ZDA bo BIH poleg helikopterjev donirala tudi rakete

Donacija helikopterjev je bila le začetek krepitve sodelovanja, saj bodo ZDA vojski BiH kmalu poslale tudi posebno opremo.
Fotografija: ZDA bo BIH donirala vojaško opremo. Foto: EVELYN HOCKSTEIN/REUTERS
Odpri galerijo
ZDA bo BIH donirala vojaško opremo. Foto: EVELYN HOCKSTEIN/REUTERS

Bosna in Hercegovina bo od ZDA dobila protitankovski raketni sistem javelin ter rakete kratkega in srednjega dometa, je za bosanski časnik Dnevni avaz po obisku v ZDA povedal poveljnik generalštaba oboroženih sil BiH, generalpolkovnik Senad Mašović. ZDA je BiH že konec lanskega leta donirala štiri helikopterje.

image_alt
6 najslabših scenarijev vojne v Ukrajini

Donacija začetek krepitve sodelovanja

Mašović se je v ZDA srečal s predstavniki Pentagona ter guvernerjem in partnerji iz Nacionalne garde ameriške zvezne države Maryland. Njegov obisk je bil namenjen krepitvi sodelovanja z ameriško vojsko, spodbudilo pa ga je tudi poslabšanje varnostnih razmer v regiji zaradi vojne v Ukrajini.

«Imeli smo možnost, da izrazimo naše potrebe, ko gre za vprašanje širjenja zmogljivosti in znanja vojske BiH. Za nas so zelo pomembni krepitev protiletalske obrambe, posodobitev letalstva, pa tudi izvajanje posebnih vaj vojske BiH in ameriške vojske,« je za Dnevni avaz povedal Mašović.

Ukrajinski vojak drži raketni sistem javelin, takega bo ZDA donirala BIH.
Foto: GLEB GARANICH/Reuters
Ukrajinski vojak drži raketni sistem javelin, takega bo ZDA donirala BIH. Foto: GLEB GARANICH/Reuters

ZDA so BiH že konec lanskega leta zagotovile štiri nove helikopterje ameriške družbe Bell v vrednosti 38,5 milijona dolarjev. BiH je zanje plačala le 4,3 milijona dolarjev, preostale stroške pa je pokrila donacija ZDA prek programa pomoči prijateljskim državam.

Donacija helikopterjev je bila le začetek krepitve sodelovanja, saj bodo ZDA vojski BiH kmalu poslale tudi posebno opremo. »Nekaterih informacij še ne morem razkriti. Za zdaj lahko rečem, da gre za protitankovski sistem javelin, ki trenutno velja za najboljšega na svetu, rakete kratkega in srednjega dometa ter nekaj drugih posebnih potreb,« je pojasnil Mašović.

image_alt
Jedrske elektrarne za nižanje cene energetov. Da ali ne?

Širši mednarodni interes

Oborožene sile BiH so po besedah Mašovića trenutno v fokusu mednarodne skupnosti ter imajo možnost, da Nato in EU zaprosijo za določeno opremo. To so že storili, vendar pa bodo svoje zmogljivosti širili tudi prek dvostranskega sodelovanja z ZDA, Veliko Britanijo, Turčijo in drugimi državami.

»To ni samo interes BiH, ampak širši interes mednarodne skupnosti, da bi preprečili morebitne krize, ki bi se zgodile v naslednjem obdobju,« je dodal Mašović, ki začetek skupnih vaj pričakuje v kratkem, prav tako pa tudi prve pošiljke opreme.

image_alt
Tajna služba ZDA je zasegla že na milijone dolarjev kripto sredstev

Več iz rubrike