Zaradi opozorila na nevarnost Hyundaievih vozil prejel milijone

Nekdanji inženir v podjetju Hyundai Motors je razkril informacije o varnostnih pomanjkljivostih vozil in posledično prejel 21 milijonov evrov nagrade.
Fotografija: Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Ameriška Nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu (NHTSA) je nekdanjemu inženirju v podjetju Hyundai Motors Kimu Gwanghoju plačala 21 milijonov evrov nagrade za razkritje pomembnih informacij o varnostnih pomanjkljivosti vozil.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Kim Gwang-ho je leta 2016 NHTSA prijavil, da Hyundai ne popravlja napake v motorjih theta II, zaradi česar so avtomobilom grozili nenadni zastoji in celo samovžigi motorja, kar je povečalo nevarnost tragičnih prometnih nesreč. Kim je o tem NHTSA predal notranje poročilo podjetja.

image_alt
Rimac: Od predelave BMW-ja do direktorja Bugattija

Kim glede na ameriško zakonodajo upravičen do deleža odškodnine

Preiskava NHTSA je odkrila, da Hyundai in hčerinska družba Kia nista dovolj hitro vpoklicali takšnih vozil in nista dala točnih informacij oblastem glede težav. Hyundai in Kia v ZDA sta nato leta 2020 sprejela 210 milijonov dolarjev kazni in Kim je bil glede na ameriško zakonodajo upravičen do deleža odškodnine.

image_alt
Osebno letalo, ki ga bo lahko vozil vsak

Kongres je leta 2015 sprejel zakon o žvižgačih avtomobilske industrije, ki predvideva nagrado za prijavo napak. NHTSA je v sredo sporočila, da žvižgači igrajo ključno vlogo pri prijavljanju napak, ki so skrite regulatorjem.

Kim pa je izrazil zadovoljstvo, da je dobil plačilo za tveganje, ki mu je bil izpostavljen, ko je pomagal zaščititi lastnike pokvarjenih vozil.

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: