je Zelenski spraševal voditelje EU.

image_alt
Ukrajina in Rusija v globoki recesiji, nižja rast v širši soseščini

Kot navaja STA, je evropske voditelje pozval, naj sprejmejo šesti paket sankcij proti Rusiji z besedami: »Dogovor o šestem paketu sankcij je treba sprejeti. Mora biti učinkovit, torej mora vključevati tudi nafto. Da bo Rusija občutila ceno za tisto, kar dela proti Ukrajini in celotni Evropi. In da bomo mi in vi končno postali neodvisni od ruskega energetskega orožja. Vsaj od nafte.«

Estonska predsednica vlade Kaja Kallas, Bruselj , Belgija, 30. maj 2022. Foto: Emmanuel Dunand / AFP
Estonska predsednica vlade Kaja Kallas, Bruselj , Belgija, 30. maj 2022. Foto: Emmanuel Dunand / AFP
Estonska predsednica vlade Kaja Kallas je dejala, da je bolj realno pričakovati dogovor o naftnem embargu v nekaj tednih, »upajmo, da na naslednjem vrhu EU 23. in 24. junija«. Po drugi strani pa so bili nekateri odzivi bolj ostri: »Pozabljamo na širšo sliko,« je dejal latvijski predsednik vlade Krisjanis Karins, ki je dodal, da »gre samo za denar«, medtem ko »Ukrajinci plačujejo s svojimi življenji.«

Orban je dejal, da bo Madžarska sicer pripravljena podpreti sporazum, »če bodo obstajale rešitve za varnost oskrbe Madžarske z energijo, ki jih zdaj nimamo«. Madžarska namreč prejema rusko nafto po naftovodu, ki poteka prek Ukrajine. Potem ko je sprva zahtevala izjemo za naftovode, je dodala nove zahteve in zdaj zahteva zagotovila o oskrbi, povzema Reuters.

Nekaj pa so se vseeno dogovorili

Eden od oprijemljivih rezultatov vrha pa naj bi bil dogovor o svežnju posojil EU v vrednosti devet milijard evrov z majhnim delom nepovratnih sredstev za kritje dela obresti, s katerimi bi Ukrajina lahko ohranila delovanje vlade in izplačala plače za približno dva meseca.

image_alt
Putin uresničil grožnjo; EU ob popolnem zaprtju pipe grozi recesija

Voditelji EU bodo podprli tudi ustanovitev mednarodnega sklada za obnovo Ukrajine po vojni, podrobnosti pa bodo določene pozneje. Voditelji se bodo tudi zavezali, da bodo pospešili prizadevanja za pomoč Ukrajini pri prevozu žita iz države do svetovnih kupcev po železnici in s tovornjaki, saj ruska mornarica blokira običajne morske poti.

Več iz rubrike