Zaradi podnebnih sprememb ogroženi cesarski pingvini

Podnebne spremembe ogrožajo cesarske pingvine, zato strokovnjaki predlagajo uvrstitev med ogrožene vrste.
Fotografija: Taljenje ledu ogroža obstoj pingvinov. Foto: Reuters Staff / Reuters
Odpri galerijo
Taljenje ledu ogroža obstoj pingvinov. Foto: Reuters Staff / Reuters

Ker podnebne spremembe ogrožajo habitat cesarskih pingvinov na morskem ledu, je v začetku meseca ameriška služba za ribe in prostoživeče živali vložila predlog za uvrstitev cesarskih pingvinov med ogrožene vrste.
image_alt
Dubaj ustvarja luksuzni koralni greben

Pingvini so odvisni od morskega ledu


Rezultati nedavne raziskave objavljene v reviji Global Change Biology  so pokazali, da bo do leta 2100 kar 98 odstotkov kolonij cesarskih pingvinov, potisnjenih na rob izumrtja, če se ne zmanjšajo stopnje emisij ogljika. 70 odstotkov kolonij bo v nevarnosti že prej, do leta 2050, opozarjajo strokovnjaki.
Penguins are seen in Curverville Island, Antarctica. Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS
Penguins are seen in Curverville Island, Antarctica. Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS

Stephanie Jenouvrier ekologinja na oceanografskem inštitutu Woods Hole je povedala, da je življenjski cikel cesarskih pingvinov tesno povezan s stabilnim morskim ledom, saj ga potrebujejo za vzrejo in hranjenje.
 

Leta 2016 utopilo 10.000 mladičev


Nova študija je obravnavala splošne trende segrevanja in vse večjo verjetnost ekstremnih vremenskih nihanj zaradi globalnega segrevanja. Pokazala je, da je nizka raven morskega ledu leta 2016 privedla do velike neuspešne vzreje kolonije cesarskih pingvinov v zalivu Halley na Antarktiki.
image_alt
Študija: skrb vzbujajoča visoka slanost Jadranskega morja

Tistega leta se je namreč morski led razbil, še preden so pingvinji mladiči imeli čas razviti vodoodporno perje. Okoli 10.000 jih je takrat utopilo, razlaga ekologinja Jenouvrier.

Ta vrsta pingvinov se pozimi gnezdi izključno na Antarktiki. Prenašajo temperature do minus 40 stopinj in hitrost vetra do 140 kilometrov na uro. Brez zadostnega morskega ledu pa ne morejo preživeti.

»Cesarski pingvini so zaradi podnebnih sprememb zelo prizadeti in ameriška vlada je to končno prepoznala,« je povedala Sarah Uhlemann direktorica mednarodnega programa v neprofitnem Centru za biotsko raznovrstnost.  
Do leta 2050 je v nevarnosti 70 odstotkov kolonij pingvinov. Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS
Do leta 2050 je v nevarnosti 70 odstotkov kolonij pingvinov. Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS

Umestitev na seznam omogoča takojšnjo zaščito


Trenutno je na svetu 270.000 do 280.000 plemenskih parov oziroma 625.000 do 650.000 posameznih pingvinov, razlagajo ekologi. Umestitev pingvinov na seznam ogroženih vrst zagotavlja zaščito, na primer prepoved uvoza v komercialne namene. Morebitne vplive na pingvine mora oceniti tudi ameriško morsko ribištvo, ki trenutno deluje na Antarktiki.
image_alt
Superjahta iz karbonskih vlaken za 350 milijonov dolarjev

»Podnebne spremembe, prednostni izziv te administracije, vplivajo na različne vrste po vsem svetu,« meni glavna namestnica direktorja službe za prostoživeče živali Martha Williams. »Odločitev politike danes in v prihodnjih desetletjih bo določila usodo največjega pingvina na svetu,«še dodaja strokovnjakinja. 

Več iz rubrike