Kitajska potiho kupuje rusko nafto po znižani ceni

Medtem ko so ZDA, Velika Britanija in nekateri drugi večji kupci prepovedali uvoz ruske nafte, Kitajska očitno izkorišča trenutno situacijo.
Fotografija: Kitajska previdno povečuje nakupe nafte iz Rusije po ugodnih cenah. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Kitajska previdno povečuje nakupe nafte iz Rusije po ugodnih cenah. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Kitajska previdno povečuje nakupe nafte iz Rusije po ugodnih cenah in zapolnjuje praznino, ki so jo pustili zahodni kupci, ki so se umaknili od poslovanja z Rusijo po njenem februarskem napadu na Ukrajino. Kitajska je sicer sprva zmanjšala dobavo ruske nafte, saj se je zbala, da bi odprto podprla Moskvo in s tem svoje državne naftne gigante izpostavila sankcijam.

Zahod prepoveduje, Kitajska pa kupuje

Kitajski uvoz ruske nafte po morju bo maja poskočil na skoraj rekordnih 1,1 milijona sodov na dan (bpd – ang. barrels per day), kar je več kot 750.000 bpd v prvem četrtletju letošnjega leta in 800.000 bpd v letu 2021, kaže ocena podjetja Vortexa Analytics.

Unipec, trgovska podružnica največje azijske rafinerije Sinopec Corp, vodi nakupe skupaj z Zhenhua Oil, oddelkom kitajskega obrambnega konglomerata Norinco, navaja Reuters. Podjetje Livna Shipping Ltd., registrirano v Hongkongu, se je nedavno prav tako pojavilo kot glavni pošiljatelj ruske nafte na Kitajsko, so po navedbah mednarodne tiskovne agencije povedali trgovci.

image_alt
Nafta vs. trajnostnost: Se obeta vožnja po sistemu par-nepar?

Kitajski podjetji tako zapolnjujeta luknjo, ki so jo zahodni kupci pustili po ruski invaziji na Ukrajino, ki jo Rusija imenuje »posebna vojaška operacija«. ZDA, Velika Britanija in nekateri drugi ključni kupci nafte so kmalu po invaziji prepovedali uvoz ruske nafte. Poleg tega Evropska unija zaključuje nov krog sankcij, ki vključujejo tudi prepoved nakupa ruske nafte. Številne evropske rafinerije so že prenehale kupovati rusko nafto, saj se bojijo, da bi se znašle v navzkrižju s sankcijami ali da bi si pridobile negativno publiciteto.

Akcijske cene ruske nafte

Nizka cena ruske nafte - po podatkih trgovcev so trenutne razlike približno 29 dolarjev na sod manjše kot pred invazijo - je ugodna za kitajske rafinerije, ki se soočajo z zmanjševanjem marž v upočasnjenem gospodarstvu. Cena je precej nižja od konkurenčnih sodov z Bližnjega vzhoda, Afrike, Evrope in ZDA.

Sinopec, veliko kitajsko naftno-plinsko podjetje. Foto: Bobby Yip / Reuters
Sinopec, veliko kitajsko naftno-plinsko podjetje. Foto: Bobby Yip / Reuters
Kitajska podjetja v državni lasti, na čelu s Sinopecom in Zhenhuo, bodo maja kupila dve tretjini vodilne ruske izvozne mešanice ESPO (naftovod Vzhodna Sibirija-Pacifik), kar je več kot pred invazijo na Ukrajino, so za Reuters povedali trgovci, ki pozorno spremljajo tokove. Rusija je maja izvozila približno 24 milijonov sodov, kar je šest odstokov več kot aprila. Družbe Sinopec, Zhenhua in Livna sicer prevažajo več nafte iz ruskih pristanišč v Baltskem morju na severozahodu Evrope in iz ruskega izvoznega središča Kozmino na Daljnem vzhodu.

Družba Livna, ki prej ni bila pomemben akter pri prevozu ruske nafte v Azijo, je od konca aprila po podatkih o spremljanju ladij podjetij Vortexa in Refinitiv natovorila več kot sedem milijonov sodov ruske nafte Urals in nafte ESPO, namenjene na Kitajsko. Družba Livna, ki je prej redno pošiljala rusko nafto Urals, namenjeno izvozu v Evropo, je v začetku leta 2020 začela pošiljati rusko nafto v provinco Shandong, ki je po podatkih o prevozih neodvisno središče kitajskih rafinerij.

image_alt
Švica ima obsežen sistem zaklonišč in prostor za vsakega državljana

Umik zahodnih trgovcev je pritegnil tudi novega akterja, skupino Shandong Port International Trade Group, trgovca, ki ga podpira provincialna vlada, ki se ukvarja s tem poslom, so za Reuters povedali anonimni viri.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.