Zaprtje države povečalo grožnjo dela na črno

Obrtniki in trgovci še enkrat več pozivajo po ponovnem odprtju gospodarskih dejavnosti, saj ukrepi niso učinkoviti, hkrati se veča tudi grožnja dela na črno.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

V Sloveniji že več kot dva tedna deluje zgolj 20 odstotkov trgovin. V Trgovinski zbornici (TZS) in Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) zato še enkrat več pozivajo k odprtju trgovin in nekaterih dejavnosti, saj so razmere ponekod kritične, povečuje se tudi grožnja dela na črno.
 

Epidemiološka slika se ne izboljšuje


Iz OZS sporočajo, da so številne dejavnosti zaradi vladnega odloka večinoma zaprte dva tedna, ponekod pa že več kot mesec dni. Pred zaprtjem države so sicer obrtniki opozarjali, da bo ogroženo predvsem malo gospodarstvo. Na OZS zdaj poudarjajo, da se epidemiološka slika kljub ostrim ukrepom ne izboljšuje, se pa že kaže vse večja grožnja povečanja dela na črno. To poteka brez nadzora in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov, ki bi sicer ob odprtju pripomogli k bolj učinkoviti zajezitvi širjenja koronavirusa.
FOTO: Piano Brane
FOTO: Piano Brane


Predsednik OZS Branko Meh glede zaprtja dejavnosti opozarja: »Restavracije, lokali, frizerski, kozmetični saloni in druge storitvene dejavnosti so z odlokom zaprti že več tednov, epidemiološka slika pa se kljub temu ni izboljšala. To pomeni, da zaprtje dobršnega dela gospodarstva ni prineslo pričakovanih rezultatov. V OZS zato predlagamo drugačen pristop, in sicer, da odpremo dejavnosti in s tem zajezimo delo na črno ter zmanjšamo tveganje za prenos okužb.«

Delovna mesta niso osrednja žarišča okužb


Meh obenem izpostavlja, da se na zbornici ne strinjajo s stališči Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki trdi, da se virus najbolj širi na delovnih mestih. »Dejstvo je, da se okužbe širijo na zasebnih druženjih in pri opravljanju storitev na črno, ki so zaradi zaprtja v polnem razmahu. V naših podjetjih in obratovalnicah pa upoštevamo stroge zaščitne ukrepe in je tveganje za prenos okužb minimalno,« pravi Meh, ki hkrati še poudarja, da podatki širjenja virusa temeljijo na podatkih zaposlenih in ne na izjavah delodajalcev, kar pa lahko izkrivi resnično epidemiološko sliko.
 

Nastane lahko nepopravljiva gospodarska škoda


FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ali so delovna mesta glavni vir okužb, so se spraševali tudi na včerajšnji video konferenci Sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, ki deluje na pobudo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Na konferenci so med drugim izpostavili, da so podjetja do zdaj poskrbela za varno delovno okolje in zaščito zaposlenih, s temi prepričanji pa so zavrnili analizo, ki je na podlagi telefonskih anket ugotovila, da so glavni vir okužb delovna mesta. Minister Počivalšek zato pravi:» Glede na številke je očitno, da trenutni pristop k zajezitvi epidemije še ne deluje najbolj učinkovito in ne prinaša želenih rezultatov. Zato bom pozval k razmisleku o spremembi strategije.«

Tudi OZS v tem smislu poziva po drugačnem pristopu in predvsem k takojšnjemu odprtju frizerskih in kozmetičnih salonov, kemičnih čistilnic, avtopralnic, cvetličarn, vrtnarij in pa trgovin.

Ravno trgovci so že prejšnji teden zatrjevali, da trgovine niso osrednja žarišča okužb, danes pa se TZS znova pridružuje ostalim predstavnikom gospodarstva in kliče po vnovičnem odprtju trgovin in prodajaln. TZS medtem še poudarja, da se ob nadaljnjem zaprtju trgovin bojijo nepopravljive gospodarske škode.

Več iz rubrike