Združeno kraljestvo izstopilo iz programa Erasmus

Brexit je za sabo potegnil še eno odločitev Združenega kraljestva. Izstopa tudi iz evropskega programa Erasmus.
Fotografija: Brez Združenega kraljestva Erasmus ne bo, kar je bil. FOTO: Jure Eržen / Delo
Odpri galerijo
Brez Združenega kraljestva Erasmus ne bo, kar je bil. FOTO: Jure Eržen / Delo

Program Erasmus, ki se je leta 1987 oblikoval pod okriljem Evropske unije, ponuja mladim in pa tudi starejšim možnost mednarodne izmenjave za namene študija, prakse in športa. Združeno kraljestvo je igralo pomembno vlogo pri njegovem izvajanju, saj se številne najboljše evropske univerze nahajajo prav tam. Po izstopu iz Evropske unije se je Združeno kraljestvo odločilo izstopiti še iz navedenega programa.

Po poročanju portala New Europe številni predstavniki Evropske unije ne razumejo, zakaj se je Združeno kraljestvo odločilo za odhod iz Erasmus programa. Evropska unija je sicer na Erasmus, ki je leta 2017 praznoval svojo 30-letnico, zelo ponosna. Zato so njeni predstavniki še toliko bolj zaskrbljeni zaradi poteze Združenega kraljestva, saj je bilo sodelovanje s to državo z vidika ponudbe kakovostnih univerz izjemnega pomena. 
FOTO: Jože Suhadolnik / Delo
FOTO: Jože Suhadolnik / Delo

 

Glavna pomanjkljivost Erasmusa – omejenost na evropski prostor


Kot še poroča New Europe, naj bi bil vzrok pomanjkanja motivacije za udeležbo v programu z vidika Združenega kraljestva ta, da je Erasmus omejen zgolj na evropsko okolje, medtem ko se večina vodilnih akademskih institucij na globalnem nivoju nahaja izven kontinenta. Kljub temu, da je Erasmus z začetka izgledal kot izjemno obetaven projekt, pa je ravno njegova omejenost na izključno evropski prostor z britanske perspektive njegova največja pomanjkljivost.

Quacquarelli Symonds vsako leto objavi lestvico najboljših univerz na svetu. Med 100 najboljšimi se jih zgolj 12 nahaja znotraj Evropske unije. Na območju Združenega kraljestva je 18 najboljših univerz, 27 v Združenih državah Amerike, 13 na območju Commonwealtha, preostalih 30 pa je razpršenih po drugih koncih sveta.


Če je Erasmus omejen zgolj na evropsko okolje, pa je s programom Alan Turing, ki ga je napovedal premier Boris Johnson,  drugače. Predlagan program za izmenjave Alan Turing bi lahko bil vse tisto, kar Erasmusu ni uspelo. Pri njem namreč ni omejevanja na ozko geografsko regijo. Študentom in akademikom bi ta program namreč ponujal možnosti izmenjave po vsem svetu; od ZDA, Izraela do Japonske.

Najverjeteje je eden izmed pomembnih razlogov, zakaj se je Združeno kraljestvo odločilo za umik iz evropskega programa za izmenjave, finančne narave. Finančni vložek Združenega kraljestva v program je bil precej večji od koristi, ki jih je iz udeležbe prejela, še navaja New Europe.

Študenti in univerze, ki so sredstva prejeli v tekočem programu Erasmus+ za obdobje 2014-2020, bodo sicer lahko v celoti izvedli programe oziroma študij. To velja tako za EU kot Združeno kraljestvo.

Več iz rubrike