ZDA napovedale bojkot zimskih OI, Kitajska odločno nasprotuje

ZDA so v ponedeljek napovedale diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger, ki bodo potekale v Pekingu, Kitajska napoveduje odločne protikurepe.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Kitajske oblasti so danes obsodile Združene države Amerike, ki so v ponedeljek napovedale diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto. Peking je ZDA pričakovano vrnil udarec in javno nasprotoval »ideološkim predsodkom« ter »zlim namenom«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska odločno nasprotuje bojkotu, napovedala pa je tudi odločne protiukrepe. Obenem so na Kitajskem Washington obsodili tudi »kršenja politične nevtralnosti v športu«.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

»Poskusi ZDA, da bi se vmešali v zimske olimpijske igre v Pekingu iz ideoloških predsodkov, ki temeljijo na lažeh in govoricah, bodo le razkrili njihove zlovešče namene,« je novinarjem dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

ZDA so napovedale diplomatski bojkot zimskih OI zaradi kršitve človekovih pravic na Kitajskem, so v ponedeljek poročale agencije. Gre za ukrep, ki ne bo vplival na udeležbo in olimpijske nastope ameriških športnikov v Pekingu.

image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Diplomatski bojkot zaradi kršenja človekovih pravic

Ti bodo v Pekingu normalno tekmovali, ZDA pa na igre ne bodo poslale diplomatskega predstavnika kot odgovor na kršenje človekovih pravic, je v ponedeljek sporočila Bela hiša. Organizacije za človekove pravice oblastem v Pekingu očitajo represijo Ujgurov v provinci Xinjiang ter zatiranje v Tibetu, Hongkongu in drugih avtonomnih regijah.

Predsednik Joe Biden je prejšnji mesec dejal, da razmišlja o diplomatskem bojkotu, ko je kritično govoril o stanju človekovih pravic na Kitajskem. V Washingtonu zagovarjajo stališče, da gre pri kršitvah človekovih pravic Ujgurov v pokrajini Xinjiang za »genocid nad manjšinskim muslimanskim prebivalstvom«.

image_alt
Poročilo: Kitajska je prehitela ZDA in postala najbogatejša na svetu

Že po javno izraženi grožnji z napovedjo diplomatskega bojkota iger so se zelo odklonilno odzvali na kitajskem zunanjem ministrstvu. Zhao Lijian je takrat posvaril vpletene, »naj nehajo pozivati k bojkotu iger, da to ne bo ogrozilo dialoga in sodelovanja med Kitajsko in ZDA pri pomembnih zadevah«.

Več iz rubrike