Jedrske elektrarne za nižanje cene energetov. Da ali ne?

Politični boj: Se Nemčija upira jedrskim elektrarnam zaradi izgube volilnih glasov ali zaradi strahu pred "novim Černobilom"?
Fotografija: Nemški kancler ob vprašanju, zakaj ne dovoli ponovnega zagona jedrskih elektrarn, govori o preprostosti življenja....Foto:  REUTERS/File Photo
Odpri galerijo
Nemški kancler ob vprašanju, zakaj ne dovoli ponovnega zagona jedrskih elektrarn, govori o preprostosti življenja....Foto:  REUTERS/File Photo

Vojna v Ukrajini je povzročila neznansko veliko političnih, logističnih in pravnih ovir za nemoteno oskrbo energije.

Zato je v minulih tednih bilo večkrat izpostavljeno vprašanje ponovnega zagona jedrskih elektrarn.

Včeraj je to logično vprašanje vnovič pred celostnim nemškim parlamentom zastavil nemški poslanec Marc Bernhard. Nemški vladi je zastavil logično vprašanje in sicer zakaj preprosto ne zaženejo ponovno jedrskih elektrarn?

image_alt
Raziskovalci korak bližje pridobivanju energije z umetnega sonca

"Če ponovno aktiviramo tri elektrarne, ki so bile izklopljene decembra lani, bi lahko skupaj s tremi, ki še delujejo, nadomestile ves premog, ki ga uvažamo iz Rusije, oziroma 30 odstotkov ruskega plina," je k temu dodal poslanec Alternative za Nemčijo, Marc Bernhard.

A nemški kansler Olaf Scholz, mu je odgovoril le, da "če bi bil svet tako preprost, kot si ga predstavljaš v svojem vprašanju, bi imeli zelo dobro življenje," je dejal.nemški kancler, v Bundestagu v začetku tega meseca.

Spomnimo: Nemčija se je po nesreči v Fukušimi na Japonskem leta 2011 odločila postopno opustiti jedrsko energijo, zadnji reaktorji pa naj bi bili zaprti konec tega leta. Ker pa so sankcije EU zdaj uvedene za ruski premog, nekateri pa zahtevajo embargo na njeno nafto in plin, se V Nemčiji  vse pogosteje slišijo pozivi, da se nastalo energijsko vrzel zapolni z jedrsko energijo.

Zdaj v Nemčiji obratujejo še tri jedrske elektrarne: 1329-megavatna Emsland, njena lastnica je družba RWE, 1.410-megavatna Isar in 1.310-megavatna Neckarwestheim. Zaprtje vseh treh je predvideno konec letošnjega leta.

Kot poročajo nemški časniki, nemška vlada stališča o jedrski energiji ne bo spremenila. Ovija se v tehnične zagate, ki naj bi pri ponovnem zagonu nastale, a v resnici je razlog za vztrajanje pri ukinitvi jedrske energije politične narave. Za stranko Zelenih bi bil političen samomor, če bi rekli, da so se motili glede jedrske energije.

Vseeno je treba pritrditi, da so argumenti proti  jedrski energiji delno vendarle upravičeni, saj vemo iz zgodovine in nedavne situacije v Ukrajini, da obstaja določeno tveganje ob jedrski elektrarni. A po drugi strani, je veliko politikov, ki se zavedajo, da morajo rešiti prebivalce in jim ponuditi čimprejšnje olajšanje zaradi visokih cen energije.

image_alt
Avstrijci s peticijo nad Nuklearno elektrarno Krško

"Če zvezna vlada po eni strani pravi, da kmalu ne bomo imeli več energije in da se cene dvigajo, potem bi morala narediti vse, kar je v njeni moči, da omeji (cene) in pridobi energijo. Seveda bi bil ponoven zagon jedrskih elektrarn precej dober odgovor na to težavo.

A nemška vlada se upira ideji ponovnega zagona jedrskih elektrarn, morda se tega celo boji; stranka Zelenih pa še bolj, saj je svoj uspeh gradila ravno na ideji zaprtja "nevarnih" jedrskih elektrarn.

Torej, Nemčija bo najverjetneje prisiljena nadaljevati s starim bojnim načrtom in to ne glede na popolnoma spremenjene okoliščine, ki povzročajo v Nemčiji in v vseh delih Evrope velikanski energetski in gospodarski krč.

image_alt
Warren Buffett: prihaja mnogo hujša pandemija od covida-19

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.